Ford Focus (DYB)

Kohteesta AutoWiki
Versio hetkellä 9. helmikuuta 2019 kello 11.49 – tehnyt Tapi0 (keskustelu | muokkaukset) (Tapi0 siirsi sivun Ford Focus III uudelle nimelle Ford Focus (DYB))
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Ford Focus (DYB)
Ford Focus Trend (III) – Frontansicht.jpg
Valmistaja ja valmistusmaa Ford Motor Company,
Saarlouis, Flag of Germany.svg.png Saksa
Seuloskoi, Flag of Russia.svg.png Venäjä
Wayne, Michigan, Flag of the United States.svg.png Yhdysvallat
Rayong, Flag of Thailand.svg.png Thaimaa
Chongqing, Flag of the People's Republic of China.svg.png Kiina
Taoyuan City, Flag of the Republic of China.svg.png Taiwan
Buenos Aires, Flag of Argentina.svg.png Argentiina
Valmistusaika 20112018
Luokka C-segmentti
Kori 5-ovinen hatchback
4-ovinen sedan
5-ovinen farmari
Suunnittelijat Martin Smith, Stefan Lamm, Murat Güler
Todd Willing (sedan)
Andrea Di Buduo (kombi)
Tiago Dias, Ernst Reim (sisätilat)
Pohjalevy Ford C1-pohjalevy
Moottori 1,0 l EcoBoost R3
1,6 l Duratec Ti-VCT R4
1,6 l EcoBoost R4
1,5 l EcoBoost R4 (2014-)
2,0 l EcoBoost R4 (ST, 2012)
1,6 l Duratorq TDCi
1,5 l Duratorq TDCi (2014-)
2,0 l Duratorq TDCi
Rakenne Etumoottori-etuveto
Etumoottori-neliveto
Voimanvälitys 6-portainen PowerShift
6-portainen B6 manuaali
5-portainen manuaali:
(1.6 Ti-VCT iB5,
2.0 Ti-VCT MTX-75)
6-portainen automaatti
Edeltäjä Ford Focus II (Eurooppa)
Ford Focus II (P-Amerikka)
Seuraaja Ford Focus (DEH)

Pääartikkeli: Ford Focus

Kolmannen sukupolven Ford Focus esiteltiin tammikuussa 2010 pidetyssä Detroitin autonäyttelyssä. 5-ovinen farmarimalli esiteltiin Geneven autonäyttelyssä kuukautta myöhemmin. Malli perustuu samalle pohjalevylle toisen sukupolven C-MAX:in kanssa.

Fordilla oli tehty päätös, jonka mukaan sen mallistoa aletaan yhtenäistää maailmanlaajuisesti vuodesta 2011 alkaen. Uuden mallin myötä sekä Euroopassa että Yhdysvalloissa valmistettu Focus poistui tuotannosta ja sen paikan otti molemmilla markkina-alueilla yhteinen, kolmannen sukupolven Focus. Uuden mallin valmistus oli aloitettu Euroopassa ja Yhdysvalloissa aivan vuoden 2010 lopussa ja malli tuotiin markkinoille molemmilla alueilla samanaikaisesti, vuoden 2011 toukokuun alussa. Mallin valmistus Venäjällä, Aasiassa ja Etelä-Amerikassa aloitettiin myöhemmin.

Syyskuussa 2014 esiteltiin seuraavalle mallivuodelle kasvojenkohotuksen saanut Focus-mallisto, jonka teknisiä ominaisuuksia oli myös muokattu.

Vuoden 2016 keväällä tuli myyntiin 4-vetoinen Focus RS, jossa voimanlähteenä on 2,3-litrainen, 257 kW:n turboahdettu Ecoboost-bensiini-rivi-4-moottori.

