Rolls-Royce

Kohteesta AutoWiki
Versio hetkellä 24. huhtikuuta 2007 kello 15.13 – tehnyt Miksunderi (keskustelu | muokkaukset)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Rolls-Royce
Rolls Royce logo.png
Yrityksen perustusmaa ja paikka Flag of the United Kingdom.svg.png Iso-Britannia, {{{perustuspaikka}}}
Tuotannon aloitus 1904
Autokonserni BMW
Vuotuinen valmistusmäärä 796 (2005)
792 (2004)
Sijainti Suomen rekisteröintitilastossa -
Suomen maahantuoja -
Suosituin malli -


Rolls-Royce on maailman arvostetuimpia automerkkejä. Se on saanut nimensä Frederick Henry Roycelta, joka valmisti ensimmäisen, kymmenhevosvoimaisen autonsa vuonna 1904, sekä Charles Stewart Rollsilta, autokauppias-kilpa-ajajalta. Autokauppias ja autonvalmistaja tapasivat samana vuonna ja 23. joulukuuta 1904 allekirjoitettiin Rollsin ja Roycen yhtiöiden välillä sopimus, jossa päätettiin kutsua kaikkia valmistettavia autoja nimellä Rolls-Royce ja näin Rolls-Royce -yritys perustettiin. Vuosien 1907 ja 1973 välillä autoja valmisti Rolls-Royce Limited. Vuonna 1973 perustettiin yhtiö nimeltä Rolls-Royce Motors, jolle valmistus siirtyi. Vuodesta 1980 vuoteen 1998 yrityksen omisti Vickers.

1990-luvun lopussa yhtiö ja sen tuotemerkit jaettiin monimutkaisten kauppojen seurauksena Volkswagenin ja BMW:n kesken. Vuoden 2003 jälkeen vain BMW saa käyttää tuotemerkkiä Rolls-Royce, kun taas Volkswagenin omistamilla entisillä Rolls-Royce/Bentley -tehtailla tehdään vain Bentley-merkkisiä autoja. Vuodesta 2003 lähtien Rolls-Royce-merkkisten autojen valmistuksesta on vastannut Rolls-Royce Motor Cars -niminen yhtiö. Vuosi 2006 oli Rolls-Roycelle myyntilukujen valossa huippuvuosi kun merkin autoja myytiin yli 50 maassa yhteensä 805 kappaletta.

Autojen nokalla on kumartuvaa keijukaista esittävä Spirit of Ectasy -veistos, joka on vanhimmissa malleissa hopeoitu, nykyisin nikkeliä. Koristeen suunnitellut Charles Sykes vuonna 1911.

Rolls-Roycen mallit

Ulkoiset linkit

Lähde

  • Artikkeli käyttää sisältöä Wikipedian Rolls-Royce-artikkelista. Wikipediasta voi ottaa tekstiä tietyin ehdoin, koska Wikipedia on GFDL-lisenssillä.