Rolls-Royce Phantom I

Kohteesta AutoWiki
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Rolls-Royce 40/50 Phantom
Rolls-Royce New Phantom
Rolls Royce Phantom I Hooper Towncar 1929.jpg
Valmistaja ja valmistusmaa Rolls-Royce Limited,
Flag of the United Kingdom.svg.png UK, Englanti, Derby
Flag of the United States.svg.png USA Massachusets Springfield [1]
Valmistusaika 19251931
Luokka
Kori
Suunnittelija
Pohjalevy
Moottori R6
Iskutilavuus 7668 cm3
Teho
Voimanvälitys Takaveto
Kiihtyvyys
Huippunopeus
Kulutus
CO2-päästöt g/km
Hintaluokka
Edeltäjä Rolls-Royce Silver Ghost
Seuraaja Rolls-Royce Phantom II
Saman luokan autoja

Pääartikkeli: Rolls-Royce Phantom

Rolls-Royce New Phantom on Silver Ghostin korvaajaksi suunniteltu malli, joka tuli myyntiin vuonna 1925. Autoa valmistettiin 3512 kappaletta, joista Britanniasa 2269 kpl ja Yhdysvalloissa 1243 kpl.

Rolls-Royce ei koskaan kutsunut New Phantomia nimellä Phantom I, vaan se on tullut yleisesti käyttöön vuonna 1929 myyntiin tulleen Phantom II:n myötä, keinona erottaa vanhemman sukupolven autot tuoreemmista.[2]

Yleistä

New Phantom valmistettiin käyttäen samaa runkoa ja jousitusta kuin edeltäjänsä. Etujousitus on toteutettu puolielliptisin lehtijousin ja takana on vipuvarsijousitus.

Suurin uudistus oli Silver Ghostissa käyttöön otetun sivuventtiili-R6:n vaihtuminen työntötankomoottoriksi. Samalla moottorin iskutilavuus kasvoi 7,4 litrasta 7,7 litraan. Isossa-Britanniassa autojen verotusarvo määräytyi männän laen pinta-alasta laskettavalla kaavalla ja tämä käytäntö suosi pitkäiskuisten moottoreiden valmistamista. Rolls-Roycen OHV-moottorin iskunpituus on 139,7 mm ja poraus 107,9 mm. Sylinterit ovat kahdessa kolmen sylinterin ryhmässä, joilla on yksi yhteinen sylinterikansi. Kansi oli alkuun valurautaa, vuonna 1928 sen tilalle tuli kevytmetallikansi. Kampikammio on kevytmetallivalua.

Kytkin-vahteistopaketti on erillinen, sen ja moottorin välissä on kumitettua kangasta oleva eriste. Tällä järjestelyllä saatiin melua, värinöitä ja karkeutta vähennettyä entisestään. Kytkin on kuiva yksilevyinen. USA:ssa valmistetut autot varustettiin 3-portaisella vaihteistolla, Britanniassa valmistetut 4-portaisella. Voimansiirto taka-akselille tapahtuu edeltäjänsä tavoin putkikardaanilla, joka samalla liittää taka-akselin ja vaihteiston yhdeksi kokonaisuudeksi.

Uutta teknologiaa edustivat Hispano-Suizan lisenssillä valmistetut, mekaanisesti tehostetut ja välitetyt nelipyöräjarrut. Niiden mekaaninen jarrutehostinyksikkö muodostui kytkinlevystä, joka otti voimansa vaihteiston ulostuloakselilta, sekä erilaisista vipuvarsista. Jarrupolkimen painallus sai tehostinyksikössä olevan kytkinlevyn painumaan kiinni ja tämä voima siirretään edelleen jarrujen käyttövivustoille. Mitä suurempi auton nopeus on, sitä suurempi on jarruihin vaikuttava tehostusvoima. Tehostus on myös käytettävissä aina auton liikkuessa, oli moottori käynnissä tai ei ja se toimii auton liikkuessa eteen- tai taaksepäin. Rolls-Royce käytti mekaanista tehostinta Phantom-sarjassaan 70-luvun puoliväliin asti.[3][4]

Kummankin valmistusmaan vakioalustan akseliväli on 3645 mm (143,5 tuumaa), amerikkalainen pitkän akselivälin versio on 3721 mm (146,5 tuumaa9, brittiläinen 3823 mm (150,5 tuumaa). Rolls-Royce valmisti ainoastaan alustat, niiden korittamisesta vastasivat mm. Park Ward, Thrupp & Maberly, Mulliner sekä Hooper. Yhdysvalloissa korien valmistuksesta vastasi Brewster, joka oli noihin aikoihin Rolls-Royce of American omistuksessa oleva tytäryhtiö. Markkinoiden erosta antaa hyvän esimerkin se, että kaikkiin Britanniassa valmistettuihin autoihin korit tehtiin asiakkaan tilauksesta, kun taasen Amerikassa Brewster valmisti Rolls-Roycelle 28:aa vakiokoria. Tämä mahdollisti autojen nopeat toimitukset asiakkaille, jopa suoraan näyttelyhuoneesta, ja oli taloudellisesti tehokasta.

Phantom II korvasi New Phantomin vuonna 1929. Suuri lama romahdutti loistoautojen kysynnän näihin aikoihin Amerikassa lähes täysin, joten uutta mallia ei otettu siellä enää tuotantoon, vaan Phantom I:tä valmistettiin vuoteen 1932 saakka.

Lähteet

  1. Sebastian Toma: The Astonishing History of the Rolls-Royce Phantom – Autoevolution, 24. lokakuu 2016. Viitattu: 29. marraskuu 2019.
  2. Benjamin Smith: A Closer Look at the Rolls-Royce Phantom I – Money Inc, Viitattu: 29. marraskuu 2019.
  3. Ronny Shaver: What Is A Brake Servo and How Does It Work? (pdf) – Ronny's Garage, 15. helmikuu 2011. Viitattu: 29. marraskuu 2019.
  4. Rolls-Royce Brake Servo Operation and maintenance (pdf) – rroc.org, Viitattu: 29. marraskuu 2019.