Moottorin rakentaminen

Kohteesta AutoWiki
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Moottorin rakentamisella tarkoitetaan moottorin muuttamista siten, että se täyttää paremmin käyttäjänsä toiveet. Moottoria muutettaessa on ensiksi syytä miettiä millaisen moottorin autoonsa haluaa, millaiseen käyttöön moottoria ja autoa suunnitellaan ja mitä siitä on valmis maksamaan. Ensimmäinen järkevä toimenpide moottorin virittämistä suunniteltaessa on huoltaa moottori ensin perusteellisesti. Jos ei tyydytä moottorin vaihtoon vaan alkuperäiseen moottoriin tehdään muutoksia on hyödyllistä mitata vakiokoneen teho vertailukohdaksi. Seuraavaksi on syytä perehtyä virittämiseen laajasti yleisellä tasolla ja kysellä kokemuksia muilta samanlaista konetta virittäneiltä. Virittämisestä on paljon hyviä kirjoja, joista saa pätevät yleistiedot. Tiettyä merkkiä ja mallia koskevaa tietoa löytää hyvin keskustelufoorumeilta. Kontaktit kokeneisiin virittäjiin ovat myös kullan arvoisia ja koneistamoilla, sekä muilla alan liikkeillä voi olla tarjolla asiantuntemuksella tehtäviä toimenpiteitä.

Varsinaiset viritystoimet kannattaa aloittaa tekemällä pieniä, halpoja ja helppoja muutoksia. Näitä ovat imu- ja pakoputkistojen ja -sarjojen parannukset, sekä imu- ja pakosarjojen kohdistaminen sylinterinkanteen. Jo näillä muutoksilla saadaan usein aikaan pieni parannus moottorin tehoon ja ominaisuuksiin, sekä vääntöön. Ennen kaikkea nämä muutokset eivät järkevästi tehtyinä huononna moottorin ominaisuuksia millään kierrosalueella ja voivat myös pienentää polttoaineen kulutusta. Muutoin nyrkkisääntönä voidaan virittämisessä pitää että tehoa ei synny tyhjästä, joten moottoria isommin virittäessä, ja varsinkin tehoja hyödynnettäessä kulutus nousee.

Imuputkisto

Imu- ja pakoputkistojen muutokset ovat yleensä kohtalaisen helppoja ja riskittömiä virityskeinoja. Helppouden edellytyksenä kuitenkin on, että alkuperäinen toteutus ei ole erityisen hyvätasoinen. Imuputkiston ilmanoton voi siirtää paikkaan, jossa on aina tarjolla viileää ilmaa. Putkiston virtausominaisuuksia voi parantaa tai ilmansuodattimen vaihtaa paremmin virtaavaan. Usein suihkutusmoottorin kaasuläppäkotelo voi olla alimitoittu, missä tapauksessa se kannattaa vaihtaa suurempaan. Kaasutinmoottorin kaasuttimen vaihtamisella saavutetaan usein merkittäviä hyötyjä, virtauksen, säädettävyyden ja seoksen laadun paranemisen myötä. Joissakin tapauksissa voidaan saavuttaa etua imusarjan pituuden muuttamisella. Muutos voidaan toteuttaa esimerkiksi asentamalla sopiva laippa imusarjan ja sylinterinkannen väliin. Kokonaan uuden imusarjan asentaminen on myös mahdollista.

Pakoputkisto

Pakoputkiston pahimmat tulpat löytyvät usein katalysaattorista ja äänenvaimentimista, mitkä voi muokata paremminvirtaaviksi tai vaihtaa kokonaan uusiin. Äärimmäisissä tapauksissa pakoputkistossa voi olla jopa kuristuslevyjä, jolloin ko. osat eivät sovellu virityskäyttöön ja putkisto kannattaakin vaihtaa. Helpoimmin se käy hankkimalla tunnetun hyvämaineisen valmistajan valmiin sarjan. Joskus pakoputken sisähalkaisija voi olla liian pieni mikä aiheuttaa pakoputken uusimistarpeen. Vastoin yleistä harhakäsitystä harvoin kuitenkin auton putkisto, tai sen koko, on ensimmäinen rajoittava tekijä autoa tehokkaammaksi rakennettaessa.

