Bensiini

Kohteesta AutoWiki
Versio hetkellä 11. marraskuuta 2005 kello 17.58 – tehnyt FSO (keskustelu | muokkaukset)
(ero) ← Vanhempi versio | Nykyinen versio (ero) | Uudempi versio → (ero)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Bensiini on satojen eri hiilivetyjen seos, jota käytetään mm. bensiinimoottoreissa polttoaineena ja uutos- ja liuotinaineena kemianteollisuudessa. Suomessa moottoribensiinin bentseenipitoisuus saa olla enintään 5%.

Raakaöljystä tislaamalla saadun, nykyaikaisille polttomoottoreille kelpaamattoman, kevytbensiinin oktaanilukua voidaan parantaa isomeroimalla.

Bensiini on myös erittäin tulenarkaa.

Oktaaniluku on polttoaineen puristuskestävyyttä ilmaiseva luku. Liian pieni oktaaniluku aiheuttaa moottorille vahingollista nakutusta eli polttoaineseoksen ennenaikaista syttymistä.

Oktaaniluku määritetään vertaamalla polttoainetta n-heptaanin ja iso-oktaanin (2,2,4-trimetyylipentaanin) seoksiin. Jos polttoaineen oktaaniluku on 95, sen nakutusominaisuudet ovat samat kuin seoksen, jossa on 95 tilavuusprosenttia iso-oktaania ja 5 tilavuusprosenttia n-heptaania. Oktaaniluku voi olla laskennallisesti suurempi kuin 100, sillä iso-oktaani ei ole parhaiten nakutusta vastustava polttoaine. Ennen Suomessa lisättiin bensiiniin tetraetyylilyijyä oktaaniluvun nostamiseksi.

Dieselöljylle mitataan oktaaniluvun sijaan syttymisherkkyyttä kuvaava setaaniluku. Setaani- ja oktaaniluku ovat käänteisessä suhteessa toisiinsa: jos polttoaineen setaaniluku on suuri, sen oktaaniluku on pieni.

Bensiinin oktaaniluku ilmoitetaan joko RON- tai MON-lukuna. Kaupallinen tutkimusoktaaniluku RON (research octane number) mitataan koemoottorilla kevyehköllä kuormalla. Moottorioktaaniluku MON (motor octane number) mitataan samalla moottorilla raskaammissa oloissa. Suomessa käytetään yleensä RON lukua ja esim. Yhdysvalloissa PON lukua (pump octane number) ns. tieoktaanilukua, joka on RON ja MON oktaanilukujen keskiarvo.

Suuntaa antava vertailutaulukko

 RON  	MON  	PON
 90 	83 	86.6
 92 	85 	88.5
 95 	87 	91
 96 	88 	92
 98 	90 	94
 100 	91.5 	95.8
 105 	95 	100
 110 	99 	104.5

Linkkejä

http://www.motiva.fi/fi/yjay/kuljetusala/polttoainevaihtoehdot/bensiini.html

Lähde

  • Artikkeli käyttää sisältöä Wikipedian Oktaaniluku- ja Bensiini-artikkeleista. Wikipediasta voi kopioida tekstiä, koska Wikipedia on GFDL-lisenssillä.