Ero sivun ”Jeep Renegade (BU)” versioiden välillä

Kohteesta AutoWiki
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
(Kehitys)
 
Rivi 66: Rivi 66:
 
Tiedosto:Jeep Renegade (BU, facelift).jpg
 
Tiedosto:Jeep Renegade (BU, facelift).jpg
 
</gallery>
 
</gallery>
 +
 +
== Mittaukset ==
 +
[[Auto motor und sport]] 5/2020 mittasi Jeep Renegade 1.0 T-GDI:n (88 kW, 1434 kg, R3-bensiini) kiihtyvyydeksi 0&ndash;80 km/h 7,8 sekuntia, 0&ndash;100 km/h 11,8 sekuntia, 0&ndash;120 km/h 16,6 sekuntia, 0&ndash;140 km/h 24,9 sekuntia ja 0&ndash;160 km/h 37,7 sekuntia. Huippunopeus on 185 km/h. <ref>Auto motor und sport 5/2020</ref>
  
 
== Renegade 4xe ==
 
== Renegade 4xe ==

Nykyinen versio 29. elokuuta 2022 kello 18.25

Jeep Renegade
(BU)
Jeep Renegade 1.6 MultiJet 2WD Longitude – Frontansicht.jpg
Valmistaja ja valmistusmaa Jeep,
(FCA US LLC)
(Stellantis)
Flag of Italy.svg.png Italia, Melfi [1]
Flag of Brazil.svg.png Brasilia, Goiana [2]
Flag of the People's Republic of China.svg.png Kiina, Changsha [3]
Valmistusaika 2014
Luokka Pieni auto
Kori 5-ovinen SUV
Suunnittelija Jeremy Glover
Ian Hedge [4]
Pohjalevy FCA Small Wide [5]
Moottori R3, R4, hybridi
Iskutilavuus 1000 – 2000 cm3
Teho 70 – 132 kW
Voimanvälitys Etuveto, neliveto
Kiihtyvyys
Huippunopeus
Kulutus
CO2-päästöt g/km
Hintaluokka
Edeltäjä
Seuraaja
Saman luokan autoja Suzuki Jimny 4

Jeep Renegade (BU) on vuodesta 2014 lähtien valmistettu pieni SUV. Malli oli ensimmäistä kertaa yleisön nähtävänä vuoden 2014 maaliskuussa pidetyssä Geneven autonäyttelyssä.

Vuoden 2020 jälkimmäisellä puoliskolla Renegade tuli tarjolle myös lataushybridinä. Renegade 4xe, ja samassa yhteydessä lanseerattu Compass 4xe, ovat Jeepin ensimmäiset lataushybridimallit.

Yleistä[muokkaa]

Renegade on historian ensimmäinen Jeep-malli, jota ei valmisteta lainkaan Pohjois-Amerikassa. Vaikka mallin markkina-alue kattaa Euroopan, Pohjois- ja Etelä-Amerikan, Afrikan ja Tyynenmeren Aasian, kaikkien autojen valmistus tapahtuu Italian Melfissä.

Mallia valmistetaan sekä etu- että nelivetoisena. Nelivetoinen Renegade on tarjolla kahdella Jeepin Selec-Terrain -järjestelmästä poikineella ratkaisulla: kevyempi järjestelmä on Active Drive I, täysveriseen maastokäyttöön on tarjolla TrailRated -malli Renegade Trailhawk ja sen Active Drive Low.

Kattoratkaisuksi on tarjolla kaksi valinnaista, kahdella irtopaneelilla varustettua My Sky open-air -järjestelmää, toisen paneelit on avattavissa ja irrotettavissa manuaalisesti ja toisessa paneelit avautuvat tai liukuvat piiloon sähkötoimisesti.

Ennen mallin paljastusta autolehdistössä spekuloitiin ajatuksella, että Renegade tulisi korvaamaan MK-pohjalevyiset Compass- ja Patriot-mallit, mutta Renegade sijoitettiinkin kokoluokkaa alemmas.

Mallin designissa on paljon perinteistä "jeepismiä" kuten seitsenaukkoinen maski ja kantikkaat pyöränaukot. Takavalaisinyksikköjen keskellä sijaitsevien peruutusvalojen "X"-muoto taasen on takaumaa alkuperäisen sota-Jeepin varustukseen kuuluneen jerrykannun kyljen jäykistepokkauksesta.

