Akku

Kohteesta AutoWiki
Versio hetkellä 27. toukokuuta 2006 kello 21.09 – tehnyt Okkim (keskustelu | muokkaukset)
(ero) ← Vanhempi versio | Nykyinen versio (ero) | Uudempi versio → (ero)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Akku on autossa laite, joka varaa sähköenergiaa, jota tarvitaan auton moottorin käynnistämiseen. Generaattori lataa akkua moottorin käydessä, jotta sillä voitaisiin käynnistää auto myöhemmin uudelleen. Myös muut laitteet käyttävät akun energiaa silloin kun moottori ei käy.

Lyijyakun rakenne

Akun ulkokuorena toimii hapon kestävä muovinen kotelo, jonka sisällä on väliseiniä. Väliseinien sisällä on positiivisia ja negatiivisia levyjä. Tyhjän akun levyt ovat lyijysulfaattia ja levyjen runkona toimii lyijyantimoni- tai lyijykalsiumristikko. Levyjen välissä on huokoisesta materiaalista valmistetut erotinlevyt, jotka toimivat levyjen välisenä tukena, värinanvaimentimina ja oikosulunestona.

Positiiviset ja negatiiviset kennot on yhdistetty sarjaan ja äärimäisen kennon napa toimii päänapana. Positiivinen napa on isompi kuin negatiivinen. Positiivinen navan tunnistaa + merkistä ja mahdollisesta punaisesta väristä ja negatiivisen - merkistä ja mahdollisesta sinisestä väristä.

Akussa on elektrolyyttinesteenä liuos, joka sisältää puhdasta vettä (H20) ja puhdasta rikkihappoa (H2SO4). Tyhjässä akussa suhde on 15 % rikkihappoa ja 85 % vettä. Täydessä 39 % rikkihappoa ja 61 % vettä. Huoltovapaa akku käsite tulee siitä kun levyristikoiden seosaineen antimonin pitoisuutta tiputetaan 4 % -> 2% tai vaihdetaan kokonaan kalsiumiin. Näin saadaan pienempi itsepurkautuminen ja vedenkulutus.

Sähkökemiallinen toiminta

Akun varautuessa muuttuu sähköenergia kemialliseksi energiaksi, ja purkautuessa päinvastoin.

Lyijyakun varautuessa:

  • Miinuslevyn lyijysulfaatti muuttuu lyijyksi.
  • Pluslevyn lyijysulfaatti muuttuu lyijyoksidiksi.
  • Elektrolyyttinesteessä vesi vähenee ja rikkihappo lisääntyy.

Katso myös