Aurauskulma

Kohteesta AutoWiki
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Aurauskulma (toe)

Aurauskulma tai haritus (engl. toe) on samalla akselilla olevien pyörien symmetrinen kulma. Tätä kulmaa voidaan muuttaa ohjaamalla, joka on epäsymmetrinen kulma, eli siis molemmat pyörät ovat kääntyneet vasemmalle tai oikealle, samansuuntaisesti (karkeasti). Positiivinen aurauskulma (tai aurauskulma) tarkoittaa, että renkaan etureuna on kääntynyt sisäänpäin, eli auton keskilinjaa kohden. Se voidaan mitata lineaarisilla mittayksiköillä renkaan etureunasta, tai asteina poikkeamana.

Takavetoisessa autoissa etupyöriin lisätty aurauskulma antaa paremman suuntavakauden suoraan ajettaessa ohjaustuntuman kustannuksella, jolloin auto reagoi hitaammin ohjaukseen. Aurauskulman lisääminen lisää myös renkaiden kulumista, sillä ne pyörivät hiukan sivuttain. Etuvetoisissa autoissa tilanne on monimutkaisempi.

Aurauskulmaa voidaan aina säätää tuotantoautoissa, vaikka castor- ja camber-kulma eivät usein ole säädettävissä. Etupyöräntuennan huolto, joka käsitti aikaisemmin kaikkien kulmien säädön, sisältää tällä hetkellä vain aurauskulman säädön. Useimmissa tapauksissa, vaikka castor- tai camber-kulma olisi säädettävissä, vain aurauskulma tarvitsee säätää.

Oikea aurauskulma ajettaessa suoraan ei ole oikea kun autolla kaarretaan, koska sisemmän renkaan pitää kulkea pienemmän ympyrän kaarta kuin ulomman renkaan. Tämän kompensoimiseksi ohjausjärjestelmä on usein enemmän tai vähemmän Ackermann-ohjausgeometrian mukainen, jokaiselle autolle sopivaksi muokattuna.

Katso myös

Lähde

  • Artikkeli käyttää sisältöä englanninkielisen Wikipedian toe_(automotive)-artikkelista. Wikipediasta voi ottaa tekstiä tietyin ehdoin, koska Wikipedia on GFDL-lisenssillä.