Mallisto[muokkaa]

Renegaden vakioversio on etuvetoinen, neliveto on saatavilla Sport-, Latitude- ja Limited-malleihin.

Perusmallien nelivetojärjestelmänä on Active Drive I ja sen ominaisuuksiin kuuluu pehmeällä pinnalla ajettaessa tapahtuvan suuntaliukuman korjaus, vääntömomentin tasapainotus sekä jarruilla hoidettu vetoluistonesto joka eliminioi ali- tai yliohjautuvuutta. Järjestelmään kuuluu myös takapyörien mukautuva voimanvälitys, joka tarkkailee renkaiden pitoa ja annostelee voimaa liukkailla pinnoilla. Tämä märkäkytkimellä toteutettu järjestelmä on osa taka-akselin PTU (Power transmission unit) -yksikköä.

Renegade TrailHawk -mallit ovat valmistajansa "TrailRated"-sarjaa eli täyttää Jeepin asettamat vaatimukset auton maastokelpoisuudesta. Renegade Trailhawkin nelivetojärjestelmänä on Active Drive Low jossa on kaksialueinen voiman ulosottoyksikkö (PTO, power takeoff). Hitaammalla, 4.334:1 alennusvaihteen alueella, etu- ja takavetoakselien lukot kytkeytyvät ja kokonaisvälitykseksi muodostuu 20.1:1 -ryömintävälitys. Hitaalla alueella toimintaan kytketyy myös ylä- ja alamäissä nopeuden asetettuna pitävä järjestelmä. Kuljettaja pystyy valitsemaan nopeuden väliltä 1 - 8 km/h ja järjestelmä pitää nopeuden valitussa arvossa, kaasua ja jarrutusta automaattisesti säätelemällä. Hitaalle alueelle kytkettäessä ajonvakautusjärjestelmä suljetaan täydellisesti. Renegade Trailhawk on mallina täysiverinen maastoauto.

Jeep Selec-Terrain -järjestelmä antaa kuljettajalle mahdollisuuden valita eri vahtoehdoista sopivin, jolloin alustan, vaihteiston ja moottorin tarkkailu- ja ohjaus pyrkivät pitämään auton liikkumiskyvyn parhaana mahdollisena. Valittavat asetukset ovat:

  • Auto: ajoneuvo on valtaosan ajasta etuvetoinen, mutta tarpeen niin vaatiessa, voimaa välitetään myös taka-akselille.
  • Snow: liikkeellelähtö tapahtuu (automaattivaihteiston) kakkosvaihteella, jarruvoiman annostelu on tarkkaillumpaa pyörien lukkiutumisen estämiseksi, neliveto on kytkettynä täysaikaisesti ja voimanjako akseleiden välillä on 60% eteen, 40% taakse.
  • Sand, Mud: samankaltaisia kuin talviasento, mutta voimanjako on taka-akselia painottavampaa ja jarrujen vetoluistoneston asetukset on säädetty antamaan enemmän luistoa
  • Rock: (ainoastaan Trailhawk, koska käytössä ainoastaan hitaalla alueella) samaankaltainen kuin kaksi edellämainittua, mutta jarrujen vetoluistonestoa on lisätty ja tasauspyörästö lukittu.

Varustus[muokkaa]

Renegade on saatavana joko tekstiili- tai nahkaverhoilluilla istuimilla. Autossa on istumapaikat viidelle, takaistuin on vakiona 60/40 -suhteessa alastaittuva ja valinnaisena on saatavana 40/20/40 -takaistuin, joka antaa istuimen läpilastausmahdollisuuden.

Malliin on tarjolla kaksi erilaista infotainment-järjestelmää: 5" näytöllä oleva Microsoft / Fiat -pohjainen ja 6,5" näytöllä oleva QNX / Chrysler -pohjainen, molempien markkinanimenä on kuitenkin UConnect. Järjestelmien ominaisuuksiin kuuluu mm. Bluetooth sekä USB- ja Aux-liitännät. Monet järjestelmien ominaisuuksista riippuvat auton markkina-alueesta.

Kehitys[muokkaa]

Renegade sai mallivuodelle 2019 kasvojenkohotuksen ja uudistuneet mallit tulivat Euroopassa myyntiin edeltäneen vuoden syksyllä.

