Borgward

Kohteesta AutoWiki
Versio hetkellä 14. elokuuta 2014 kello 14.45 – tehnyt Fuller (keskustelu | muokkaukset)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Borgward
Borgward-logo 1.jpg
Yrityksen perustusmaa Bremen, Saksa
Perustettu 1929
Toiminta loppunut 1961
Lopettamisen syy Konkurssi
Avainhenkilöt Carl Borgward
Erilaisia Borgward-automerkissä käytettyjä tunnuksia.

Borgward oli saksalainen, vuosina 1939 - 1963, henkilöautoja sekä hyötyajoneuvoja valmistanut yhtiö, jonka perusti Carl F. W. Borgward. Borgward-yhtiöön kuului neljä automerkkiä: Borgward, Hansa, Goliath ja Lloyd ja se oli eräs Saksan merkittävistä ajoneuvojen valmistajista. Nimi Borgward oli käytössä erilaisten, joko Carl Borgwardin suoraan, osittain tai välillisesti omistamien yhtiöiden nimenä jo 1920-luvulta lähtien.

Borgward oli Bremenin alueen suurin työllistäjä. Yhtiö lopetti toimintansa vuonna 1961 konkurssiin, jonka oikeudellisuus myöhemmin kyseenalaistettiin.

Historia

Ennen II maailmansotaa

Blitzkarren

Vuonna 1924 Bremer Kühlerfabrik Borgward & Co. esitteli pienen, kolmipyöräisen, tavaroiden kuljetukseen suunnitellun ajoneuvon nimeltä Blitzkarren. Edullisena tuotteena se oli suunnattu, Weimarin tasavallan talouden kaaoksessa, juuri tismalleen oikeaan segmenttiin. Ajoneuvon kantavuus oli viisi sentneriä (n. 250 kg), kuljettaja istui moottoripyörän satulassa taka-akselin takana ja rahdin kuljettamiseen tarkoitettu lava sijaitsi etu- ja taka-akselien välissä. Ajoneuvon voimanlähteenä toimi 2,2 hv:n, 120 cm³:n yksisylinterinen kaksitahtimoottori, alkuun DKW:n, myöhemmin ILO:n valmistetta olevana. Voimansiirto vetävälle taka-akselille oli hihnavälitteinen. Kytkintä ja vaihteistoa ei laitteessa ollut, vaan Blitzkarren käynnistettiin työntämällä, jonka tapahduttua kuljettaja hyppäsi satulaan. Jarruina oli taka-akselilla pyöräjarrut.

Toiminta kasvaa

Vuonna 1925 bremeniläinen liikemies Wilhelm Tecklenborg osti "Bremer Aufbau-Industrie" -yhtiölleen Blitzkarren-ajoneuvon lisenssivalmistuksen oikeudet ja samalla hän sijoitti rahaa Borgwardin melko tuoreeseen yritykseen. Tämän pääoman turvin Carl Borgward perusti Fahrzeugwerke Borgward & Co. G.m.b.H. -nimisen osakeyhtiön, jonka alaisuuteen hän siirsi Blitzkarrenin valmistusoikeudet sekä siinä käytetyt koneet ja laitteet. Yhtiö jatkoi toimintaansa aiemmissa tiloissa, joiden rakennuksen ja tontin Carl Borgward piti yksityisomaisuutenaan.

Tecklenborg sai myytyä Weimarin tasavallan postilaitokselle, Reichspostille, huomattavan määrän Blitzkarren-ajoneuvoja, joita käytettiin sekä postinkannossa että pakettirahdin kuljetuksessa.

Vuonna 1925 Borgward toi Blitzkarrenin rinnalle kolmipyöräisen Goliath-tavara-ajoneuvon, jossa lava sijaitsi kaksipyöräisen etuakselin päällä. Lisämaksua vastaan ajoneuvo voitiin varustaa toisella satulalla. Goliath Standard -mallin kantavuus oli 500 kg, voimanlähteenä oli 7,5 hv:n 350 cm³-mootori ja ajoneuvossa oli kytkin, vaihteisto sekä jarrut kaikille pyörille. Tuotannon kasvaessa aiemmat tilat jäivät pieniksi ja yhtiön oli muutettava suurempaan kiinteistöön. Seuranneina vuosina mallistoa laajennettiin. Blitzkarren- ja Goliath -mallien kysyntä ja myynti oli tasaista, tuotantovauhti oli kahdeksan kappaletta kumpaakin mallia päivässä. Eräs ajoneuvohistorian ensimmäisistä takaisinkutsukampanjoista ajoittuu 1920-luvun lopun Saksaan, kun määräys jonka mukaan määrätyn painoiset moottoriajoneuvot on varustettava peruutusvaihteella, astui voimaan ja Borgwardin oli asennettava tällainen jälkikäteen jo myytyihin ajoneuvoihin. 1920-luvun lopulla jo joka neljäs Saksassa rekisteröity hyötyajoneuvo oli merkiltään "Goliath".

