Ruostevaurion korjaus

Kohteesta AutoWiki
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tietyo.gif Tätä artikkelia tai artikkelin osaa on pyydetty parannettavaksi.
Syy: Artikkeli käsittelee vain yhtä aiheen osa-aluetta. Ks. tarkempia tietoja: AutoWiki:Huomiota kaipaavat sivut.

Ruostevaurion estäminen[muokkaa]

Paras tapa ehkäistä ruostevaurioita on korjata pienet kiveniskemät heti tipalla paikkamaalia ennen ruostumisen alkamista ja huolehtia alustan ruostesuojauksesta riittävän säännöllisellä ruostesuojauskäsittelyllä (kts. linkki sivun alareunassa). Maalipinnan suojaksi kannattaa tehdä huolellinen pesu ja vahaus riittävän usein. Pakkanen "kuluttaa" useimmat vahat pois talven aikana, koska ne sisältävät vettä joka jäätyessään rikkoo vahan rakenteen.

Alkavan pienen ruostevaurion korjaaminen[muokkaa]

Ruostevaurion korjaaminen on sitä helpompaa, mitä aiemmassa vaiheessa se huomataan. Esimerkiksi pienestä kiveniskemästä liikkeelle lähtenyt ruostuminen konepellissä on helpointa korjata heti kun virhe huomataan, eikä ruoste ole ehtinyt edetä syvemmälle peltiin.

Raaputa ruoste pois puukon kärjellä varoen vahingoittamasta ympäröivää ehjää maalipintaa. Voit mahdollisuuksien mukaan käyttää ruosteen poistamiseen myös koneellisia menetelmiä (kuvattu alempana), mutta niiden kanssa tulee olla hyvin varovainen - jos vahingoitat ehjää maalipintaa, kyseisestä kohdasta alkaa luultavasti uusi ruostevaurio.

Kun olet saanut ruosteen poistettua, paikkaa puhdistettu pelti tipalla paikkamaalia. Isommissa vaurioissa on hyvä käyttää pohjamaalia tai ruosteenestomaalia paikkamaalin alla.

Ruostevaurio auton näkyvissä olevissa pintaosissa[muokkaa]

Ruosteen poistaminen[muokkaa]

Aluksi pellistä tulee saada pois sekä irtonainen ruoste että siinä kiinni oleva ruoste. Työ voidaan aloittaa kaapimalla irtonainen ruoste huolellisesti pois. Kaavinnan voi tehdä esim. puukon terällä tai muulla vastaavalla työkalulla. Kiinni olevan ruosteen irroittamiseen voi käytää nylonlaikkaa, suihkupuhdistusta, teräsharjaa tai ruostuneen pellin voi korvata kokonaan uudella. Vaikka pellissä ei olisikaan reikää kannattaa pahoin syöpynyt kohta leikata kokonaan pois paitsi sen heikon kestävyyden myös sen vuoksi, että ruostumisen jatkumista on vaikea estää millään käsittelyllä, jos se on päässyt kunnolla alkuun.

Reikien paikkaus[muokkaa]

Seuraavaksi on syytä tarkistaa, ettei pellissä ole puhki asti olevia syöpymiä. Puhkiruostuneen pellin tilalle kannattaa hitsata kokonaan uutta peltiä. Korjattavan alan tulee olla kuiva ja se olisi myös saatava pysymään kuivana, myös sisäpuolelta.

Korin hitsaaminen[muokkaa]

Auton koriin on usein hitsattava uutta peltiä tai uusia peltiosia ruostuneiden tai muutoin vairioituneiden osien tilalle. Korikorjauksessa yleisimmin käytettävät hitsausmenetelmät ovat MAG-, TIG-, täytelanka- , piste- ja kaasuhitsaus. Uusien autojen korikorjauksissa käytetään enenevässä määrin kaarijuottoa.