Malli sai uuden maski, etu- ja takapuskurit sekä keulalleen LED-ajovalot. Sisutusta muokattiin kevyesti ja tietoviihdejärjestelmä uudistettiin. Lisävarustelistalle tuli uusia optioita ja osa aiemmista lisävarusteista muuttui vakiovarusteeksi. Kasvojenkohotuksen yhteydessä Renegaden moottoripaletti uudistettiin täyttämään tiukentuneet päästövaatimukset.[6]

Mittaukset[muokkaa]

Auto motor und sport 5/2020 mittasi Jeep Renegade 1.0 T-GDI:n (88 kW, 1434 kg, R3-bensiini) kiihtyvyydeksi 0–80 km/h 7,8 sekuntia, 0–100 km/h 11,8 sekuntia, 0–120 km/h 16,6 sekuntia, 0–140 km/h 24,9 sekuntia ja 0–160 km/h 37,7 sekuntia. Huippunopeus on 185 km/h. [7]

Renegade 4xe[muokkaa]

Uusi Jeep Compass 4xe tuli markkinoille vuoden 2020 jälkimmäisellä puoliskolla. Mallisto sisältää kolme varustetasoa – Limited, S ja Trailhawk.

Renegade 4xe -mallissa on kolme ajotilaa, "Electric", "Hybrid" ja "E-Save". Sähkötila on ihanteellinen kaupunkien keskustoissa, Hybriditila tarjoaa optimaalisen järjestelmän tehokkuuden ja E-Save-tila säästää tai lataa akun. Lisäominaisuuksia ovat sähköistettyyn ajamiseen kuuluvat erityistoiminnot, kuten Sport Mode, joka vaikuttaa moottorin tehonantoon, ohjauksen kalibrointiin ja kaasupolkimeen, säätämällä auton käsittelyä urheilullisempaa suorituskykyä varten; E-Coaching, joka valvoo ajotyyliä energianhallinnan tehostamiseksi; ja Smart Charging, joka mahdollistaa latauksen hallinnan sekä ajoneuvon Uconnect-näytöltä että kuljettajan älypuhelimesta.

Mittariston ja kojetaulun laitteiden osalta ominaisuuksiin kuuluu uusi 7 tuuman TFT-värinäyttö, joka antaa kuljettajalle erityisiä tietoja sähköisestä ajamisesta (akun lataustaso, sähkö-, polttomoottori- tai yhdistettyjen tilojen alue, tehoprosentti ja lataustasot) ja 8,4 tuuman Uconnect-järjestelmän värinäyttö, joka on päivitetty uusilla välilehdillä virrankulutuksen ja ajohistorian näyttämiseksi, latausaikojen asettamiseksi sekä E-Save-tilan sekä erilaisten lataustapojen hallitsemiseksi.

4xe-malleissa on huippuluokan liitettävyys, joka vastaa yhä vaativampien asiakkaiden tarpeisiin. Renegade 4xe on varustettu uusilla Uconnect-palveluilla, mukaan lukien viisi erilaista pakettia – My Assistant, My Car, My Remote, My Navigation ja My eCharge. Viimeisenä mainittu on 4xe-malleille erityinen paketti, joka auttaa kuljettajia latausasemien maksamisessa ja käytössä. 4xe-malleissa on myös lisäominaisuuksia, jotka auttavat sähköajossa. Asiakkaat voivat seurata akun lataustasoa, ajoittaa latauksen ja ilmastoinnin sekä tarkastella lähimpiä latausasemia My Uconnect -mobiilisovelluksessa ja Uconnect 8.4" -navigoinnissa, kun akku on vähissä. Uconnect-palveluiden tarjontaa täydentävät valinnaiset palvelupaketit – My Wi-Fi, My Theft Assistance ja My Fleet Manager, joita voi ostaa My Uconnect -verkkoportaalista. Renegade 4xe:ssä Uconnect 8.4" -navigointijärjestelmä on varustetason mukaan vakiona tai valinnaisena.

