Ferrari FXX Evoluzione

Kohteesta AutoWiki
Versio hetkellä 21. tammikuuta 2017 kello 18.50 – tehnyt Vaux (keskustelu | muokkaukset)
(ero) ← Vanhempi versio | Nykyinen versio (ero) | Uudempi versio → (ero)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Ferrari FXX Evoluzione
Ferrari FXX
Valmistaja ja valmistusmaa Ferrari,
Flag of Italy.svg.png Italia
Valmistusaika 2007
Luokka Superauto
Kori Berlinetta
Suunnittelija
Pohjalevy
Moottori Keskimoottori V12
Iskutilavuus 6262 cm3
Teho 633 kW
Voimanvälitys Takaveto
Kiihtyvyys
Huippunopeus
Kulutus
CO2-päästöt g/km
Hintaluokka
Edeltäjä Ferrari FXX
Seuraaja Ferrari LaFerrari
Saman luokan autoja


Ferrari FXX Evoluzione on edelleen kehitetty ja tehokkain koskaan suunniteltu Ferrarin ei-kilpa-auto. Kuten edellistäkään mallia, ei tätäkään ole luokiteltu tieliikennekäyttöön. Ferrarin FXX-ohjelmaa päätettiin jatkaa vuoteen 2009 asti ja ensimmäisessä vaiheessa kerättyjen kokemusten pohjalta rakennettiin evoluutiopaketti jonka ulospäin havaittavat osat ovat uusi väritys sekä takasiiven uusi profiili.

Yleistä[muokkaa]

Asiakastesteistä kerätyn datan nojalla kehitetyn Evoluzionen kierrosaika Fioranon testiradalla saatiin pudotettua kahdella sekunnilla. Tulosparannuksen takaa löytyy sekä moottorin että vaihteiston toiminnan tehostaminen. Moottorin maksimitehon kierroslukua nostettiin tuhannella kierroksella mikä puolestaan toi 60 hevosvoiman tehonlisäyksen. Vaihdelaatikon välityssuhteita muutettiin kohonneen kierrosluvun hyödyntämiseksi ja vaihdelaatikon vasteajasta saatiin nipistettyä pois 20 ms. Auton uusi luistonestojärjestelmä kehitettiin tiiviissä yhteistyössä GES Racing Divisionin insinöörien kanssa ja nyt kuljettajalla on valittavanaan yhdeksän erilaista asetusta (plus OFF-asento). Näin kuljettaja pystyy halutessaan säätämään auton käyttäytymistä vaikka jokaiseen mutkaan erikseen maksimoidakseen suorituskyvyn ja minimoidakseen renkaiden kulutuksen. Luistonestojärjestelmä on myöskin nyt joustavampi ja kykenee adaptoitumaan paremmin kulloisenkin kuljettajan ajotyyliin. Ominaisuuden tärkeys nousee esiin erityisesti silloin, kun kuljettajana on muu kuin ammattimainen kilpa-autoilija.

Bridgestonen erityisesti Ferrari FXX:a varten valmistamien 19 tuumaisten renkaiden käyttöikä on myös kasvanut, kiitos uusien säätömahdollisuuksien sekä uudelleen suunnitellun etupään jousitusgeometrian. Myös Brembon valmistamat CCM (Composite Ceramic Material) jarrulevyt toimivat nyt tehokkaammin, mikä on puolestaan tuplannut jarrupalojen kulutuskestävyyden. Kuljettajien antaman palautteen johdosta Ferrari on myös kehittänyt muutamia uusia aerodynaamisia ratkaisuja tavoitteenaan aerodynaamisen painovoiman kasvattaminen taka-akselilla. Uuden diffuusorin ja takasiiven avulla aerodynamiikan teho onkin kasvanut neljänneksellä. Etusiipeä aktiivisesti säätävän tietokoneohjelman hienosäädöissä on tietenkin huomioitu autoon tulleet aerodynamiikan parannukset. Telemetrian tiedonkeruuohjelmistoon on lisätty anturit tarkkailemaan ohjauksen kääntökulmaa ja jarrujen poljinvoimaa ja näin entisestään lisätty Ferrarin insinööreille välittyvän datan määrää.

FXX Evoluzione pakettiin kuuluu osallistuminen testisessiohin vuosina 2008 ja 2009. Kumpanakin vuonna järjestetään kaksi sessiota Euroopassa, kaksi Aasiassa ja kaksi Pohjois-Amerikassa. Näiden lisäksi FXX:t osallistuvat perinteisesti kauden päättävään erittäin arvostettuun Ferrari World Finals tapahtumaan. Kuten 2006 ja 2007 myös nyt autoja seuraa 15 hengen tiimi joka koostuu insinööreistä, elektroniikan asiantuntijoista sekä mekaanikoista. Tiimi on kykenevä tarjomaan asiakkaile täyden teknisen tuen. Virallisen ohjelman lisäksi asiakkailla on oikeus järjestää myös omia yksityisiä testisessioita autolla, mutta ei osallistua minkäänlaiseen kilpailuun.

Moottorit[muokkaa]

Malli Moottori Iskutilavuus Teho Vääntö
6.3 V12 6262 cm3 597 kW (800 hv) @ 8500 r/min

Mitat[muokkaa]

  • Pituus: 4702 mm
  • Leveys: 2035 mm
  • Korkeus: 1147 mm
  • Akseliväli: 2650 mm
  • Omamassa: 1155 kg

Lähde[muokkaa]

  • Artikkeli käyttää sisältöä Wikipedian Ferrari_FXX-artikkelista. Wikipediasta voi ottaa tekstiä tietyin ehdoin, koska Wikipedia on GFDL-lisenssillä.