Alfa Romeo Twin Spark -moottori

Kohteesta AutoWiki
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Alfa Romeo Twin Spark
TwinSpark16V.jpg
Automerkit ja mallit, joissa käytetty Alfa Romeo 75
Alfa Romeo 164
Alfa Romeo 145
Alfa Romeo 146
Alfa Romeo 155
Alfa Romeo 156
Alfa Romeo GTV
Alfa Romeo Spider
Alfa Romeo 147
Alfa Romeo 166
Käyttöaika 1987
Tyyppi DOHC R4
Sylinterimitat
Iskutilavuus 1371 - 1995 cm3
Venttiilien lukumäärä 8 tai 16
Puristussuhde -
Teho 76 kW (103 hv) - 114 kW (155 hv)
Vääntömomentti 146-190 Nm
Materiaali Kevytmetallinen sylinterikansi ja lohko tai
kevytmetallinen sylinterikansi ja valurautainen lohko
Polttoaineensyöttö- järjestelmä Bosch
Öljytilavuus n. 4,4 litraa
Sytytysjärjestys 1-3-2-4


Alfa Romeo Twin Spark (TS) moottorit kehitettiin Alfan toimesta 80-luvun alkupuolella, jotta moottoreista saataisiin parempi teho ja ennen kaikkea jotta ne läpäisisivät tiukemmat päästövaatimukset. Moottori esiteltiin vuoden 1986 Alfa Romeo 164 mallissa. Ensimmäisen kerran samaa tekniikkaa käytettiin jo vuonna 1923 Alfan kilpa-autoissa ja esim. GTA mallissa se oli käytössä. Ensimmäisen sarjan alumiinimoottori vuoteen 1995 on ketjujakopäällä ja uudempi valurautalohkoinen on hihnajakopäällä. Twin Spark eli tuplatulppatekniikkaa käyttää moni muukin autovalmistaja, mutta Alfa Romeo taitaa olla ainoa, joka on käyttänyt sitä moottoreissa, joissa on 4 venttiiliä per sylinteri.

Twin Spark[muokkaa]

Kaikki TS-moottorit ovat 4-sylinterisiä rivimoottoreita varustettuna kahdella sylinterikannen yläpuolisella nokka-akselilla ja niissä on joko 8 tai 16 venttiiliä. Vaihto 8-venttiilisestä moottorista 16-venttiiliseen tapahtui Alfa Romeo 155 mallin faceliftin yhteydessä keväällä 1995. Twin Spark nimi tarkoittaa kahta sytytystulppaa per sylinteri. Kaksi tulppaa auttaa kehittämään paremman palotapahtuman sylinterissä ja sillä saadaan aikaan myös parempi hyötysuhde. Ensimmäisen sarjan moottorissa (8 venttiilinen) molemmat tulpat ovat samankokoiset, kun taas uudemmassa moottorissa (16 venttiilinen) tulpat ovat erikokoiset (halkaisijat: 10 mm ja 14 mm). TS 8V -moottorit ovat iskutilavuudeltaan 1,7 - 2,0 l (1962 tai 1995 cm3) ja yleisimmät TS 16V -moottorit ovat iskutilavuudeltaan 1,6; 1,8 ja 2,0 l (1970 cm3) - II series 145/146:een oli tarjolla myös 1,4 l versio TS 16V -moottorista.

Moottoreissa on lisäksi kaksi laitetta parantamassa suorituskykyä normaalissa toiminnassa: venttiilien ajoituksen muunnin ja muuttuvapituuksinen imusarja (vain uusimmat moottorit).

Venttiiliajoitin[muokkaa]

Venttiilien ajoituksen muunnin (engl. phase variator) säätää imunokka-akselin kulmaa (vaihe), jotta venttiileiden auki ja kiinnioloaikaa voidaan aikaistaa tai myöhäistää tietyillä moottorin kierrosluvuilla. Nokka-akselin kulmaa voidaan muuttaa vanhemmissa koneissa 30 astetta ja uusimmissa 25 astetta. Venttiilinajoitin oli ensimmäistä kertaa käytössä vuonna 1980 Yhdysvaltain markkinoilla myynnissä olleissa Alfa Romeo Spidereissa.

Ajoittimen toimintaa ohjaillaan moottoriöljyn virtauksella ajoitinlaiteyksikköön. Öljynvirtausta ohjaillaan elektro-mekaanisella solenoidilla, joka on sijoitettu imusarjan päälle moottorin taakse. Solenoidi on kiinni-asennossa tyhjäkäynnillä estäen näin öljyvirran kulun ajoittimelle. Kun moottorin kierrosluku nousee tyhjäkäynnistä, solenoidi aktivoituu ja öljy virtaa moottorin kannessa olevaan ajoittimeen. Tämä aiheuttaa ajoittimen vaiheen muutoksen.

Ajoitin menee pois aktiivitilasta kun moottori nousee korkeille "täysteho" kierroksille eli noin 3500-4000 kierrosta/min. Näin nokka-akselin toimintaa saadaan aikaistettua.

Muuttuvapituuksinen imusarja[muokkaa]

Muuttuvapituuksisen imusarjan kontrolliyksikkö saa aikaan imusarjan lyhentymisen kun tietty moottorin kierrosluku saavutetaan. Pääperiaatteltaan imusarja on säädetty niin, että toimiessaan ideaalitaajuudella venttiileiden suhteen, se auttaa saamaan tasaisen ilmanvirtauksen ja täyttämään sylinterit tehokkaammin.

Lähde[muokkaa]

Tietyo.gif Tätä artikkelia tai artikkelin osaa on pyydetty parannettavaksi.
Syy: lisäys, myös Mercedeksellä on ollut 2 sytytystulppaa/sylinteri. Ks. tarkempia tietoja: AutoWiki:Huomiota kaipaavat sivut.