Nastarengas

Kohteesta AutoWiki
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Uusi nastarengas

Nastarenkaalla tarkoitetaan rengasta, johon on porattu reikiä ja reikiin painettu metallinastoja. Nastojen avulla on tarkoitus lisätä pitoa liukkaalla pinnalla ajettaessa. Nykyaikaiset nastarenkaat muistuttavat periaatteessa kitkarengasta, johon on lisätty nastoja. Rakenteessa on kuitenkin hieman eroa, sillä nastarenkaassa kumi on nastojen kohdalta vahvistettu.

Uudet talvirenkaat suositellaan sisäänajettaviksi. Ensimmäiset 400–500 km tulee välttää rajuja kiihdytyksiä ja jarrutuksia.

Historia

Erittäin kulunut nastarengas

Nastarenkaat esiteltiin 1930-luvulla, ja ne yleistyivät 1960-luvulla. Italiassa keksittiin liukuesteen kiinnitystapa renkaaseen sekä kestävän kovametallin käyttö nastana. Suomessa kehitettiin nastan muoto sekä renkaan valmistustapa.

Aluksi nastarenkaat olivat kesärenkaita, joihin oli porattu nastanreikiä, mutta myöhemmin koko renkaan pinta päällystettiin "imukupeilla", joihin upotettiin nastoja koko pinnan leveydeltä. Normaaliin renkaaseen meni helposti lähemmäs tuhat nastaa.

1960-luvulla nastarenkaat muuttuivat vähempinastaisemmiksi, lähinnä melu-, kuivan tien- ja kaarreominaisuuksien takia.

1970-luvulla lainsäädäntö määritti tietyt määräykset renkaille, ja useat rengasmallit kokivat nastakadon. Yleisin rengasmalli oli reunoiltaan peräkkäisillä nastoilla nastoitettu Hakkapeliitta, sen ristikudosmalli NR05, tekstiilivyö-NR06 ja teräsvyörakenteinen NR08. Nastamarkkinoilla kilpailivat Kometa ja mm. muovirunkoinen holkkinasta, jonka sanottiin säästävän tienpintaa. Nastat pistettiin renkaisiin – toisin kuin nykyisin – jälkeenpäin, joten nastamerkissä oli valinnanvaraa.

1980-luvulle tultaessa nastarenkaiden pintakuviointi oli lähempänä nykyistä, mutta valmistustekniikka oli edelleen sangen vanhahtavaa, kumi oli sangen kovaa, jotta nastat pysyisivät kiinni. Nastoitettavat kitkarenkaat hävisivät johtuen nastojen kiinnipysymisongelmista.

1990-luvulla nastarenkaiden rakenne uusiutui huomattavasti johtuen uusista säädöksistä, ja etenkin ympäristöystävällisyyteen kiinnitettiin huomiota. Kitkarenkaat alkoivat olla varteenotettavia kilpailijoita nastoille 90-luvun lopussa.

Suositeltavat urasyvyydet

Uusissa talvirenkaissa on usein 9,0–9,8 mm urasyvyys. Käytetyissä hyväkuntoisissa renkaissa on vähintään 6 mm urasyvyys. Alle 5 mm urasyvyydellä olevia renkaita ei suositella kuin erittäin kokeneelle kuskille ja hyvin varovaiseen ajoon. Määräyksissä edellytetään talvirenkaille vähintään 3,0 mm urasyvyyttä rengaskuvion pääurien leveydeltä.

Käyttöaika Suomessa

Nastarenkaita saa käyttää marraskuun 1. päivästä maaliskuun 31. päivään tai toista pääsiäispäivää seuraavaan maanantaihin, myöhemmän päivämääristä ollessa määräävä. Muulloinkin nastarenkaita saa käyttää kaikissa autoissa aina, kun sää tai keli sitä edellyttää.


Katso myös

Ulkoiset linkit