Ero sivun ”Maxwell Motor Company” versioiden välillä

Kohteesta AutoWiki
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
(Ak: Uusi sivu: {|align=left border=1 cellpadding=4 cellspacing=0 style="float:right; margin-left: 0.5em; margin-bottom: 0.5em; background: #ffffff; border: 1px #aaaaaa solid; border-collapse: collap...)
 
Rivi 23: Rivi 23:
  
 
==Toiminta laajenee==
 
==Toiminta laajenee==
 +
[[Tiedosto:Maxwell 1911.JPG|right|thumb|250px|Maxwell vuodelta 1911]]
 
Vuonna 1907 Benjamin Briscoen veli Frank toimi Michiganin Detroitissa sijainneen [[Brush Motor Car Company]]n rahoittajana. Yhtiö valmisti edullisia mutta varmatoimisia autoja, joissa oli yksisylinterinen moottori, puinen runko ja puiset akselit. Vuonna 1908 [[William C. Durant]], joka oli kovalla tohinalla rakentamassa [[General Motors]]ia, yritti taivutella Briscoen veljekset tuomaan menestyksekkäät yhtiönsä — Maxwell-Briscoen ja Brushin — samaan kompukseen. Suunnitelmat kuitenkin vesittyivät ja Durant muodosti General Motorsin Buickin ympärille, mutta Briscoet päättivät, että yhdistyminen on heidänkin kasvunsa tie. Kaksi vuotta myöhemmin he saivat aikaan merkittävän fuusion, merkittävin seurauksin.  
 
Vuonna 1907 Benjamin Briscoen veli Frank toimi Michiganin Detroitissa sijainneen [[Brush Motor Car Company]]n rahoittajana. Yhtiö valmisti edullisia mutta varmatoimisia autoja, joissa oli yksisylinterinen moottori, puinen runko ja puiset akselit. Vuonna 1908 [[William C. Durant]], joka oli kovalla tohinalla rakentamassa [[General Motors]]ia, yritti taivutella Briscoen veljekset tuomaan menestyksekkäät yhtiönsä — Maxwell-Briscoen ja Brushin — samaan kompukseen. Suunnitelmat kuitenkin vesittyivät ja Durant muodosti General Motorsin Buickin ympärille, mutta Briscoet päättivät, että yhdistyminen on heidänkin kasvunsa tie. Kaksi vuotta myöhemmin he saivat aikaan merkittävän fuusion, merkittävin seurauksin.  
 +
 +
Vuonna 1909 Maxwell-Briscoe oli 9400 yksikön vuosituotannollaan Yhdysvaltain kolmanneksi suurin [[Ajoneuvoteollisuus|ajoneuvovalmistaja]]. Vahvistaakseen ostajien keskuudessa mielikuvaa Maxwellin laadusta ja helppokäyttöisyydestä tehdas järjesti tempauksen, jossa Maxwell-Briscoella ajettiin Yhdysvaltain halki, rannikolta rannikolle. [[Alice Ramsey]]sta tuli ensimmäinen kyseisen matkan ajnut nainen historiassa.
 +
 +
Vuonna 1910 the Briscoen veljekset seurasivat Durantin esimerkkiä, hänen rakentaessaan holding-yhtiö General Motorsia, ja aloittivat vastaavan, [[United States Motor Company]] -nimellä kulkeneen yritysryppään kokoamisen. Yhtiön organisaation alle koottiin Maxwell-Briscoen lisäksi [[Brush Motor Car Company]], [[Stoddard-Dayton|Dayton Motor Car Co.]], [[Courier Car Co.]], [[Columbia Automobile Company|Columbia Motor Car Co.]] ja [[Sampson|Alden Sampson Manufacturing Company]]. Näistä ainoastaan Briscoeiden yhtiöt, Brush ja Maxwell, olivat voitollisia, hyvin toimivia ja ajanmukaisia. Tätä tärkeämpää oli kuitenkin se, että Columbia Motorin mukana U.S. Motorin haltuun siirtyi keksijä ja liikemies [[George Selden]]in patentti, joka kattoi Yhdysvalloissa [[Polttomoottori|polttomoottorin]] periaatteen suunnitelmat. Tämä patentti toi yhtiöön rahaa lähes kaikilta kilpailevilta ajoneuvovalmistajilta, ja oli itsessään arvokkaampi kuin Columbian ajnmukainen tuotantolinja.
 +
 +
Alden Sampsonin valmistus lopetettiin vuoden 1911 lopussa ja U.S. Motorille jäi tehdasrakennus tyhjilleen. New Castle siirtyi erilaisten osien valmistamiseen ja autojen valmistus siirtyi sieltä tyhjilleen jääneisiin tuotantolaitoksiin. [[Henry Ford]] voitti Seldenin patenttien kattavuutta vastaan käymänsä monivuotisen oikeudenkäynnin. Patentit muuttuivat arvottomiksi ja niiden United States Motorille tuoma tasainen kassavirta tyrehtyi.
 +
 +
==Vaikeudet kasaantuvat==
 +
Vaikka U.S. Motor valmisti vuonna 1911 eri merkkiensä alla 52 000 autoa, sen kassatilanne ei ollut hyvä. Briscoe valitti useita kertoja, että pankkiirit tuntevat jonkinlaista antipatiaa hänen yhtiötään kohtaan. Alkuvuodesta 1912 yhtiö keskeytti osinkojen maksun osakkailleen ja joutui selvitystilaan. Rahoittajat laittoivat tilanteesta syyn huonon johtamisen tiliin, mutta osavaikutus konkurssiin ajutumisella on varmasti ollut myös sillä, että kahdella kaikkein kiivaimmin Maxwell-Briscoen lisärahoitusta vastustaneella pankilla oli taloudellisia intressejä myös General Motorsissa. Benjamin Briscoe lähti United States Motorista vuonna 1912, ja perusti Ranskan Billancourtiin, autoja valmistavan [[Briscoe|Briscoe Motor Companyn]]. Hänen tilalleen konkurssipesää hoitamaan nimettiin autoalan osaaja [[Walter Flanders]]. Samana vuonna johtajiston tärkeä ja osaava jäsen, [[K.T. Keller]] lähti Maxwell-Briscoelta ja siirtyi GM:n [[Northway Motors]]in johtajaksi.
 +
  
