Ero sivun ”Alustasarja” versioiden välillä

Kohteesta AutoWiki
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
(Alustasarjatuotemerkkejä)
(Alustan jäykkyys)
Rivi 6: Rivi 6:
 
== Alustan jäykkyys ==
 
== Alustan jäykkyys ==
  
Alusta on liian jäykkä silloin, kun [[rengas]] ei seuraa tiessä olevia epätasaisuuksia, vain pomppii niiden yli. Tällöin auto menettää pitoa tiehen ja ajamisesta tulee epävarmaa. Toisaalta liian löysä alusta tekee mutkien ajamisesta epämukavaa, ja madalletuissa autoissa renkaat alkavat helposti raapia kaariin.
+
Alusta on liian jäykkä silloin, kun [[rengas]] ei seuraa tiessä olevia epätasaisuuksia, vain pomppii niiden yli. Tällöin auto menettää pitoa tiehen ja ajamisesta tulee epävarmaa, madalletuissa autoissa myös renkaat alkavat helposti raapia kaariin. Toisaalta liian löysä alusta tekee mutkien ajamisesta epämukavaa.
  
 
== Lainsäädäntö ==
 
== Lainsäädäntö ==

Versio 15. helmikuuta 2007 kello 10.53

Golf mk2 kaarteessa
KW Variante 2 kynäjousisarja

Alustasarjalla tarkoitetaan jousituksen osien kokonaisuutta, jonka avulla auton jousituksen ominaisuudet muutetaan halutuiksi. Yleensä sarja sisältää jouset ja iskunvaimentimet, joskus jopa kynäjouset. Autoa voidaan esim. madaltaa, jotta saataisiin aikaan parempi ulkonäkö tai ajokäytös. Tässä yhteydessä puhutaan madallussarjasta. Alustasarjat ovat käytännössä aina hiukan jämäkämmät kuin vakioalustat. Yleensä tämä parantaa auton käyttäytymistä mutkissa, mutta tekee jousituksesta hiukan kovemman ja epämukavamman.

Alustan jäykkyys

Alusta on liian jäykkä silloin, kun rengas ei seuraa tiessä olevia epätasaisuuksia, vain pomppii niiden yli. Tällöin auto menettää pitoa tiehen ja ajamisesta tulee epävarmaa, madalletuissa autoissa myös renkaat alkavat helposti raapia kaariin. Toisaalta liian löysä alusta tekee mutkien ajamisesta epämukavaa.

Lainsäädäntö

Auton korkeuden muuttaminen

Ilman erityislupaa saadaan auton korkeutta muuttaa henkilöautoissa enintään 51 mm ja maastohenkilöautossa (M1G) ja maastopakettiautossa (N1G) 77 mm.

Auton madalluksen jälkeen on maavaran auton ollessa kuormaamaton oltava ainakin niin suuri, että yhden akseliston joustovaran loppuessa tai toisen puolen renkaiden tyhjentyessä mikään alustan osa ei osu maahan. Maavaran on kuitenkin oltava vähintään 80 mm.

Katsastuksessa voidaan vaatia TÜV- tai muu hyväksyntä osien soveltuvuudesta ko. ajoneuvoon.

Ks. lisää Liikenneministeriön päätös auton rakenteen muuttamisesta (Finlex) (huom. muutokset 779/1998 ja 1256/2002).

Alustasarjatuotemerkkejä

Katso myös