NSU

Kohteesta AutoWiki
Versio hetkellä 31. lokakuuta 2013 kello 13.02 – tehnyt Fuller (keskustelu | muokkaukset)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
NSU
NSU Logo.jpg
Yrityksen perustusmaa ja paikka Flag of Germany.svg.png Saksa, {{{perustuspaikka}}}
Tuotannon aloitus 1905
Autokonserni VAG
Vuotuinen valmistusmäärä
Sijainti Suomen rekisteröintitilastossa
Suomen maahantuoja
Suosituin malli

NSU oli saksalainen polkupyöriä-, skootereita-, moottoripyöriä- ja autoja valmistanut yhtiö. Yhtiö toimi aluksi neulekoneita valmistavana yrityksenä, jonka perustivat vuonna 1873, badenwürttembergilaiseen Riedlingin kaupunkiin, liikemiehet Christian Schmidt ja Heinrich Stoll. Vuonna 1880 yhtiö muutti Neckarsulmin kaupunkiin.

Yhtiö aloitti toimintansa nimellä "Mechanische Werkstätte zur Herstellung von Strickmaschinen" eli vapaasti suomennettuna "Neulekoneita Valmistava Konepaja". Vuonna 1886 yhtiö siirtyi polkupyörien- ja edelleen vuonna 1901 moottoripyörien valmistukseen, joiden suunnittelussa ja valmistuksessa se oli uranuurtaja. 1950-luvun puolivälin vaiheilla NSU oli tuotantomääriltään maailman suurin kaksipyöräisten valmistaja.

Nimi "NSU", jota yhtiö käytti vuodesta 1892 alkaen tavara- ja tuotemerkkinään, on lyhenne Neckarsulmin kaupungin nimestä, joka taas juontuu täällä yhdistyvien Neckar- ja Sulm-jokien nimistä. Kirjaimet "NSU" esiintyvät ensimmäistä kertaa yhtiön ensimmäisessä logossa, jossa ne on liitetty württembergiläisen vaakunatunnuksen, saksanhirven sarven yhteyteen. Yleinen harhaluulo on, että kirjaimet "NSU" juontuisivat nimistä "Näh- und Strickmaschinen Union" (Ompelu- ja kutomakoneunioni) tai "Neckarsulmer Strickwaren Union" (Neckarsulmilainen neuletavaraunioni), mutta tämän nimisiä, NSU:n historiaan liittyviä yhtiöitä ei ole ollut olemassa.

Yhtiön historia

Vuodet 1873 – 1918

NSU-velosipedi "Germania" vuodelta 1886, saksalaisessa postimerkissä vuodelta 1985
NSU:n tehtaat vuodelta 1900

NSU:n historia alkaa Tonavan varrella sijaitsevasta Riedlingenin kaupungista, jonne kaksi svaabilaista mekaanikkoa, nimeltään Christian Schmidt ja Heinrich Stoll, jotka perustivat vuonna 1873 kutomakonetehtaan nimeltään Mechanische Werkstätte zur Herstellung von Strickmaschinen. Vuonna 1880 yhtiö siirtää toimintansa Neckarsulmin kihlakuntakaupunkiin, lähelle Heilbronnia, entisiin kipsitehtaan ja sahalaitoksen tiloihin. Christian Schmidt ehtii johtaa yritystä ainoastaan neljä vuotta sillä hän menehtyy vuonna 1884 – vain 39 vuoden ikäisenä. Huhtikuussa 1884 yritys muutetaan osakeyhtiömuotoon ja sen nimeksi tulee Neckarsulmer Strickmaschinen-Fabrik AG.

Polkupyörien valmistus alkoi vuonna 1886. Yhtiön ensimmäisiä tuotteita tällä saralla oli velosipedi "Germania", vuonna 1888 esiteltiin turvapyörä "Pfeil" (Nuoli). Vuodesta 1892 lähtien yhtiö ei enää valmistanut kutomakoneita.