  

Versio 3. elokuuta 2013 kello 11.50

Maxwell Motor Company
Maxwell logo.jpg
Yrityksen kotimaa Yhdysvallat
Toiminta aloitettu 1904
Toiminta lopetettu 1925, jolloin yhdistetty Chrysler Corporationiin
Perustajat Jonathan Maxwell ja Briscoe Brothers Metalworks
Pääkonttori Tarrytown, New York, USA

Maxwell oli vuosina 1904–1925 valmistettu amerikkalainen automerkki. Nykyisen Chrysler Group LLC:n voidaan katsoa perityvän tästä yhtiöstä.

Yhtiön toiminnan aloitus

Maxwell-Briscoe Motor Company aloitti toimintansa entisissä Mobile Company of American tehdastiloissa, New Yorkin Tarrytownissa, vuonna 1904. Kaksi henkilöä yhtiön takana, joista myös yhtiön nimi muodostettiin, olivat John Maxwell, joka oli aiemmin työskennellyt Ransom Oldsin ja muiden autoilun pioneerien kanssa sekä Benjamin Briscoe, joka omisti 97% Buick Motor Companysta ja pyöritti omaa metallinprässäysyhtiötään. Maxwell sai Briscoen vakuuttuneeksi siitä, että tämän kannatti heivata David Buick ja lyöttäytyä yhteen hänen kanssaan. Jo vuonna 1905 Maxwell-Briscoen toiminta oli kovassa kasvussa. Yhtiö myi ensimmäisen puolivuotiskautensa aikana 542 autoa; suurena apuna tässä oli uusimpien teknisten innovaatioiden omaksuminen, kuten kardaaniakselin käyttö voimansiirrossa, tuolle aikakaudelle tyypillisen ketjun sijaan.

Vuosina 1905 ja 1906 Maxwell-Briscoe vuokrasi tai rakennutti lisää tehdastiloja Rhode Islandin Pawtucketista, sekä Illinois:n Chicagosta, mutta nämäkään eivät riittäneet. Uusi tehdas Indianan New Castlessa ratkaisi vihdoin tuotannon ongelmat. Tehtaan rakennustyöt alkoivat alkuvuodesta 1907 ja autojen valmistus aloitettiin saman vuoden elokuussa, ennenkuin tehtaassa oli edes kunnollista kattoa. New Castlen tehdas oli tuolloin oman aikansa suurin ja siitä tuli myöhemmin yksi Chrysler Corporationin päätehtaista.