Yleistä

Edellisen Focus-sukupolven yhteydessä esitelty Kinetic Design -muotoilu on kolmannen sukupolven mallistossa viety uudelle tasolle. Edessä ajovalojen muoto on muutettu terävämmäksi ja keulan ilme on edeltäjäänsä verraten muuttunut uuden maskin ja etupuskurin muotoilun ansiosta täydellisesti. Takana hatchback- ja Wagon-mallin takavalot ovat siirtyneet takapilarista alemmas ja saaneet toisistaan selkeästi poikkeavat muodot. Tämä valojen muodon muutos johtuu paljolti myös korin takaosan designin muutoksesta, jossa ei ole mitään yhtymäkohtia edeltäjäänsä. Myös porrasperäisen sedanin takaosa käynyt läpi täydellisen muutoksen ja sen muotoilu on aiempaa sulavalinjaisempaa.

Myös sisätilojen design on saanut osakseen täydellisen uudelleenmuokkauksen.

Varusteet

Mukavuusvarusteet

Focus III -malliston varustetasot ovat perusmalli Ambiente, ja paremmin varustellut Trend ja Titanium. Käyttömukavuutta lisääviä vakiovarusteita perustasolla ovat mm. sähkösäätöiset taustapeilit, ajotietokone, sähkötoimiset ikkunat edessä ja keskuslukitus kauko-ohjauksella.

Turvallisuusvarusteet

Käyttöturvallisuutta lisääviä vakiovarusteita perustasolla ovat mm. lukkiutumattomat jarrut (ABS) elektronisella jarruvoiman jaolla (EBD), ajonvakautusjärjestelmä (ESP) vetoluistonestolla (TCS), Torque Vectoring Control -voimanjako sekä kuljettajan ja etumatkustajan etu- sivuturvatyynyt.

Tekniikka

Alusta

Edessä MacPherson-pyöräntuenta kierrejousin, takana monivarsituenta kierrejousin. Ohjaustehostin sähkömekaaninen yksikkö.

Voimalinja

Focus III tuli markkinoille kolmella moottorivaihtoehdolla: 1,6-litrainen ottomoottori sekä 1,6- ja 2,0-litraiset dieselmoottorit. Vuoden 2012 alussa valikoimaan lisättiin 1,0-litrainen EcoBoost-moottori ja saman vuoden kesällä mallivalikoimaa kasvatettiin suorituskykyisellä ST-mallilla, jonka voimanläheenä on 2,0-litrainen EcoBoost-moottori. Focus ECOnetic- mallin myötä dieselmoottoripalettia laajennettiin vuoden 2012 aikana.

Vaihteistona on, moottorista riippuen, joko viisi- tai kuusiportainen manuaali, kuusiportainen PowerShift-kaksoiskytkinvaihteisto (vakio- tai valinnaisvaruste) tai kuusiportainen automaatti (valinnaisvaruste).

Facelift 2015

Keväällä 2014 pidetyssä Geneven autonäyttelyssä esiteltiin kasvojenkohotuksen saanut Focus. Samalla mallin tekniikkaa ja varustusta oli muokattu ja ajantasaistettu. Uudistettu malli tuli myyntiin marraskuussa 2014.

Varustus

Uusi Focus näyttää matalammalta ja leveämmältä ja siinä on uusi konepelti, maski ja etusäleikkö. Ajovalot ovat aiempaa kapeammat ja sumuvalot ovat saaneet pitkulaisen muodon. Uudelleen suunniteltu keskikonsolin säilytystila on aiempaa tilavampi ja siihen on yhdistetty liukuva käsinoja. Säädettävään keskikonsoliin mahtuu erilaisia pulloja ja kuppeja, ja tilaa löytyy samalla kertaa litran vesipullolle ja 0,4 litran kupille. Paksummat matot ja sivuikkunat sekä paremmin eristetty moottoritila takaavat luokan hiljaisimpia matkustamoja.

Uusi Focus on ensimmäinen malli Euroopassa, jossa on Fordin SYNC 2 -järjestelmä. Fordin edistyksellisessä auton langattomassa hallintajärjestelmässä on korkearesoluutioinen 8-tuumainen värikosketusnäyttö ja kehittynyt englanninkielinen äänihallinta, jolla pääsee helpommin käyttämään radiota, navigaatiota, ilmastointia ja yhteensopivia matkapuhelimia. SYNC 2:sen navigointijärjestelmässä on myös ensimmäistä kertaa Euroopassa jaettu näyttöruutu, jossa on yksityiskohtaiset tiedot risteyksistä, puhutut kadun nimet, 3D-näkymät valtatieliittymistä sekä maamerkeistä ja lisäksi Michelinin matkaopas.