Vuonna 1897 yhtiö muutti nimekseen Neckarsulmer Fahrradwerke AG. Vuonna 1901 aloitettiin polkupyörien lisäksi myös moottoripyörien valmistus. Yksisylinterisen, 211 cm3:n nelitahtimoottorin toimittajana oli ranskalais-sveitsiläinen Zedel. Ensimmäinen moottoripyörämalli "Neckarsulmer Motorrad", kuten polttoainesäiliön kyljessä luki, oli teholtaan 1,5 hevosvoimainen ja kykeni saavuttamaan 40 km/h huippunopeuden. Vuosina 1904 – 05 moottoripyörien nimi oli kirjoitettu polttoainesäiliön kylkeen muodossa N.S.U.

Vuonna 1905 yhtiö alkoi valmistaa lisenssillä, nimen Neckarsulmer Motorwagen alla, belgialaisen Pipe-merkin autoja sekä omaa kolmipyöräistä "Sulmobil"-ajoneuvoaan. Vuonna 1913 yhtiön nimeksi muutetaan Neckarsulmer Fahrzeugwerke AG ja akronyymistä NSU (ilman välipisteitä) tulee virallinen tuotemerkki. Yhtiö työllistää vuonna 1913 noin 1200 työntekijää ja tuottaa 13 000 polkupyörää ja 2500 moottoripyörää. Ennen I-maailmansotaa NSU oli Saksan suurin moottoripyörien viejä, ja yhtiön tuotteita myytiin ympäri Eurooppaa, Skandinaviassa, Venäjällä, Turkissa ja Brasiliassa. Ensimmäisen maailmansodan puhjettua NSU valmisti Saksan sotavoimille 3,5-hevosvoimaisia moottoripyöriä sekä hyötykuormaltaan 1,25- ja 2,5-tonnin kuorma-autoja.

Vuodet 1919 – 1945

NSU 5/40 vuodelta 1924.
NSU 6/30 vuodelta 1928.

Ensimmäisen maailmansodan jälkeen syntyneen Weimarin tasavallan kaoottisesta taloustilanteesta huolimatta, NSU:lla katsotaan pidemmälle tulevaisuuteen ja uskotaan henkilöautojen kysynnän kasvavan. Jotta tulevaan kasvuun oltaisiin valmiita, yhtiölle valmistuu läheiseen Heilbronnin kaupunkiin vuonna 1925 lisää tuotantotilaa autojen valmistusta varten. Lisäksi NSU ostaa vuonna 1926 hallintaansa talousvaikeuksiin ajautuneen berliiniläisen autokori- ja ajoneuvovalmistaja Karosseriewerke Schebera AG:n, jolla oli tuotantolaitos myös Heilbronnissa.

Vuonna 1927 yhtiön nimeksi muutetaan NSU Vereinigte Fahrzeugwerke AG Neckarsulm. Yrityskauppa on sitonut pääomia eikä yhtiön henkilöautojen kauppa lähde toivotulla tavalla käyntiin, joten NSU joutuu myös talousvaikeuksiin, joissa vuonna 1928 kututaan apuun italialainen aujoneuvovalmistaja Fiat. Fiat ostaa NSU:lta sen hiljattain valmistuneen Heilbronnin tehtaan ja tästä seuraa myöhemmin epäselvyyksiä ajoneuvojen nimeämisessä. Vuonna 1929 toteutettu yrityskauppa synnyttää kaksi yhtiötä, jotka molemmat valmistavat bensiinimoottorisia henkilöautoja, niiden tehtaat sijaitsevat toisistaan n. 7 kilometrin etäisyydellä ja molemmilla on samankaltainen nimi, ei siis ihme jos nämä kaksi yhtiötä sekoitetaan keskenään tai luullaan niiden olevan samaa yhtiötä. Fiat-kaupan yhteydessä synnytetty NSU Automobil AG, joka toimii Heilbronnissa on Fiatin tytäryhtiö, joka valmistaa autoja NSU-Fiat -nimellä, mutta sillä ei ole enää paljoakaan tekemistä alkuperäisen, Neckarsulmissa toimivan yhtiön kanssa. NSU:n ja Fiatin välillä vallitsee alkuun lämmin yhteishenki, NSU:n toimiessa osien tuottajana Fiatin Heilbronnissa valmistamille malleille. Mutta jo vuotta myöhemmin yhtiöiden välit viilenivät, Fiatin alkaessa tuoda autojen valmistuksessa tarvittavia osia Heilbronniin Alppien yli, omilta Torinon tehtailtaan. Lisäksi Fiat käytti Heilbronnia sillanpääasemanaan, markkinoidessaan Saksaan täysin Italiassa valmistettuja autojaan.