Renegade 4xe:n käyttö- ja ajoturvallisuutta lisääviä varusteita ja avustimia ovat LED-ajovalot (varustetasosta riippuen vakio- tai valinnaisvaruste), vakiona törmäysvaroitus ja kaistavahti, älykäs nopeusavustin, liikennemerkkien tunnistus sekä etu- ja takapysäköintianturit. Valinnaisiin turvaominaisuuksiin kuuluvat kuolleen kulman vahti, peruutuskamera dynaamisilla kohdistusviivoilla, automaattinen pysäköintiavustin sekä avaimeton sisäänkäynti ja käynnistys.[8]

Tekniset tiedot[muokkaa]

Mallivuoden 2018 loppuun[muokkaa]

1.4 MultiAir Turbo 140 1.4 MultiAir Turbo 170 1.6 E-torQ 2.4 Multiair II 1.6 MultiJet II 16V 120 2.0 Multijet II 16V 140 2.0 Multijet II 16V 170
Myynnissä 2015 – 8/2018
Moottorin rakenne R4-ottomoottori, SOHC 16v, MultiAir, monipistesuihkutus, turbo R4-ottomoottori, DOHC 16v, monipistesuihkutus R4-ottomoottori, SOHC 16v, MultiAir, monipistesuihkutus R4-dieselmoottori, DOHC 16v, yhteispaineruiskutus, VGT-turbo, välijäähdytin
Moottoriperhe Fiat Starjet / T-Jet MultiAir Fiat E.torQ Chrysler MultiAir 2 Fiat Multijet
Iskutilavuus 1368 cm³ 1598 cm³ 2360 cm³ 1598 cm³ 1956 cm³
Suurin teho 103 kW (140 hv) @
5500 r/min
125 kW (170 hv) @
5500 r/min
81 kW (110 hv) @
5500 r/min
136 kW (185 hv) @
6400 r/min
88 kW (120 hv) @
3750 r/min
103 kW (140 hv) @
3750 r/min
125 kW (170 hv) @
3750 r/min
Suurin vääntö 230 Nm @
1750 r/min
250 Nm @
2500 r/min
152 Nm @
4500 r/min
232 Nm @
4800 r/min
320 Nm @
1750 r/min
350 Nm @
1750 r/min
Vaihteisto, vakio 6-port. manuaali 9-port. automaatti 5-port. manuaali 9-port. automaatti 6-port. manuaali 9-port. automaatti
Vaihteisto, valinnainen 6-port. DDCT 9-port. automaatti
Vetotapa, vakio Etuveto Neliveto Etuveto Neliveto
Vetotapa, valinnainen Neliveto
Huippunopeus 181 km/h 196 km/h 177 km/h 178 km/h 182 km/h 196 km/h
Kiihtyvyys 0–100 km/h 10,9 s
[10,4 s]
8,8 s 11,8 s 8,2 s 10,2 s 9,5 s
[10,2 s]
8,9 s
Polttoaineenkulutus
NEDC
6,0 l/100 km
[5,9 l/100 km]
6,9 l/100 km 6,0 l/100 km 4,4 l/100 km 5,1 l/100 km
[5,8 l/100 km]
5,8 l/100 km
CO-2-päästöt
NEDC
140 g/km
[137 g/km]
160 g/km 141 g/km 115 g/km 134 g/km
[149 g/km]
155 g/km
Päästöluokitus Euro 6 Euro 5+
Euro 6
Euro 6

Mallivuodesta 2019 lähtien[muokkaa]

1.0 T3 120 1.3 T4 150 1.3 T4 180 1.6 MultiJet II 16V 120 2.0 Multijet II 16V 140 2.0 Multijet II 16V 170 (Trailhawk)
Vuosimalli 2018– 2018–2020 2018–2020
Moottori R3-bensiini, SOHC 12v, suorasuihkutus, turbo R4-bensiini, DOHC 16v, MultiAir III, suorasuihkutus, turbo R4-diesel, DOHC 16v, yhteispaineruiskutus, VGT-turbo, välijäähdytin
Moottoriperhe Fiat GSE "FireFly" Fiat JTD "MultiJet"
Iskutilavuus 999 cm3 1332 cm3 1598 cm3 1956 cm3
Suurin teho 88 kW (120 hv) /
5750 r/min
110 kW (150 hv) /
5250 r/min
132 kW (180 hv) /
5750 r/min
88 kW (120 hv) /
3750 r/min
103 kW (140 hv) /
3750 r/min
125 kW (170 hv) /
3750 r/min
Suurin vääntö 190 Nm /
1750 r/min
270 Nm /
1850 r/min
320 Nm /
1750 r/min
350 Nm /
1750 r/min
Vetotapa, vakio Etuveto Neliveto Etuveto Neliveto
Vaihteisto, vakio 6-port. manuaali 6-port. DDCT (Fiat Powertrain Technologies TCT) 9-port. automaatti (ZF 9HP) 6-port. manuaali (C635) 9-port. automaatti (ZF 9HP)
Vaihteisto, valinnainen 6-port. DDCT (Fiat Powertrain Technologies TCT) 9-port. automaatti (ZF 9HP)