Tekniikka

Uuteen Focukseen on edelleen saatavana 100-hevosvoimainen 1.0 EcoBoost -bensiinimoottori, jonka CO2-päästöt ovat 99 g/km. Moottorivalikoiman uutuus on polttoainetehokas 1,5 litran EcoBoost-bensiinimoottori, jonka saa 150- tai 182- hevosvoimaisena ja kuusivaihteisella manuaalivaihteistolla varustettuna. Automaattivaihteisto tulee saataville vuoden 2015 alussa. Focukseen saa nyt ensimmäistä kertaa myös Fordin 1,5 litran TDCi-dieselmoottorin joko 95- (saatavana alkuvuodesta 2015) tai 120-hevosvoimaisena. Paranneltu 2,0-litrainen TDCi-dieselmoottori on tehokkaampi, se vääntää paremmin ja on polttoainetehokkaampi kuin edeltäjänsä.

Turvallisuus

Uusi Focus on ensimmäinen Ford, joka tarjoaa rinnakkaispysäköintijärjestelmän (Perpendicular Parking). Se on uusi handsfree-pysäköintiteknologia, joka auttaa kuljettajaa pysäköimään toisen auton viereen. Risteävän liikenteen varoitin (Cross Traffic Alert) varoittaa autopaikalta pois peruuttavaa kuljettajaa mahdollisista takana kulkevista autoista. Parkkiruudusta poistumisavustin (Park-Out Assist) auttaa rinnakkaiselta pysäköintipaikalta lähtevää kuljettajaa. Kuljettajan valittua oikean tai vasemman puolen järjestelmä ohjaa autoa samalla kun kuljettaja käyttää kaasu- ja jarrupoljinta.

Ford on myös parantanut sen suosittua Active City Stop -törmäyksenestojärjestelmää, joka valmistelee jarrut valmiustilaan ja – mikäli kuljettaja ei reagoi – vähentää moottorin vääntömomenttia ja jarruttaa automaattisesti vähentäen törmäyksen vaikutusta. Paranneltu versio on tehostettu toimimaan 50 km/h nopeudessa. Liikkuvien kohteiden varalta Active Braking -jarrutusjärjestelmä toimii 8 km/h ja 180 km/h nopeuksien välillä samankaltaisesti kuin Active City Stop -törmäyksenestojärjestelmä. Se auttaa kuljettajia suuremmissa nopeuksissa, esimerkiksi moottoritiellä, antamalla varoituksia ja jarruttamalla tarvittaessa.

Nykyinen mukautuva vakionopeudensäädin mahdollistaa sen, että Focus-kuljettajat voivat pitää asetetun välimatkan edellä kulkevaan ajoneuvoon huolimatta siitä, vaikka se kulkisi hitaammin kuin säädetty vakionopeus. Tilanteisiin, joissa se ei ole aktiivinen, Ford esittelee ensimmäistä kertaa Euroopassa uuden Distance Indication -järjestelmän, jolla kuljettaja voi säätää halutun välimatkan edellä olevaan ajoneuvoon. Jos kuljettaja ajaa lähemmäksi, järjestelmä varoittaa kolmiportaisesti – harmaa, keltainen, punainen – kojelaudan näytöllä.

Uudessa Focuksessa on myös ensimmäistä kertaa Fordin MyKey-toiminto. Sen avulla auton omistaja voi ohjelmoida avaimen – yleensä nuoria kuljettajia varten – ja rajoittaa huippunopeutta tai pienentää äänentoistojärjestelmän suurinta äänenvoimakkuutta. Toiminto voi myös sulkea äänentoistojärjestelmän kokonaan, jos kuljettaja ja matkustajat eivät käytä turvavöitä. Järjestelmä kykenee myös estämään kuljettajaa sammuttamasta turvateknologioita.

