Ero sivun ”Honda Jazz” versioiden välillä

Kohteesta AutoWiki
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
p
Rivi 1: Rivi 1:
 
{{mallisarja|
 
{{mallisarja|
 
nimi = Honda Jazz<br>Honda Fit|
 
nimi = Honda Jazz<br>Honda Fit|
kuva = http://www.motorpoint.com.au/images/honda-jazz1.jpg|
+
kuva = |
 
valmistaja = Honda|
 
valmistaja = Honda|
 
valmistusmaa = <br>Japani, Thaimaa, Indonesia, Brasilia, Kiina|
 
valmistusmaa = <br>Japani, Thaimaa, Indonesia, Brasilia, Kiina|
Rivi 74: Rivi 74:
  
 
== Toinen sukupolvi (2008&ndash;) ==
 
== Toinen sukupolvi (2008&ndash;) ==
[[http://www.zcars.com.au/images/2008-honda-jazz-pictures1.jpg]]}}
+
 
 
Toisen sukupolven Honda Fit esiteltiin Japanissa lokakuussa [[2007]]. Auton myynti paikallisilla markkinoilla aloitettiin samantien. Euroopan ja Pohjois-Amerikan markkinoille auto tulee vuonna [[2008]].
 
Toisen sukupolven Honda Fit esiteltiin Japanissa lokakuussa [[2007]]. Auton myynti paikallisilla markkinoilla aloitettiin samantien. Euroopan ja Pohjois-Amerikan markkinoille auto tulee vuonna [[2008]].
  

Versio 8. kesäkuuta 2008 kello 15.39

Honda Jazz
Honda Fit
Valmistaja ja valmistusmaa Honda,
Japani, Thaimaa, Indonesia, Brasilia, Kiina
Valmistusaika 2001
Luokka B-segmentti
Kori 5-ovinen hatchback
Moottori R4
Iskutilavuus
Teho
Voimanvälitys etuveto
Kiihtyvyys
Huippunopeus
Hintaluokka
Edeltäjä Honda Logo
Seuraaja
Saman luokan autoja Ford Fiesta


Honda Jazz on japanilaisen Hondan valmistama pikkuauto. Muun muassa Japanin, Kiinan sekä Etelä- että Pohjois-Amerikan markkinoilla auto tunnetaan nimellä Honda Fit. Euroopan lisäksi Jazz-nimeä käytetään mm. Afrikassa, Lähi-Idässä, Australiassa sekä osassa Aasiaa. Euroopassa Jazzin ensiesittely tapahtui Frankfurtin autonäyttelyssä syksyllä 2001. Toisen sukupolven malli esiteltiin Japanissa lokakuussa 2007.

Euroopassa Jazz-mallinimeä käytettiin jo 1980-luvulla, jolloin markkinoilla oli Honda City. Honda joutui vaihtamaan Cityn Jazziksi, koska Opel omisti oikeudet City-nimen käyttöön.

Ensimmäinen sukupolvi (2002–2007)

Yleistä

Japanissa ensimmäisen sukupolven Fit esiteltiin kesäkuussa 2001. Euroopassa Jazzin ensiesittely tapahtui Frankfurtin autonäyttelyssä syksyllä 2001. Geneven autonäyttelyssä keväällä 2004 esiteltiin kasvojenkohotusversio. Auton suunnittelussa oli ideana tehdä auto, jonka matkustamo on tehty mahdollisimman suureksi. Mm. polttoainesäiliön sijoittelulla on pyritty vähentämään tekniikan viemää tilaa matkustamossa. Auto oli Japanin markkinoilla erittäin suosittu ja se oli ensimmäinen auto sitten vuoden 1969, joka pystyi ylittämään Toyota Corollan myyntiluvut.

Ensimmäisen sukupolven Auton kori on profiililtaan suhteellisen korkea. Suomeen tuotavat Jazzit on valmistettu Japanissa. Autoa valmistetaan Japanin lisäksi Thaimaassa (Honda Automobile Thailand Ltd.) ja Indonesiassa (PT Honda Prospect Motor). Thaimaassa ensiesittely oli Bangkokin autonäyttelyssä vuonna 2003. Vuodesta 2005 lähtien Jazzia on valmistettu myös Kiinassa. Kaikkiaan auton valmistettiin vuonna 2007 kuudessa eri tehtaassa, jotka sijaitsivat viidessä eri maassa. Autoa on myyty noin 115 eri maassa ja yhteenlaskettu myyntiluku oli noin 2 miljoonaa kappaletta.

Vuoden 2002 lopusta lähtien vaihteistoksi on normaalin manuaalin lisäksi voinut valita portaattomasti toimivan CVT-vaihteiston.

Moottorit

Euroopassa Jazzia myytiin kahdella eri moottorivaihtoehdolla. 1339-kuutiosenttimetristä moottoria markkinoitiin 1,4-litraisena.