Sylinterinkansi

Sylinterinkannen muutoksia ovat imu- ja pakokanavien muutokset, palotilan muutokset, sekä venttiilien ja seetien muutokset. Laajamittaiseen kanavien suurentamiseen ei yleensä kannata ryhtyä, jos venttiileitä ei vastaavasti suurenneta. Useimmiten eniten hyötyä on saavutettavissa keskittymällä kyseisen moottorin pullonkauloihin, jotka löytyvät useimmiten imu- ja pakosarjojen sekä sylinterinkannen liittymäkohdista, venttiileistä, venttiiliohjaimista sekä seeteistä ja niiden läheisestä kanavan osasta.

Kampikoneisto

Kampikoneiston muutokset ovat moottoria viritettäessä yleensä tarpeen vain, jos rakennetaan korkealle kiertävää konetta, ahdetaan tai muulla tavalla moottori joutuu kovaan rasitukseen, tai tehoa nostetaan paljon. Ehjät ja kulumattomat alkuperäiset osat ovat usein kestävyydeltään riittäviä, jos tehoa halutaan nostaa lievästi. Kiilloittaminen, lasikuulapuhaltaminen ja muut vastaavat keinot parantavat koneiston osien kestävyyttä, mikäli moottoria viritetään enemmän tai moottori suunnitellaan kilpakäyttöön. Kiertokankien ja mäntien keventäminen kannattaa, koska niitä keventämällä voidaan vähentää kiertokankiin ja moottorin kampikoneiston laakereihin kohdistuvia rasituksia. Nämä kaikki toimenpiteet vaativat kuitenkin ammattimaista tietotaitoa ja kokemusta onnistuakseen oikein. Muokatut osat tulee myös mm. tasapainottaa ja mitata asianmukaisesti että koko työ onnistuu ja saadaan toimiva lopputulos. Kampiakselia ei yleensä kannata varsinkaan katuautossa keventää, koska se jouduttaisiin tasapainottamaan, eikä sen keventäminen vaikuta kestävyyteen positiivisesti, poikkeuksena tietysti kilpamoottorit jossa kaikki mietitään tarkalleen pyrittäessä parhaaseen tehoon, ominaisuuksiin ja kestävyyteen.

Venttiilikoneisto

Ventiilikoneiston osia voi keventää tai koneistoon voi asentaa erilaisen nokka-akselin, keinuvivut, venttilinjouset tai venttiilit. Muut kuin nokka-akselin muutokset ovat yleensä tarpeettomia, jos ei haeta äärimmäistä suorituskykyä. Nokka-akselia muuttamalla voidaan vaikuttaa venttiilien aukioloaikoihin, avautumis- ja sulkeutumisnopeuksiin ja venttiilinnousuun. Nämä vaikuttavat venttiilikoneiston osien kulumiseen, sekä moottorin tehoon ja vääntöön eri kierrosalueilla. Yleensä yläkierroksille tehoa lisäävät nokka-akselin muutokset syövät tehoa alakierroksilta ja alakierrosten vääntöä parantavat muutokset leikkaavat huipputehoa.

Ahtaminen

Suuri moottoritehon lisäys on saavutettavissa ahtamalla moottoriin ilmaa. Ahtamisen voi toteuttaa pakokaasuahtimilla tai mekaanisilla ahtimilla. Jos moottorissa on jo ahdin ahtopainetta voi muuttaa tai moottoriin voi lisätä ahtoilmanjäähdyttimen. Autoon voi myös asentaa erilaisen ahtimen, joka muuttaa moottorin toimintaa haluttuun suuntaan. Ahtimiin liittyvät varsikin isot muutokset eivät ole kuitenkaan täysin ongelmattomia, ja näin moottori tai osia saadaankin helposti rikki.

Polttoaineen syöttö

Virityksen yhteydessä joudutaan usein muuttamaan säätöjä tai vaihtamaan osia polttoainelaitteistoihin. Autoon voi joutua vaihtamaan polttoainepumpun, ruiskutussuuttimet ja joskus myös polttoaineputkiston. Moottoriohjausyksikön tai kaasuttimen uudelleen säätäminen lisäsuuttimien lisääminen on useimmiten välttämätöntä. Nykysin myös moottorin ohjausyksikön "päivitys" on helppo ja nopea tapa saada lisää tehoa.

Sytytysjärjestelmä

Sytytysjärjestelmän on kyettävä antamaan riittävä kipinä oikeaan aikaan. Viritettyjä moottoreita käytetään usein vakioita korkeammilla kierroksilla, mikä asettaa omat vaatimuksensa sytytysjärjestelmälle. Moottoria viritettäessä sytytysennakon pitäisi olla hyvin säädettävissä.

Katso myös


Wankel-1.jpeg Tämä moottoriin liittyvä artikkeli on tynkä.
Voit auttaa AutoWikiä laajentamalla artikkelia.