Parannettu Adaptive Front Lighting eli mukautuva ajovalojärjestelmä säätää uusien Bi-Xenon HID-ajovalojen valokeilat mukautumaan parhaiten tien profiileihin. Järjestelmä arvioi autoa ympäröivän valon määrän sekä edessä olevat kohteet ja säätää sitten etuvalojen valokeilojen kulmat ja vahvuuden yhteen seitsemästä asetuksesta, jotka riippuvat ajoneuvon nopeudesta, ohjauskulmasta ja välimatkasta edessä olevaan kohteeseen.

Tekniset tiedot

Ottomoottorit

1.0 EcoBoost 1.5 EcoBoost 1.6 Ti-VCT 1.6 Ti-VCT LPG 1.6 EcoBoost
Valmistusaika 03/2012- 09/2014- 08/2011- 12/2010–09/2014 12/2010- 12/2010–09/2014
Rakenne R3-ottomoottori, DOHC R4-ottomoottori, DOHC
Polttoainejärjestelmä Suorasuihkutus Imusarjasuihkutus Suorasuihkutus
Ahdin Turboahdin, välijäähdytin Turboahdin, välijäähdytin
Iskutilavuus 998 cm³ 1499 cm³ 1596 cm³
Teho 74 kW (100 hv) @
6000 r/min
92 kW (125 hv) @
6000 r/min
110 kW (150 hv) @
6000 r/min
134 kW (182 hv) @
6000 r/min
63 kW (85 hv) @
6000 r/min
77 kW (105 hv) @
6000 r/min
92 kW (125 hv) @
6300 r/min
86 kW (117 hv) @
6400 r/min
110 kW (150 hv) @
5700 r/min
134 kW (182 hv) @
5700 r/min
Vääntömomentti 170 Nm @
1500–4500 r/min
240 Nm @
1600–4000 r/min
240 Nm @
1600–5000 r/min
141 Nm @
2500 r/min
150 Nm @
4000–4500 r/min
159 Nm @
4000 r/min
140 Nm @
4200 r/min
240 Nm @
1600–4000 r/min
240 Nm @
1600–5000 r/min
EU-päästöluokitus Euro 5
09/2014 alkaen Euro 6
Euro 6 Euro 5
09/2014 alkaen Euro 6
Euro 5 Euro 5
09/2014 alkaen Euro 6
Euro 5
Vetotapa Etuveto
Vaihteisto, vakio 5-portainen manuaali 6-portainen manuaali 5-portainen manuaali 6-portainen manuaali
Vaihteisto, valinnainen 6-portainen automaatti 6-portainen PowerShift
Suoritusarvot (Hatchback)
Huippunopeus 185 km/h 193 km/h 224 km/h 170 km/h 187 km/h 193 km/h 212 km/h 224 km/h
Kiihtyvyys 0–100 km/h 12,5 s 11,3 s 8,9 s 8,6 s 14,9 s 12,3 s 12,0 s
(11,7 s)
8,7 s 8,0 s
Polttoaineenkulutus
l/100 km (yhdistetty)
4,8 l 5,0 l 5,5 l
(5,8 l 95 okt.)
6,0 l 95 okt. 5,9 l 95 okt. 6,4 l 95 okt.
(6,3 l 95 okt.)
7,6 kg LPG 5,9 l 95 okt.
CO2-päästöt
(yhdistetty)
109 g/km 114 g/km 127 g/km
(134 g/km)
139 g/km 136 g/km 130 g/km
(146 g/km)
122 g/km 137 g/km
Suoritusarvot (Sedan)
Huippunopeus 187 km/h 195 km/h 222 km/h 189 km/h 195 km/h 212 km/h 224 km/h
Kiihtyvyys 0–100 km/h 12,6 s 11,4 s 9,0 s 8,7 s 12,4 s 11,8 s 8,7 s 8,0 s
Polttoaineenkulutus
l/100 km (yhdistetty)
4,9 l 5,1 l 5,6 l
(5,8 l)
6,0 l 6,3 l 5,9 l
CO2-päästöt
(yhdistetty)
112 g/km 117 g/km 128 g/km
(134 g/km)
139 g/km 146 g/km 137 g/km
Suoritusarvot (Wagon)
Huippunopeus 185 km/h 193 km/h 222 km/h 187 km/h 193 km/h 210 km/h 222 km/h
Kiihtyvyys 0–100 km/h 12,7 s 11,5 s 9,1 s 8,8 s 12,5 s 12,1 s 8,8 s 8,1 s
Polttoaineenkulutus
l/100 km (yhdistetty)
4,9 l 95 okt. 5,1 l 95 okt. 5,6 l 95 okt.
(5,8 l 95 okt.)
6,0 l 95 okt. 6,4 l 95 okt.
(6,3 l 95 okt.)
7,6 kg LPG 5,9 l 95 okt.
CO2-päästöt
(yhdistetty)
112 g/km 117 g/km 128 g/km
(134 g/km)
139 g/km 130 g/km
(146 g/km)
122 g/km 137 g/km

