Jousitus

Kohteesta AutoWiki
Versio hetkellä 12. helmikuuta 2006 kello 18.03 – tehnyt Sakarit (keskustelu | muokkaukset) (Iskunvaimentimet)
(ero) ← Vanhempi versio | Nykyinen versio (ero) | Uudempi versio → (ero)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Auton jousitus tai pyöräntuenta on termi, jolla tarkoitetaan jousien, iskunvaimentimien ja tukivarsien järjestelmää, jolla pyörät on liitetty autoon. Jousituksella on kaksi tarkoitusta: parantaa auton käsittelyä ja turvallista jarruttamista sekä parantaa ajamisen mukavuutta eristämällä matkustajat pyöristä kantautuvista äänistä, epätasaisuuksista ja tärinöistä. Nämä päämäärät asettuvat yleensä vastakkain, joten jousituksen säätämisessä on kyse oikean kompromissin löytämisestä. Jousitus suojaa myös autoa itseään ja sen kuormaa vahingoittumiselta ja kulumiselta. Auton etu- ja takajousituksen konstruktio on erilainen.


Jouset ja vaimentimet

Kaikki jousitustyypit käyttävät jousia, jotka vaimentavat iskuja ja iskunvaimentimia, jotka hallitsevat jousien liikkeen. Kaikkia jousitustyyppejä on käytetty useissa eri autoissa.

Jouset

Iskunvaimentimet

Iskunvaimentimet vaimentavat auton ylös- ja alaspäin suuntautuvia joustoliikkeitä. Niiden täytyy myös vaimentaa suurin osa pyörän liikkeestä, kun sen jousittamaton paino, eli rengas, napa, akseli, jarrut ja tasauspyörästö, pomppii ylös ja alas pyörän joustavuudesta johtuen. "Nimismiehenkiharat", joita löytyy hiekkateiltä, johtuvat tästä pomppimisesta. Tällaiset pomppimiset ovat yleisempiä yhdysvaltalaisissa autoissa, joissa käytetään enemmän jäykkiä taka-akseleita, kuin esimerkiksi ranskalaisissa, joissa jousittamaton paino on pienempi ja jousitus on hyvin vaimennettu.

Jousitustyypit

Erilaiset jousitustyypit voidaan luokitella kahteen ryhmään: erillisjousituksiin ja yhdystukiakselistoihin. Nämä termit viittavat vastakkaisten pyörien mahdollisuuteen liikkua itsenäisesti riippumatta toisistaan.

Yhdystukiakselistoissa on yleensä liikkuva jäykkä akseli, joka pitää vastakkaiset renkaat yhdensuuntaisina ja kohtisuorassa akseliin verrattuna. Kun toisen renkaan camber-kulma muuttuu, muuttuu myös vastakkaisenkin renkaan samalla tavalla. Yhdystukiakselistolla tarkoitetaan yleensä takavetoisen auton jäykkää taka-akselia. Kuitenkin myös etuvetoisten autojen takajousitusta, jossa pyörät eivät liiku itsenäisesti, kutsutaan yhdystukiakselistoksi, vaikka takapyöräntuentaan ei liitykään akseleita.

Erillisjousitus antaa vastakkaisten pyörien liikkua ylös- ja alaspäin niiden vaikuttamatta toisiinsa. Tällaisessa tapauksessa pyörät eivät ole yhdistetty akselilla, tai ne ovat yhdistetty akseleilla, jotka ovat nivelletty. Jousitus, jossa vastakkaisten pyörien tuennat ovat yhdistetty esimerkiksi kallistuksenvakaajalla, kutsutaan kuitenkin erillisjousitukseksi.

On myös olemassa jousituksia, joita ei pystytä luokittelemaan näihin ryhmiin, kuten De Dion -pyöräntuenta.

Erillisjousitus

Erillisjousitusten valikoima on suurempi ja siihen kuuluu:

Yhdystukiakselisto

Yhdystukiakselistot voidaan erottaa toisistaan niiden pitkittäisen ja poikittaisen tuennan perusteella. Usein molempia (erityyppisiä) tuentoja käytetään erilaisiassa jousituksissa.

Erilaisia tuentoja:

Etumoottorisessa takavetoisessa autossa yhdystukiakselisto on joko liikkuva jäykkä akseli tai De Dion -akseli, riippuen siitä onko tasauspyörästö kiinni akseleissa ilman nivelöintiä. Jäykkä taka-akseli on yksinkertaisempi, mutta se lisää jousittamatonta painoa.

Pyöräntuennan osia

Pyöräntuentaan kuuluu myös muita osia, kuin jouset, iskunvaimentimet ja tukivarret.

Katso myös

Lähde

  • Artikkeli käyttää sisältöä englanninkielisen Wikipedian Suspension_(vehicle)-artikkelista. Wikipediasta voi ottaa tekstiä tietyin ehdoin, koska Wikipedia on GFDL-lisenssillä.