Ero sivun ”Jousitus” versioiden välillä

Kohteesta AutoWiki
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
(Korjattu virheellinen viittaus "nimismiehen kiharoihin" ja niiden aiheutuminen auton alustan värähtelystä.)
(Katso myös)
 
Rivi 65: Rivi 65:
 
== Katso myös ==
 
== Katso myös ==
  
 +
* [[Ilmajousitus]]
 +
* [[Kaasunestejousitus]]
 
* [[Alustasarja]]
 
* [[Alustasarja]]
  

Nykyinen versio 15. heinäkuuta 2017 kello 21.03

Auton jousitus tai pyöräntuenta on termi, jolla tarkoitetaan jousien, iskunvaimentimien ja tukivarsien järjestelmää, jolla pyörät on kiinnitetty autoon. Jousituksella on kaksi tarkoitusta: 1) parantaa auton ajettavuutta sekä 2) parantaa ajamisen mukavuutta eristämällä matkustajat pyöristä kantautuvista äänistä, epätasaisuuksista ja tärinöistä. Yleensä ajettavuuden, mukavuuden ja valmistuksen asettamat vaatimukset ovat ainakin osittain ristiriidassa, joten pyöräntuentaratkaisuissa on kyse oikean kompromissin löytämisestä. Jousitus suojaa myös autoa itseään ja sen kuormaa vahingoittumiselta ja kulumiselta.

Jouset ja vaimentimet[muokkaa]

Useimmat jousitustyypit käyttävät jousia sekä iskunvaimentimia. Jousien tehtävänä on vaimentaa iskuja, ja iskunvaimentimet puolestaan estävät jousien hallitsemattoman liikkeen. Kaikkia jousitustyyppejä on käytetty useissa eri automalleissa.

Jouset[muokkaa]

Iskunvaimentimet[muokkaa]

Iskunvaimentimet vaimentavat auton ylös- ja alaspäin suuntautuvia joustoliikkeitä. Niiden täytyy myös vaimentaa suurin osa pyörän liikkeestä, kun sen jousittamaton paino, eli rengas, napa, akseli, jarrut ja tasauspyörästö, pomppii ylös ja alas pyörän joustavuudesta johtuen. Niin sanotut "nimismiehen kiharat", joita löytyy hiekkateiltä, eivät johdu tästä pomppimisesta. Tällaiset pomppimiset ovat yleisempiä yhdysvaltalaisissa autoissa, joissa käytetään enemmän jäykkiä taka-akseleita, kuin esimerkiksi ranskalaisissa, joissa jousittamaton paino on pienempi ja jousitus on hyvin vaimennettu.

Jousitustyypit[muokkaa]

Erilaiset jousitustyypit voidaan luokitella kahteen ryhmään: erillisjousituksiin ja yhdystukiakselistoihin. Nämä termit viittavat vastakkaisten pyörien mahdollisuuteen liikkua itsenäisesti riippumatta toisistaan. On myös olemassa jousituksia, joita ei pystytä luokittelemaan kumpaankaan ryhmistä, esimerkkinä De Dion -pyöräntuenta.

Yhdystukiakselisto[muokkaa]

Yhdystukiakselistoissa on yleensä liikkuva jäykkä akseli, joka pitää vastakkaiset pyörät yhdensuuntaisina ja kohtisuorassa akseliin nähden. Kun toisen pyörän asento muuttuu, muuttuu myös vastakkaisen pyörän asento. Yhdystukiakselistolla tarkoitetaan yleensä takavetoisen auton jäykkää taka-akselia. Kuitenkin myös etuvetoisten autojen takajousitusta, jossa pyörät eivät liiku itsenäisesti, kutsutaan yhdystukiakselistoksi, vaikka takapyöräntuentaan ei liitykään akseleita.

Yhdystukiakselistot voidaan erottaa toisistaan niiden pitkittäisen ja poikittaisen tuennan perusteella. Usein molempia (erityyppisiä) tuentoja käytetään erilaisissa jousituksissa.

Erilaisia tuentoja:

Etumoottorisessa takavetoisessa autossa yhdystukiakselisto on joko liikkuva jäykkä akseli tai De Dion -akseli, riippuen siitä onko tasauspyörästö kiinni akseleissa ilman nivelöintiä. Jäykkä taka-akseli on yksinkertaisempi, mutta se lisää jousittamatonta painoa.

Erillisjousitus[muokkaa]

Erillisjousitus antaa vastakkaisten pyörien liikkua ylös- ja alaspäin niiden vaikuttamatta toisiinsa, kallistuksenvakaajan vaikutusta lukuunottamatta. Erillisjousitustyyppejä on enemmän kuin yhdystukiakselistotyyppejä.

Muita pyöräntuennan osia[muokkaa]

Katso myös[muokkaa]

Lähde[muokkaa]

  • Artikkeli käyttää sisältöä englanninkielisen Wikipedian Suspension_(vehicle)-artikkelista. Wikipediasta voi ottaa tekstiä tietyin ehdoin, koska Wikipedia on GFDL-lisenssillä.