Dieselmoottorit

1.5 TDCi 1.5 TDCi ECOnetic 88g 1.5 TDCi 1.6 TDCi 1.6 TDCi ECOnetic 99g 1.6 TDCi ECOnetic 88g 1.6 TDCi 2.0 TDCi
Valmistusaika 09/2014- 12/2010- 04/2012- 12/2010- 12/2010–09/2014 09/2014- 12/2010–09/2014
Rakenne R4-dieselmoottori, OHC, polttoaineen yhteispaineruiskutus, turboahdin, välijäähdytin R4-dieselmoottori, DOHC, polttoaineen yhteispaineruiskutus, turboahdin, välijäähdytin
Iskutilavuus 1499 cm³ 1560 cm³ 1997 cm³
Teho 70 kW (95 hv) @
3600 r/min
77 kW (105 hv) @
3600 r/min
88 kW (120 hv) @
3600 r/min
70 kW (95 hv) @
3600 r/min
77 kW (105 hv) @
3600 r/min
85 kW (115 hv) @
3600 r/min
85 kW (115 hv) @
3750 r/min
103 kW (140 hv) @
3750 r/min
110 kW (150 hv) @
3500 r/min
120 kW (163 hv) @
3750 r/min
Vääntömomentti 270 Nm @
1500–2000 r/min
270 Nm @
1750 r/min
270 Nm @
1750–2500 r/min
230 Nm @
1500–2000 r/min
270 Nm @
1750–2000 r/min
270 Nm @
1750–2500 r/min
300 Nm @
1500–2250 r/min
320 Nm @
1750–2750 r/min
370 Nm @
2000 r/min
340 Nm @
2000–3250 r/min
EU-päästöluokitus Euro 6 Euro 5 Euro 6 Euro 5
Vetotapa Etuveto
Vaihteisto, vakio 6-portainen manuaali 6-portainen PowerShift 6-portainen manuaali
Vaihteisto, valinnainen 6-portainen PowerShift 6-portainen PowerShift
Suoritusarvot (Hatchback)
Huippunopeus 180 km/h 193 km/h 180 km/h 187 km/h 195 km/h (198 km/h) 207 km/h
(205 km/h)
210 km/h
(208 km/h)
218 km/h
(215 km/h)
Kiihtyvyys 0–100 km/h 12,2 s 11,9 s 10,6 s 12,5 s 11,8 s 10,9 s (11,0 s) 8,9 s
(9,5 s)
8,8 s
(8,7 s)
8,6 s
(8,9 s)
Polttoaineenkulutus
l/100 km (yhdistetty)
3,8 l 3,4 l 3,8 l
(4,2 l)
4,2 l 3,7 l 3,4 l 4,2 l (5,2 l) 4,9 l
(5,2 l)
4,1 l
(4,6 l)
4,9 l
(5,2 l)
CO2-päästöt
(yhdistetty)
98 g/km 88 g/km 98 g/km
(109 g/km)
109 g/km 99 g/km 88 g/km 109 g/km (134 g/km) 124 g/km
(134 g/km)
107 g/km
(119 g/km)
124 g/km
(134 g/km)
Suoritusarvot (Sedan)
Huippunopeus 162 km/h 195 km/h 182 km/h 195 km/h (198 km/h) 209 km/h
(207 km/h)
211 km/h
(210 km/h)
220 km/h
(217 km/h)
Kiihtyvyys 0–100 km/h 12,1 s 10,5 s 12,6 s 11,0 s (11,0 s) 9,0 s
(9,6 s)
8,9 s
(8,8 s)
8,7 s
(9,0 s)
Polttoaineenkulutus
l/100 km (yhdistetty)
3,8 l 3,8 l
(4,2 l)
4,2 l 4,2 l (5,2 l) 4,9 l
(5,2 l)
4,1 l
(4,6 l)
4,9 l
(5,2 l)
CO2-päästöt
(yhdistetty)
98 g/km 98 g/km
(109 g/km)
109 g/km 109 g/km (134 g/km) 124 g/km
(134 g/km)
107 g/km
(119 g/km)
124 g/km
(134 g/km)
Suoritusarvot (Wagon)
Huippunopeus 180 km/h 193 km/h 180 km/h 187 km/h 193 km/h (196 km/h) 207 km/h
(205 km/h)
208 km/h
(206 km/h)
218 km/h
(215 km/h)
Kiihtyvyys 0–100 km/h 12,1 s 10,7 s 12,7 s 11,8 s 11,1 s (11,1 s) 9,1 s
(9,7 s)
9,0 s
(8,9 s)
8,8 s
(9,1 s)
Polttoaineenkulutus
l/100 km (yhdistetty)
3,8 l 3,4 l 3,8 l
(4,2 l)
4,2 l 3,7 l 3,4 l 4,5 l (5,3 l) 4,9 l
(5,2 l)
4,1 l
(4,6 l)
4,9 l
(5,2 l)
CO2-päästöt
(yhdistetty)
98 g/km 88 g/km 98 g/km
(109 g/km)
109 g/km 99 g/km 88 g/km 109 g/km (139 g/km) 124 g/km
(134 g/km)
107 g/km
(119 g/km)
124 g/km
(134 g/km)

