Konseptiauto

Kohteesta AutoWiki
Versio hetkellä 3. syyskuuta 2006 kello 21.07 – tehnyt Jokke (keskustelu | muokkaukset)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Alfa Romeo 8c Competizione -konseptiauto

Konseptiauto on auton prototyyppi, joka on valmistettu esittelemään uuden auton muotoilua, teknologiaa ja suunnittelua yleisesti ennen varsinaista tuotantoa. Niitä on usein esillä autonäyttelyissä, jotta yleisön mielipide ja reaktiot uusista malleista, jotka eivät välttämättä muutu ennen tuotantoa, saataisiin selville.

General Motorsin suunnittelijaa Harley Earlia pidetään yleisesti konsepti- tai näyttelyauton keksijänä, ja hän varmasti teki paljon sen tunnetuksi saattamisen eteen liikkuvan Motorama-näyttelyn ansiosta 1950-luvulla.

Konseptiautot menevät harvoin suoraan tuotantoon. Useimpiin tehdään ainakin joitakin muutoksia ennen kuin malli on valmis käytännöllisyyden ja valmistuskulujen kannalta. Konseptiautot ovat usein radikaaleja suunnittelussaan. Joihinkin käytetään epätavallisia, eksoottisia tai kalliitta materiaaleja, kuten paperia, hiilikuitua tai eksoottisia metalliseoksia. Toisissa on uniikki muotoilu, kuten lokinsiipiovet, kolme tai kuusi (tai enemmän) pyörää tai erikoisominaisuuksia, joita ei usein löydy autoista.

Koska nämä autot ovat usein epäkäytännöllisiä ja kannattamattomia, monet konseptiautot eivät pääse mittakaavamallia, tai edes piirrustuksia pidemmälle. Muut paljon perinteisemmät konseptit voidaan kehittään täysin ajettaviksi autoiksi, joissa on toimiva voimansiirto ja lisälaitteet. Monien konseptiautojen tila on on näiden kahden ääripään välissä ja ei edusta lopullista tuotetta.

Jos konseptiauto on ajettava, voimansiirto on usein lainattu toisesta saman yhtiön tuotannossa olevasta autosta, tai sen suunnittelussa voi olla puutteita ja epäkohtia. Ne voivat myös olla kohtalaisen jalostettuja, kuten General Motorsin Cadillac Sixteen Conceptissa.

Toimimattomat vale-autot ovat usein tehty vahasta, savesta, metallista, lasikuidusta, muovista tai niiden yhdistelmistä.

Kun konseptiauton hyödyllinen elämä on ohi, ne yleensä tuhotaan. Jotkut jäävät henkiin, joko yhtiön museossa tai piilotettuna varastossa.

Lähde

  • Artikkeli käyttää sisältöä englanninkielisen Wikipedian Concept_car-artikkelista. Wikipediasta voi ottaa tekstiä tietyin ehdoin, koska Wikipedia on GFDL-lisenssillä.