Lasikuitukitillä[muokkaa]

Ruostereikiä voi korjata myös lasikuitukitillä. Lasikuitukitillä suoritettua korjausta ei kuitenkaan hyväksytä katsastuksessa(mikäli se on tehty kantaviin osiin), koska Ajoneuvohallintokeskuksen ohjeiden mukaan ruostevauriokorjausten tulee vastata alkuperäistä lujuutta, ja ne tulee tehdä alkuperäistä materiaalia käyttäen. Jotta kitti tarttuisi paremmin ympäröivään peltiin, ruosteesta puhdistettu ala hiotaan, mieluiten koneella. Hiomisessa käytetään karkeutta p120 ja hionta suoritetaan niin suurelta alueelta kuin mihin arvioidaan kittiä tarvittavan. Tämän jälkeen otetaan hienompaa paperia (p240) ja hiotaan vielä hieman laajemmalta alalta.

Hionnan jälkeen naputetaan puhkiruostunut kohta vasaralla kevyesti vähän sisään. Tässä kannattaa olla varovainen, koska peltiin ei ole tarkoitus tehdä lommoja. Nyt lasikuitukitti voidaan levittää pellille. Levittämiseen on hyvä käyttää teräslastaa ja kitti levitetään niin, että sitä jää vain vauriokohtaan.

Tasoitus[muokkaa]

Lopuksi suoritetaan tavallisella muovikitillä oikaisukittaus.

Kitin kuivuttua se hiotaan tasaiseksi hiomakoneella tai tarkoitukseen sopivalla hiomatuella. Oikaisuhionnassa käytetään karkeaa paperia (esim. p80 tai p120). Karkean hionnan aiheuttamat naarmut hiotaan pois karkeudella p240 tai p280. Työ viimeistellään lopuksi karkeudella p320 tai p360. Kun siirrytään karkeammasta hiomapaperista hienompaan, on muistettava hioa aina hieman laajemmalta alueelta kuin karkeammalla paperilla hiottaessa.

Maalaus[muokkaa]

  1. Pohjamaali: Peltiin asti hiottuihin ja kitattuihin kohtiin ruiskutetaan ohut kerros ruosteenesto/tartuntapohjamaalia. Tämän jälkeen ruiskutetaan koko hiotulle alalle hiontamaalia. Kun hiontamaali on kuivunut, se hiotaan tasaiseksi.
  2. Hionta: Hiontatapoja on monia, mutta tässä suosittelen vesihiontaa sopivaa hiontatukea käyttäen. Vesihionnalla harrastelija saa parhaan lopputuloksen. Sopiva hiontapaperin karkeus on p800. Lopuksi hiotaan koko maalattava alue karkeudella p1000 tai harmaalla hiontahuovalla 3M.
  3. Suojaus: Alue kuivataan ja puhdistetaan, jonka jälkeen ne osat, joita ei maalata, suojataan tarkoitukseen sopivalla paperilla tai muovilla.
  4. Pintamaali: Mahdollisten värisävypoikkeamien vähentämiseksi suosittelen kaksikerrosrakennetta maalaustyössä, vaikka kyseessä ei olisikaan metalli- tai helmiäisväri. Kaksikerrosmaalauksessa auton varsinaista väriä ruiskutetaan ainoastaan korjattuun kohtaan peittävästi ja reuna-alueet sumutellaan kevyesti. Tämän jälkeen ruiskutetaan kirkaslakkaa koko maalattavaan osaan.

Tarvittavat välineet[muokkaa]

  1. puukko, teräsharja tms
  2. porakone nylonlaikalla
  3. lasikuitukittiä (, muovikittiä)
  4. hiontapaperia p80, p120, p240, p320 tai p360, p800 ja p1000 (tai harmaa hiontahuopa 3M)
  5. ruosteenesto/tartuntapohjamaalia
  6. hiontamaalia
  7. suojaukseen paperia, muovia tms.
  8. pintamaali
  9. tarvittaessa hitsauskone

Katso myös[muokkaa]