Mitat

  • Pituus: Sedan: 4538 mm, Hatchback: 4360 mm, Wagon: 4560 mm
  • Leveys: 1823 mm
  • Korkeus: 1469 mm
  • Akseliväli: 2650 mm
  • Omapaino: Sedan: 1303 – 1462 kg, Hatchback: 1276 – 1455 kg, Wagon: 1313 – 1471 kg

Turvallisuus

EuroNCAP.png Euro NCAP -kolaritestin tulokset
Yleisarvosana Encap a 5.png
Aikuismatkustaja 92 % 33 pistettä
Lapsimatkustaja 82 % 40 pistettä
Jalankulkija 72 % 26 pistettä
Turvallisuus avusteet 71 % 5 pistettä
Valmistenumero, josta lähtien tulokset voimassa:
Koskee kaikkia mallisarjan autoja
Kolaritestin tulos Euro NCAP -sivulla

Rekisteröinti

Ford Focusta rekisteröitiin Suomessa seuraavasti:

Vuosi 2012 2013
Määrä (kpl) 3398 2498

Aiheesta muualla

2011 – 2014:

2014 –

Lähteet

Ford logo.png Fordin Euroopassa myytävien mallien aikajana 2010 – 2040
Luokka 2010-luku 2020-luku 2030-luku
0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9
Kaupunkiauto Ka (RU8) Ka+
Pieni auto Fiesta VII Fiesta VIII
Fiesta ST (JA8) Fiesta VIII ST
Kompaktiluokka Focus II Focus III Focus (DEH)
Focus II ST Focus III ST Focus IV ST
Focus II RS Focus III RS
Keskiluokka Mondeo IV Mondeo V
GT Mustang VI
CUV Puma
SUV EcoSport
Kuga I Kuga II Kuga III
Edge
MPV Fusion B-MAX
C-MAX / Grand C-MAX
S-MAX I S-MAX II
Galaxy II Galaxy III
LAV Transit Courier
Transit Connect I Transit Connect II
Pakettiauto /
Minibussi
Transit Custom / Tourneo Custom
Transit V Transit VI
Lava-auto Ranger (J97M) Ranger (T6)