Vuosina 1927 – 1929 NSU valmistaa moottoripyörämallia 501T ja sen paremmin varusteltua 501L-varianttia, jotka ovat luotettavia ja varmatoimisia, rakenteeltaan jykeviä laitteita, jotka saavat saksalaisten suussa lempinimen "Neckarsulmer Traktor". Moottoripyörien myyntiä edistääkseen, NSU perustaa vuonna 1932 berliiniläisen Deutschen Industriewerke AG:n (D-Rad) kanssa myyntiä ja valmistusta hoitaneen yhteistyöyrityksen nimeltä NSU D-Rad Vereinigte Fahrzeugwerke AG Neckarsulm, jonka myötä NSU:n logon alaosaan tulee iso "D"-kirjain.

Yhtiö hankkii ennen II-maailmansotaa itselleen maineen laadukkaiden tuotteiden valmistajana. Vuonna 1938 yhtiön palkkalistoilla on 3500 henkilöä, jotka valmistavat kyseisen vuoden aikana 136 000 polkupyörää ja 63 000 moottoripyörää. Yksi suosituimmista ja pisimpään valmistetuista malleista oli vuonna 1936 esitelty NSU-D Quick, joka sodan jälkeen oli tuotannossa vielä vuoteen 1953 asti ja sitä valmistettiin kaikkiaan 240 000 kappaletta. Kyseinen ajoneuvo oli sekä miehille että naisille sopiva 98 cm3 moottoripyörä, joka 3 hv:n moottorinsa avulla saavutti 55 – 60 km/h nopeuden, kulutti bensiiniä 2 l/100 km ja oli hankintahinnaltaan edullinen.

Toisen maailmansodan aikana NSU valmistaa kevyttä SdKfz 2 (Sonderkraftfahrzeug)-puolitelavanua, laite tunnetaan myös nimellä Kleines Kettenkraftrad HK 101 tai lyhyemmin Kettenkrad (Ketten = ketjut / telat, krad = lyhenne sanasta Kraftrad, joka on saksankielinen, moottoripyörää tarkoittava ilmaisu). Sodan päätyttyä näitä laitteita valmistettiin vielä vuoteen 1948 saakka, noin 550 kappaletta, maa- ja metsätalouskäyttöön. Kettenkradin 1,5-litrainen, 37 hv:n OHV-moottori oli peräisin Opel Olympiasta, koska NSU:lla itsellään ei ollut käyttötarpeeseen soveltuvaa voimanlähdettä.

Vuodet 1946 – 1968

NSU Prinz 1958.jpg

NSU Werke AG:n ennen II-maailmansotaa itselleen hankkima maine ja menestys laadukkaiden moottoripyörien valmistajana oli asia, josta yhtiö edelleen piti vahvasti kiinni. Sodan jälkeisinä vuosina NSU hankki menestystä myös kilparadoilla ja tämä vahvisti yhtiön brändiä ja arvoa. Yleisessä keskustelussa moottoripyörävalmistaja "NSU Werken" tavaramerkki "NSU" sekoitettiin jatkuvasti autoja valmistavan "NSU-Fiatin" kanssa, ja tämä aiheutti jo suoranaista haittaa etenkin NSU Werkelle, etenkin kun yhtiössä oli 1950-luvun alussa tehty päätös henkilöautomarkkinoille omalla mallilla palaamisesta.

