Suomen Autoklubi

Kohteesta AutoWiki
Versio hetkellä 28. lokakuuta 2013 kello 23.52 – tehnyt Vaux (keskustelu | muokkaukset) (Ak: Uusi sivu: '''Suomen Autoklubi''' perustettiin vuonna 1919. Se oli Suomen vanhin autojärjestö. Autoklubin nimi lyhennettiin AK. Vuoden 1958 alussa jäseniä oli lähes 20 000 ja Suomessa 37 AK...)
(ero) ← Vanhempi versio | Nykyinen versio (ero) | Uudempi versio → (ero)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Suomen Autoklubi perustettiin vuonna 1919. Se oli Suomen vanhin autojärjestö. Autoklubin nimi lyhennettiin AK. Vuoden 1958 alussa jäseniä oli lähes 20 000 ja Suomessa 37 AK-piiriä.

Suomen Autoklubin jäseneksi pääsi kahden jäsenen suosituksella. Jäsenmaksu 1959 oli 3000 markkaa (70,15 €) Helsingissä ja muualla 2500 markkaa (58,45 €). Liittymismaksu oli 1000 markkaa (23,40 € 2012 rahana).

Autoklubi pyrki kehittämään joustavaa ja turvallista liikennettä sekä teki valistuspropagandaa ja valistustoimintaa. Yhdessä poliisin kanssa AK järjesti lasten liikennepartiotoimintaa kouluissa.

AK pyrki vastustamaan autojen kohtuutonta verotusta. AK levitti autoteknistä tietoutta ja järjesti autokilpailuja. AK kehitti ajotaitoja kuten ryhmitystä ja kaista-ajoa.

Autoklubi järjesti jäsenilleen matkailijapalveluja, joihin kuului myös tulliasiakirjojen ja kansainvälisen ajokortin toimittaminen, matkareittien suunnittelu, polttoainelaskelmat ja matkalippujen välittäminen.

Autoklubi antoi jäsenilleen lakineuvontaa sekä moottorin ja valojen testausta. Ennen autojen tuonnin vapauttamista 1962 AK teki esityksiä viranomaisille autojen tuonnin lisäämiseksi.

Autoklubin ajaman tielainaohjelman turvin saatiin 1950-luvulla pääteiden asvaltointi eli kestopäällystäminen käyntiin.

AK kuului jäsenenä Autojärjestöjen Kansainväliseen Liittoon (Féderation Internationale de l'Automobile). Autoklubi seurasi liikenneolojen kehitystä ulkomailla.

Vuonna 1966 kaksi muuta autojärjestöä Maaseudun Autoliitto (MAL) ja Yleinen Autoliitto (YAL) yhdistyivät ja toimivat epävirallisella nimellä Suomen Autoliitto. Nimeä ei voitu rekisteröidä, koska Suomen Autoklubi oli jo varannut sen. Suomen Autoliitto ja Autoklubi yhdistyivät 1972 Autoliitoksi.

Lähteet

http://www.autoliitto.fi/autoliitto/paikallisosastot/tampereen_seudun_osasto/historia/