Hybridimallit[muokkaa]

4xe 1.3 T4 190 4xe 1.3 T4 240
Vuosimalli 2020–
Järjestelmän rakenne PHEV (Pistorasiaan kytkettävä hybridisähköauto). Polttomoottori liikuttaa etupyöriä, yksi sähkömoottori liikuttaa etupyöriä, yksi sähkömoottori liikuttaa takapyöriä, mahdollistaen täysin sähköisen tai sekatoiminnollisen liikkumisen.
Polttomoottorin rakenne R4-bensiini, SOHC 16v, suorasuihkutus, turbo
Moottorin tunnus Fiat GSE "FireFly"
Iskutilavuus 1332 cm3
Suurin teho, polttomoottori 96 kW (130 hv) /
5550 r/min
132 kW (180 hv) /
5750 r/min
Suurin teho, sähkömoottori 45 kW (61 hv)
Järjestelmän teho 140 kW (190 hv) /
5550 r/min
177 kW (240 hv) /
5750 r/min
Suurin vääntö, polttomoottori 270 Nm / 1850 r/min
Suurin vääntö, sähkömoottori 250 Nm
Järjestelmän suurin vääntö 470 Nm / 1850 r/min
Vetotapa Neliveto (Active Drive)
Vaihteisto 6-portainen automaatti (Aisin)
Akun kapasiteetti 11,4 kWh

Turvallisuus[muokkaa]

EuroNCAP.png Euro NCAP -kolaritestin tulokset
Yleisarvosana Encap a 5.png
Aikuismatkustaja 87 % 33.1 pistettä
Lapsimatkustaja 85 % 42.0 pistettä
Jalankulkija 65 % 23.6 pistettä
Turvallisuus avusteet 74 % 9.7 pistettä
Valmistenumero, josta lähtien tulokset voimassa:
Koskee kaikkia mallisarjan autoja
Kolaritestin tulos Euro NCAP -sivulla

Mitat[muokkaa]

  • Pituus: 4230 mm
  • Leveys: 1800 mm
  • Korkeus: 1690 mm
  • Akseliväli: 2570 mm

Rekisteröinti[muokkaa]

Jeep Renegadea rekisteröitiin Suomessa seuraavasti:

Vuosi 2018
Määrä (kpl) 14

Aiheesta muualla[muokkaa]

Jeep Renegade -videoita]

Lähteet[muokkaa]

  1. Jennifer Clark: Jeep to unveil Italy-built Renegade subcompact SUV – Automotive News, 3. maaliskuu 2014. Viitattu: 12. heinäkuu 2019.
  2. Jeep Renegade celebrates first year of production in Brazil – Manufacturing Automation, 2. toukokuu 2016. Viitattu: 12. heinäkuu 2019.
  3. Brent Snavely: Production of Jeep Renegade begins in China – Detroit Free Press, 18. huhtikuu 2016. Viitattu: 12. heinäkuu 2019.
  4. Fabio Galvano: JEEP RENEGADE, A NEW DIMENSION – Auto&Design, 21. helmikuu 2017. Viitattu: 12. heinäkuu 2019.
  5. Frédérick Boucher-Gaulin: 2016 Fiat 500X vs. 2016 Jeep Renegade: Two Peas, Different Pods – The Car Guide, 3. toukokuu 2016. Viitattu: 12. heinäkuu 2019.
  6. Raikkaammin rannalle: virkistynyt Jeep Renegade – Moottori, 24. kesäkuu 2018. Viitattu: 13. heinäkuu 2019.
  7. Auto motor und sport 5/2020
  8. Renegade 4xe and Compass 4xe: Jeep brand’s first plug-in hybrid SUVs now available for order – Stellantis, Lehdistötiedote, 2. heinäkuu 2020. Viitattu: 3. joulukuu 2021.
Logojeep.gif Jeep-mallien aikajana 2010–2040
Luokka 2010-luku 2020-luku 2030-luku
0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9
Maastoauto Wrangler JK Wrangler JL / JLU
CUV Renegade BU
Compass MK Compass MP
Patriot MK
Cherokee KL
Kompakti SUV Liberty / Cherokee KK
Keskikokoinen SUV WK Grand Cherokee WK2
Commander XK