Kallistuksenvakaajan yhdystanko

Kohteesta AutoWiki
(Ohjattu sivulta Koiranluu)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Kallistuksenvakaajan yhdystanko (ns. koiranluu) on auton pyöräntuennan osa, joka kiinnittää kallistuksenvakaajan pään olkakappaleeseen tai joustintukeen. Yhdystanko on yleensä ohut tanko, joka on yleensä pystyasennossa.


Yhdystanko on melkeinpä yleisimpiä ja ensimmäiseksi vastaantulevia korjauskohteita auton pyöräntuennassa. Kyseinen osa liittää kallistuksenvakaajan kummastakin päästään jousitukseen sitoen näin kummankin puolen jousituksen toisiinsa. Mitä voimakkaampi sidonta, sitä jäykempi on kallistuksen vaimentaja.

Yhdystangon vaihtotyö ei ole yleensä kovin vaativa, mutta sen vaihtamiseen voidaan tarvita työkaluja, joita ei välttämättä ole ihan jokaisessa työkalusarjassa. Yhdystangon vaihtokuntoisuus ilmenee yleensä narinana taikka kolahteluna auton jousituksen joutuessa toispuoleiseen liikkeeseen. Kolahtelut ilmenevät tietyissä tien kohdissa esim. kaivonkannet, hidastetöyssyt jne...

Yhdystanko on 10-30cm pitkä molemmista päistä pallonivelöity tanko, joka kiinnittyy toisesta päästään kallistuksenvakaajaan ja toisesta päästä joko iskunvaimentimeen tai tukivarteen. Yhdystangon vaihto on helppoa --> irti molemmista päistä ja uusi tilalle. Tarkennettuna: Kiinnityksen avautumista voi vaikeuttaa yhdystangon pallonivelen pyöriminen mutteria avatessa - tähän on autotehtaalla varauduttu tai sitten ei. Joissain automalleissa yhdystangon kierreakselissa on kiinnipitoa varten 6- koloa, Torx tai 12kulmainen xzn. Kiinnipitoa varten voi olla myös lovettu pallonivelen puoleinen osa akselia siten, että siihen saa 15 tai 17mm kiintoavaimen pitämään vastaan. Jälkimmäisessä tapauksessa avaimien on oltava tavallista ohuempi.

Joka tapauksessa, ennen irrotustyöhön ryhtymistä kannattaa tutustua pallonivelen pyörimisen estämiseen, puhdistaa työkohde ja varata tarvittavat työkalut esille. Jos on niin huono tuuri, ettei vastaotteelle löydy mitään tapaa, on ainoa vaihtoehto katkaista kiinnityskierre yhdystangosta. Tässä on oltava varovainen, ettei riko katkaisulaikalla muita paikkoja.

Kiinnitys on myös helppoa ja usein tässä vaiheessa on jo kiire laittaa uusis kiiltäviä osia paikoilleen. Yksi asia kannattaa kuitenkin muistaa - pallonivelet ovat monesti paketista otettuina "kohmeisia" ja kuivia. Nivelen pyörittäminen ja tarvittaessa lisärasvaaminen ei ole pahitteeksi. Silloin, kun itselle tekee, kannattaa nämä pienet asiat hoitaa kunnolla.

Nahtavyys.gif Tätä artikkelia on pyydetty kuvitettavaksi.
Syy: {{{1}}}. Tarkempia tietoja saattaa olla sivulla AutoWiki:Artikkelitoiveet.