Toiminta laajenee

Maxwell vuodelta 1911

Vuonna 1907 Benjamin Briscoen veli Frank toimi Michiganin Detroitissa sijainneen Brush Motor Car Companyn rahoittajana. Yhtiö valmisti edullisia mutta varmatoimisia autoja, joissa oli yksisylinterinen moottori, puinen runko ja puiset akselit. Vuonna 1908 William C. Durant, joka oli kovalla tohinalla rakentamassa General Motorsia, yritti taivutella Briscoen veljekset tuomaan menestyksekkäät yhtiönsä — Maxwell-Briscoen ja Brushin — samaan kompukseen. Suunnitelmat kuitenkin vesittyivät ja Durant muodosti General Motorsin Buickin ympärille, mutta Briscoet päättivät, että yhdistyminen on heidänkin kasvunsa tie. Kaksi vuotta myöhemmin he saivat aikaan merkittävän fuusion, merkittävin seurauksin.

Vuonna 1909 Maxwell-Briscoe oli 9400 yksikön vuosituotannollaan Yhdysvaltain kolmanneksi suurin ajoneuvovalmistaja. Vahvistaakseen ostajien keskuudessa mielikuvaa Maxwellin laadusta ja helppokäyttöisyydestä tehdas järjesti tempauksen, jossa Maxwell-Briscoella ajettiin Yhdysvaltain halki, rannikolta rannikolle. Alice Ramseysta tuli ensimmäinen kyseisen matkan ajnut nainen historiassa.

Vuonna 1910 the Briscoen veljekset seurasivat Durantin esimerkkiä, hänen rakentaessaan holding-yhtiö General Motorsia, ja aloittivat vastaavan, United States Motor Company -nimellä kulkeneen yritysryppään kokoamisen. Yhtiön organisaation alle koottiin Maxwell-Briscoen lisäksi Brush Motor Car Company, Dayton Motor Car Co., Courier Car Co., Columbia Motor Car Co. ja Alden Sampson Manufacturing Company. Näistä ainoastaan Briscoeiden yhtiöt, Brush ja Maxwell, olivat voitollisia, hyvin toimivia ja ajanmukaisia. Tätä tärkeämpää oli kuitenkin se, että Columbia Motorin mukana U.S. Motorin haltuun siirtyi keksijä ja liikemies George Seldenin patentti, joka kattoi Yhdysvalloissa polttomoottorin periaatteen suunnitelmat. Tämä patentti toi yhtiöön rahaa lähes kaikilta kilpailevilta ajoneuvovalmistajilta, ja oli itsessään arvokkaampi kuin Columbian ajnmukainen tuotantolinja.

Alden Sampsonin valmistus lopetettiin vuoden 1911 lopussa ja U.S. Motorille jäi tehdasrakennus tyhjilleen. New Castle siirtyi erilaisten osien valmistamiseen ja autojen valmistus siirtyi sieltä tyhjilleen jääneisiin tuotantolaitoksiin. Henry Ford voitti Seldenin patenttien kattavuutta vastaan käymänsä monivuotisen oikeudenkäynnin. Patentit muuttuivat arvottomiksi ja niiden United States Motorille tuoma tasainen kassavirta tyrehtyi.

Vaikeudet kasaantuvat

Vaikka U.S. Motor valmisti vuonna 1911 eri merkkiensä alla 52 000 autoa, sen kassatilanne ei ollut hyvä. Briscoe valitti useita kertoja, että pankkiirit tuntevat jonkinlaista antipatiaa hänen yhtiötään kohtaan. Alkuvuodesta 1912 yhtiö keskeytti osinkojen maksun osakkailleen ja joutui selvitystilaan. Rahoittajat laittoivat tilanteesta syyn huonon johtamisen tiliin, mutta osavaikutus konkurssiin ajutumisella on varmasti ollut myös sillä, että kahdella kaikkein kiivaimmin Maxwell-Briscoen lisärahoitusta vastustaneella pankilla oli taloudellisia intressejä myös General Motorsissa. Benjamin Briscoe lähti United States Motorista vuonna 1912, ja perusti Ranskan Billancourtiin, autoja valmistavan Briscoe Motor Companyn. Hänen tilalleen konkurssipesää hoitamaan nimettiin autoalan osaaja Walter Flanders. Samana vuonna johtajiston tärkeä ja osaava jäsen, K.T. Keller lähti Maxwell-Briscoelta ja siirtyi GM:n Northway Motorsin johtajaksi.Aiheesta muualla

http://www.autogallery.org.ru/m/maxwell.htm Kuvia Maxwelleista
http://www.oldcarbrochures.org/NA/Maxwell Erilaista Maxwell aiheista painettua materiaalia
http://oldcaradvertising.com/Maxwell%20Ads/dirindex.html Amerikkalaisia Maxwell lehtimainoksia

Lähteet

http://www.allpar.com/history/maxwell.html
http://www.clanmaxwellusa.com/maxcars.htm