FSM

Kohteesta AutoWiki
Versio hetkellä 26. joulukuuta 2007 kello 17.14 – tehnyt Okkim (keskustelu | muokkaukset)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
FSM
Yrityksen perustusmaa ja paikka Flag of Poland.svg.png Puola, {{{perustuspaikka}}}
Tuotannon aloitus 1972
Autokonserni
Vuotuinen valmistusmäärä
Sijainti Suomen rekisteröintitilastossa
Suomen maahantuoja
Suosituin malli 126P


FSM (Fabryka Samochodów Małolitrażowych) oli puolalainen pienten autojen valmistaja. FSM:n tehdas sijaitsi Bielsko-Białassa, Puolan eteläisessä osassa. FSM oli merkkinä olemassa vuodesta 1972 vuoteen 1991, jolloin Fiat otti tehtaan hallintaansa, siitä eteenpäin tehdas on ollut Fiat Puola.

FSM 126P

Tehdas on valmistanut Fiatin mallia 126p, joka tunnettiin Suomessa lempinimellä käppänä. Nimitys kuvaa autoa perin hyvin, sillä auto oli hyvin pienikokoinen - Fiat 600:n seuraaja. Lisäksi tehdas valmisti 1980-luvun alkuun asti Syrenaa, joka oli alun perin toisen puolalaisen tehtaan, FSO:n tuote. Kun tehdas siirtyi Fiatille, siellä käytiin valmistamaan Fiat Cinquecentoa (=500) ja myöhemmin tämän seuraajaa Fiat Seicentoa (=600). Uusin malli tuotannossa on Fiat Panda.

Fiat 126p:n valmistus lopetettiin vuonna 2000, jolloin auto oli jo auttamattomasti vanhentunut. 126p oli FSM:n selkeästi merkittävin tuote, sillä sitä sai kaikista helpoiten kommunistisessa Puolassa. Toisaalta 126p oli huono perheauto. Se oli ahdas, meluisa, hankala ajaa ja hidas.

Kaikki Cinquecentot, Seicentot ja uudet Pandat ovat valmistettu Puolassa kaikille markkinoille. Suomeen ei ole tuotu Cinquecentoa eikä Seicentoa. Muiden mallien (Syrena ja 126p) vienti rajoittui entisiin SEV-maihin.

Katso myös

Lähde