NSU Werke AG aloitti vuonna 1953 ensimmäisen henkilöautonsa suunnittelun sitten 1920-luvun lopun. Alkuperäisten suunnitelmien mukaisesti NSU Prinzin oli tarkoitus olla kolmipyöräinen NSU Max-moottorilla varustettu kääpiöauto (saks. Kabinenroller), mutta sittemin päädyttiin oikean nelipyöräisen auton valmistamiseen. Prinzin moottorina tulisi olemaan NSU Max -moottoripyörissäkin käytetty, kaksisylinterinen, ilmajäähdytteinen, 583 cm3:n rivimoottori, joka antaa tehoa 20 hv (DIN) (15 kW). Prinz saa ensiesittelynsä vuoden 1957 IAA -autonäyttelyssä. Vuonna 1961 esitelty Prinz 4 tarjosi "saippuarasia"- tai saksalaisittain "Badewannen-Design" eli kylpyamme-designinsa ansiosta kokoluokassaan kohtuulliset sisätilat. Vuonna 1959 esiteltiin Prinz II:n 30 hv:n moottorilla varustettu urheilumalli Sportprinz. NSU Sportprinz oli vauhdikkaasti muotoiltu kaksipaikkainen coupe, jonka fastback-kori oli Bertonen design-toimiston käsialaa.

Moottoripyörien valmistus lopetetaan vuonna 1963, polkupyörien valmistus 1960-luvun puolivälin vaiheilla. NSU:n moottoripyörien valmistus jatkuu NSU-Pretis -nimellä vielä joidenkin vuosien ajan, jugoslavialaisessa Preduzeće Tito Sarajevo -tehtaassa, jossa valmistetaan lisenssillä myös NSU Prinz-henkilöautoja.

Vuonna 1963 esitellään Sportprinzin pohjalle valmistettu NSU Wankel-Spider, maailman ensimmäinen kiertomäntämoottorilla varustettu auto. Spider poikkesi Sportprinzistä avokorinsa lisäksi myös moottorin nestejäähdytyksen vaatiman, keulalla sijainneen jäähdytinkennon ilmanottoaukon osalta.

Pitkät ja menestyksekkäät perinteet moottoriurheilun saralla omaava yhtiö jatkaa myös autojensa kanssa edeltäjiensä viitoittamalla tiellä. Vaikka jo Prinz 4 hankkii kohtalaista menestystä rallipoluilla niin suurempikokoiset ja suuremmalla ilmajäähdytteisellä, nelisylinterisellä OHC-rivimoottorilla, nyt ketjukäyttöisellä nokka-akselilla varustetut Prinz 1000-, 1200 TT ja 1000 TTS tuovat ralleissa ja radoilla taas yhtiölle tuttua menestystä. mit einem im Heck querstehenden luftgekühlten OHC-Vierzylinder, diesmal mit einem Kettenantrieb für die Nockenwelle. NSU 1000 TTS:n 998 cm3:n moottori antaa tehoa 70 hv, hyvällä virityksellä 85 hv ja tämä riittä liikuttamaan alle 700 kg painavaa autoa melko ripeästi.

NSU-TT -moottori toimi myös aikansa väkevimmän moottoripyörän, Münch TTS:n voimanlähteenä.

NSU Wankel-Spiderin lisäksi yhtiön toinen Wankel-moottorinen malli, vuonna 1967 esitelty NSU Ro80 jää autoilun historiaan teknisten ratkaisujensa lisäksi myös Claus Luthen muotoileman, aikaansa edellä olleen korimuotoilunsa myötä.

Aiheesta muualla

http://www.autoplenum.de/Auto/Testberichte/bild-id98170

Lähteet

http://www.schule-bw.de/unterricht/faecheruebergreifende_themen/landeskunde/modelle/epochen/technikgeschichte/3-4landesgeschichte.htm