Malli Moottori Iskutilavuus Teho Vääntö
1.2 R4 L12A 1246 cm3 57 kW (78 hv) @ 5700 r/min 110 Nm @ 2800 r/min
1.4 R4 L13A 1339 cm3 61 kW (83 hv) @ 5700 r/min 119 Nm @ 2800 r/min

Euro NCAP -testi 2004

EuroNCAP.png Euro NCAP -kolaritestin tulokset
Aikuismatkustaja Encap a 4.png 25 pistettä
Lapsimatkustaja Encap c 3.png 31 pistettä
Jalankulkija Encap p 3.png 19 pistettä
Valmistenumero, josta lähtien tulokset voimassa:
Kolaritestin tulos Euro NCAP -sivulla

Törmäystestin pisteet: etutörmäys 11 (69 %), sivutörmäys 13 (72 %), turvavöiden muistutusjärjestelmä 1, kaikkiaan 25 pistettä, jalankulkijatörmäys 19 (53 %), Lasten suoja 31 (63 %).

Jazzin korin rakenne säilyi törmäyksissä ehjänä. Etutörmäyksessä kojelaudan ja jalkatilan muodonmuutokset jäivät minimaalisiksi. Turvajärjestelmät suojasivat matkustajat hyvin, vaikka kuljettajan rintakehään kohdistui melko kova kuormitus sekä etu- että sivutörmäyksessä. Lasten suoja oli kokonaisuudessaan kohtalainen. Jalankulkijoiden suoja oli Hondan tapaan melko hyvä.

  • Etutörmäys: Vahvan matkustamon muodonmuutokset kojelaudan alueella ja jalkatilassa jäivät vähäisiksi. Turvajärjestelmään kuuluvat kuljettajan ja etumatkustajan yksivaiheiset turvatyynyt sekä etuturvavöiden esikiristimet ja turvapysäyttimet. Nämä suojasivat hyvin, tosin kuljettajan rintakehä kuormittui jonkin verran. Kuljettajan ja etumatkustajan polvet vaarantuivat kojelaudan alaisten kovien rakenteiden osumista. Pistemenetyksiä koitui myös kuljettajan sääriin kohdistuneista osumista.
  • Sivutörmäys: Rintakehän suoja jäi heikoksi, muuten suoja oli hyvä. Sivutörmäystestin tuloksia heikensi törmäysenergian kanavoituminen testinuken selkärankaan epärealistisella tavalla. Samalla rintakehän kuormitus pieneni.
  • Lasten turvaistuin: Valmistaja suositteli molemmille lapsille kasvot menosuuntaan asennettuja Britax Römer Duo Plus –turvaistuimia. Nämä asennettiin paikoilleen ISOFIX- ja istuimen yläpuolisilla kiinnikkeillä. Turvaistuinten antama suoja oli epätasainen. Etu- ja sivutörmäystestissä molempien lasten päät olivat suojattuja, mutta rintakehät kuormittuivat merkittävästi etutörmäyksessä. Honda ei suosittele turvaistuimen asentamista selkä menosuuntaan etumatkustajan paikalle. Tästä varoituksena olivat vain irrotettavat tekstit B-pilarissa ja tuulilasissa. Kumpikaan ei sisältänyt mainintaa lapselle aiheutuvasta hengen- ja loukkaantumisvaarasta.
  • Törmäys jalankulkijaan: Konepelti suojasi melko hyvin aikuisten ja lasten päähän kohdistuneissa osumissa, mutta lokasuojat ja konepellin reunat suojasivat huonommin. Puskurin antama suoja havaittiin hyväksi.

Toinen sukupolvi (2008–)

Toisen sukupolven Honda Fit esiteltiin Japanissa lokakuussa 2007. Auton myynti paikallisilla markkinoilla aloitettiin samantien. Euroopan ja Pohjois-Amerikan markkinoille auto tulee vuonna 2008.

Auton suunnittelussa on Hondan mukaan noudatettu "Man maximum, machine minimun" -ideologiaa. Ensimmäiseen sukupolveen verrattuna auto on 20 mm leveämpi ja siinä on 50 mm suurempi akseliväli. Myös A-pilaria on siirretty eteenpäin suuremman matkustamon aikaansaamiseksi. Auton perusmoottori on 1,3-litrainen i-VTEC-moottori (73 kW). Autosta esiteltiin myös tehokkaamalla 1,5-litraisella moottorilla (88 kW) varustettu RS-malli (Road Sailing).

Moottorit

  • 1.3 i-VTEC, R4, 73 kW
  • 1.5 i-VTEC, R4, 88 kW

Mittoja

  • Pituus: 3900 mm
  • Leveys: 1695 mm
  • Korkeus: 1525 mm
  • Akseliväli: 2500 mm

Lähteet

Aiheesta muualla