Ero sivun ”Senova” versioiden välillä

Kohteesta AutoWiki
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Rivi 1: Rivi 1:
'''BAIC Senova''' on kiinalainen [[BAIC]]-automerkin sedan-malli.  
+
{{Merkki|
 +
nimi = Senova|
 +
kuva = [[Tiedosto:BAIC Senova logo.png|150px]]|
 +
perustusmaa = Kiina |
 +
aloitus = 2012 |
 +
konserni = [[Beijing Auto|BAIC Motor Co Ltd]] |
 +
valmistusmäärä = |
 +
tilastosijainti = |
 +
maahantuoja = |
 +
suosituinmalli = }}
 +
 
 +
'''Senova''' on kiinalaisen, [[BAIC Group|BAIC-konserniin]] kuuluvan, [[Beijing Auto|BAIC Motor]]in vuodesta 2012 lähtien valmistama automerkki. Kiinalaisittain kirjoitettuna merkki '''绅宝''' (ShēnBǎo) oli aiemmin Kiinassa valmistettujen Saabien tunnuksena.  
  
 
== Yleistä ==
 
== Yleistä ==
 +
Senovan synty liittyy läheisesti ruotsalaismerkki [[Saab]]in kuolinkamppailuun. Vuonna 2009 ruotsalainen, superautoja valmistanut [[Koenigsegg]], oli halukas ostamaan Saabin. Syyskuussa 2009 ilmoitettin, että koska Koenigsegg ei kykene yksin saamaan kokoon riittävästi pääomaa, se oli perustanut kiinalaisen [[BAIC|Beijing Automotive Groupin]] kanssa yhtiön nimeltä ''Koenigsegg Group'', jossa BAIC-konsernilla oli osake-enemmistö.
  
BAIC käytti Senovan valmistukseen [[Saab 9-5]]:n tekniikkaa, jonka oikeudet se osti GM:ltä vuonna 2009. Senovan akseliväli kasvoi 9-5:n 2703 mm:n akselivälistä 2755 mm:n.
+
Koenigsegg Group ilmoitti lokakuussa 2009, että kauppaan liittyvät järjestelyt oli saatu lähestulkoon päätökseen ja lopullisesti valmista olisi marraskuussa. Samaan aikaan BAIC-konserni siirsi Kiinaan ensimmäisen sukupolven [[Saab 9-3]] ja [[Saab 9-5|9-5]] -mallien valmistuksessa käytettyä teknologiaa ja työkaluja.  
 
 
Mainoksissa autoa mainostaa yhdysvaltalaisnäyttelijä Nicholas Cage.
 
 
 
Senova on suunniteltu kilpailemaan eritoten japanilaisia keskikokoisia sedaneja vastaan.
 
 
 
== BAIC Senova D50 ==
 
 
 
* 1.5, 1499 cc, 83 kW
 
 
 
Perusmallissa on mm. 2 turvatyynyä, ilmastointi ja CD-soitin. Comfort-taso lisää mm. ESP-järjestelmän, kun taas Elite-taso lisää mm. lämmitettävät peilit, sivuturvatyynyt ja nahkaistuimet. Luxury-taso lisää vielä mm. monitoiminäytön ja sadetunnistimen.
 
 
 
== BAIC Senova D60 ==
 
 
 
* 1.8, 1799 cc, 130 kW
 
 
 
Comfort-tasossa on mm. aluvanteet, CD/MP3-soitin, monitoimiratti, ilmastointi, 2 turvatyynyä ja ESP. Elite-taso lisää mm. kattoikkunan, avaimettoman järjestelmän, nahkaiset/sähkösäätöiset istuimet, automaatti-ilmastoinnin ja sivu/pääturvatyynyt. Luxury-taso lisää mm. Xenon-valot, ilmastoidut istuimet ja DVD-soittimen.
 
 
 
== BAIC Senova D70 ==
 
 
 
* 1.8, 1799 cc, 130 kW
 
* 2.0, 1992 cc, 150 kW
 
* 2.3, 2290 cc, 184 kW
 
  
1.8 litraisen varustetasot ovat Government ja Executive. Xenon-valot, aluvanteet, vakionopeussäädin, nahka/sähköistuimet, CD/DVD-soitin, automaatti-ilmastointi, 6 turvatyynyä, ESP ja parkkikamera on vakiona jo perusmallissa. Executive lisää mm. vielä minijääkaapin, värinäytöt taakse ja hierontatoiminnon takaistuimille.
+
Saabin silloisen emoyhtiö [[General Motors]]in toimien johdosta BAIC ei kuitenkaan saanut Saabia omistukseensa ja se joutui antamaan autoilleen uuden nimen, koska nimi "Saab" pysyi GM:n omistuksessa.
  