Goliath-yhtiö ja Hansa-Lloyd Werke AG

Goliath Pionier 1931-34
Hansa 1700 Sport 1935

Vuonna 1928 Borgward perusti Goliath-Werke Borgward & Co. -nimisen yhtiön, joka vuodesta 1931 lähtien valmisti kolmipyöräistä, kaksipaikkaista "Goliath Pionier" -henkilökuljetinta. Mallin voimanlähteenä oli 5,5 hv:n, 200 cm³:n ILO-kaksitahtimoottori ja sen huippunopeus oli n. 60 km/h. Vuosina 1931 - 32 "Pionier" oli Saksan eniten valmistettu, henkilökuljetuksiin tarkoitettu ajoneuvo. Vuonna 1929 Borgward osti ajoneuvovalmistaja Hansa-Lloyd Werke AG:n osake-enemmistön. Yhtiöllä oli tehtaat Bremenissä ja Varelin kaupungissa. Yleisen talouslaman seurauksena Hansa-Lloyd Werke oli taloudellisissa vaikeuksissa. Saadakseen hankkimansa yhtiön selville vesille, Borgward ja Tecklenborg lunastivat itselleen Hansa-Lloydin päävelkojina toimineiden pankkien saatavat. Joulukuun viimeisenä päivänä vuonna 1931 Hansa-Lloyd-Werke ja Goliath-Werke fuusioidaan ja niistä muodostetaan Hansa-Lloyd und Goliath-Werke Borgward & Tecklenborg.


Suosittu Borgward Isabella

Sodan jälkeen liittoutuneet säännöstelivät raaka-aineita, ja kaikille yhtiöille myönnettiin yhtä suuret kiintiöt. Osin saadakseen enemmän raaka-aineita Borgward pilkkoi yhtiönsä kolmeen osaan (Borgward, Lloyd, Goliath).

Borgward Isabella esiteltiin 1954 ja sitä myytiin runsaasti. Jo esittelyvuonna 1954 Isabellaa myytiin 11 000 kappaletta.

Borgward P100 oli Saksan ensimmäinen ilmajousitettu henkilöauto

Borgward P100 oli iso neliovinen porrasperä, joka esiteltiin Frankfurtin autonäyttelyssä loppuvuodesta 1959. Borgward P100:ssa oli kuusisylinterinen rivimoottori, joka tuotti 100 hv (74 kW), huippunopeus 160 km/t, ilmajousitus. Borgward P100 -autoa valmistettiin vain 2530 kappaletta vuosina 1959-1961.

Borgward-yhtymän ongelmana olivat hyödyttömät hankkeet, kuten helikopterihanke, jota ei toteutettu. Yhtymän ongelmana oli myös neljän automerkin erilaisuus: Borgward, Hansa, Goliath ja Lloyd –autoilla ei juuri ollut yhteisiä osia. Jossain määrin ne kilpailivat keskenäänkin. Lloyd Arabellaa jouduttiin myymään tappiolla, mutta toisaalta tämän mallin valmistus jatkui Borgwardin autoista pisimpään eli vuoteen 1963. Erilaiset pikkuviat aiheuttivat lisäkustannuksia ja takaisinkutsuja korjaukseen tehtaan kustannuksella.

Borgward Arabella de Luxe, jonka perusmalli tunnettiin nimellä Lloyd Arabella

Vuonna 1960 Borgwardin Yhdysvaltain maahantuoja meni konkurssiin, jolloin sen jälleenmyyjät peruivat tilauksensa. Saksalainen lehti Der Spiegel julkaisi Borgward-yhtymän ongelmia ruotivan 14-sivuisen artikkelin, josta seurasi myynnin väheneminen. 1961 pankit eivät lainanneet 10 miljoonaa D-markkaa, josta seurasi rahojen loppuminen, alihankkijat eivät toimittaneet osia ja tuotantolinjat pysähtyivät. Borgward-tehdas meni konkurssiin vuonna 1961. Konkurssi oli kuitenkin kiistanalainen, koska velkojat saivat rahansa ja yhtiölle jäi käteisvaroja 4,5 miljoonan D-markan edestä.

Goliath 1100

Borgward Isabellan ja P100:n tuotantokoneet myytiin Meksikoon. P100 oli Saksan ensimmäinen auto jossa oli ilmajousitus, joskin Meksikossa valmistetuissa autoissa ei ollut ilmajousitusta.

Mallit

Kuorma-autot


Aiheesta muualla

Lähteet

Borgward tehtaan historia - Borgward seura - Google Sites
Das Forum für alle Borgward Freunde