2.0/2.3-litraisissa aluvanteet, sähkövarusteet, 11-kaiuttiminen audiojärjestelmä, 2-alueinen ilmastointi ja 4 turvatyynyä on Fashion-tasossa vakiona. Comfort-taso lisää mm. sadetunnistimen ja sähköiset etuistuimet, kun taas Elite-taso lisää mm. kattoikkunan, vakionopeussäätimen, nahkaistuimet ja pääturvatyynyt. Luxury-taso antaa mm. DVD/Bluetooth-järjestelmän, Xenon/LED-ajovalot ja lämmitettävät/ilmastoidut istuimet.
+
Hallussaan olleilla oikeuksilla  BAIC aloitti Saabin malleihin perustuvien autojen valmistuksen Suur-Pekingin Shunyi'n alueelle perustetussa uudessa tehtaassa. Autot valmistettiin [[knocked-down kit]]eistä, eli autojen valmistuksessa käytetyt osat ja komponentit tuotiin Kiinaan Ruotsista. Ensimmäinen yhtiön valmistama auto oli [[Senova D70]].
  
== Linkit ==
+
Ensimmäinen oma tuotantoon saatu malli oli pieni viisiovinen hatchback, joka tuli myyntiin Kiinan markkinoilla maaliskuussa 2012.<ref>[http://www.chinadaily.com.cn/cndy/2012-04/16/content_15053517.htm BAIC: Range of new models set for Beijing show - chinadaily.com.cn]]</ref> Malli tuli aluksi myyntiin nimellä [[Beijing E-sarja]]. Vuonna 2014 E-sarjan rinnalla alettiin valmistaa paremmin varusteltua ''Senova D-sarjaa''. Vuonna 2015 valmistaja BAIC Motor lisäsi Senova-merkin alle SUV-koristen mallien ''X-sarjan''.
  
* [http://www.chinaautoweb.com Tekniset tiedot/varusteet ym.]
+
== Mallit ==
 +
*[[Senova D20]]
 +
*[[Senova D50]]
 +
*[[Senova D60]]
 +
*[[Senova D70]]
 +
*[[Senova D80]]
 +
*[[Senova X25]]
 +
*[[Senova X35]]
 +
*[[Senova X55]]
 +
*[[Senova X65]]  
  
{{Korjattava/kuvitus}}
+
== Lähteet ==
 +
<references/>
  
 
[[Luokka:Senova]]
 
[[Luokka:Senova]]

Versio 29. joulukuuta 2016 kello 19.57

Senova
BAIC Senova logo.png
Yrityksen perustusmaa ja paikka Flag of the People's Republic of China.svg.png Kiina, {{{perustuspaikka}}}
Tuotannon aloitus 2012
Autokonserni BAIC Motor Co Ltd
Vuotuinen valmistusmäärä
Sijainti Suomen rekisteröintitilastossa
Suomen maahantuoja
Suosituin malli


Senova on kiinalaisen, BAIC-konserniin kuuluvan, BAIC Motorin vuodesta 2012 lähtien valmistama automerkki. Kiinalaisittain kirjoitettuna merkki 绅宝 (ShēnBǎo) oli aiemmin Kiinassa valmistettujen Saabien tunnuksena.

Yleistä

Senovan synty liittyy läheisesti ruotsalaismerkki Saabin kuolinkamppailuun. Vuonna 2009 ruotsalainen, superautoja valmistanut Koenigsegg, oli halukas ostamaan Saabin. Syyskuussa 2009 ilmoitettin, että koska Koenigsegg ei kykene yksin saamaan kokoon riittävästi pääomaa, se oli perustanut kiinalaisen Beijing Automotive Groupin kanssa yhtiön nimeltä Koenigsegg Group, jossa BAIC-konsernilla oli osake-enemmistö.

Koenigsegg Group ilmoitti lokakuussa 2009, että kauppaan liittyvät järjestelyt oli saatu lähestulkoon päätökseen ja lopullisesti valmista olisi marraskuussa. Samaan aikaan BAIC-konserni siirsi Kiinaan ensimmäisen sukupolven Saab 9-3 ja 9-5 -mallien valmistuksessa käytettyä teknologiaa ja työkaluja.

Saabin silloisen emoyhtiö General Motorsin toimien johdosta BAIC ei kuitenkaan saanut Saabia omistukseensa ja se joutui antamaan autoilleen uuden nimen, koska nimi "Saab" pysyi GM:n omistuksessa.

Hallussaan olleilla oikeuksilla BAIC aloitti Saabin malleihin perustuvien autojen valmistuksen Suur-Pekingin Shunyi'n alueelle perustetussa uudessa tehtaassa. Autot valmistettiin knocked-down kiteistä, eli autojen valmistuksessa käytetyt osat ja komponentit tuotiin Kiinaan Ruotsista. Ensimmäinen yhtiön valmistama auto oli Senova D70.

Ensimmäinen oma tuotantoon saatu malli oli pieni viisiovinen hatchback, joka tuli myyntiin Kiinan markkinoilla maaliskuussa 2012.[1] Malli tuli aluksi myyntiin nimellä Beijing E-sarja. Vuonna 2014 E-sarjan rinnalla alettiin valmistaa paremmin varusteltua Senova D-sarjaa. Vuonna 2015 valmistaja BAIC Motor lisäsi Senova-merkin alle SUV-koristen mallien X-sarjan.

Mallit

Lähteet