Trabant

Kohteesta AutoWiki
Versio hetkellä 22. heinäkuuta 2006 kello 14.05 – tehnyt Miksunderi (keskustelu | muokkaukset)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Trabantin logo
Trabant
Yrityksen perustusmaa: Itä-Saksa
Tuotannon aloitus: 1957
Autokonserni: IFA
Vuotuinen valmistusmäärä: -
Sijainti Suomen rekisteröintitilastossa: -
Suosituin malli: -
Trabant P601L

Trabant oli itäsaksalainen automerkki, jota valmisti Sachsenring -niminen valmistaja. Trabantin tehdas valmisti autoja aluksi nimellä AWZ (Auto-Werke Zwickau) toisen maailmansodan jälkeen suljetuissa tehtaissa jotka avattiin uudelleen, ja Trabant nimi tuli käyttöön vuonna 1957, Trabant P 50 mallin julkaisun jälkeen. Trabant oli kommunistisen Itä-Euroopan ehkäpä yleisin ja keskimääräistä SEV-autoa luotettavampi kulkine. Toisaalta se oli toivottoman hidas huippunopeuden yltäessä hädin tuskin 100 km/h -nopeuteen. Trabant tunnetaan yleisesti lempinimellä Trabi. Trabantilla oli pitkät toimitusajat ja itäeurooppalaiset saivat autonsa vasta monivuotisen odotuksen jälkeen. Länsivientiin (pääosin 1960-luvulla) autot saatiin nopeammin.

Trabant oli varustettu erillisellä runkorakenteella, ja sen kori oli valmistettu eräänlaisesta muovista, Duroplastista, joka oli vahvistettu villalla tai puuvillalla. Duroplast ei ollut vahvaa ja mm. sen pakkaskestävyys oli huono. Duroplast oli kuitenkin halpaa, mikä oli Sachenringille auton kolariturvallisuutta tärkeämpää. Trabantissa oli pieni kaksisylinterinen ja -tahtinen moottori, joka tuotti 80-luvun versiossaan 25 hevosvoimaa (19 kW) 600 kuutiosenttimetrin tilavuudesta. Trabant tuotti valtavasti pakokaasuja, jopa suhteutettuna muihin sen aikaisiin autoihin. 1980-luvulla 2-tahtisen moottorin korvasi Volkswagen Polon modernimpi moottori.

Trabantin tehdas suljettiin vuonna 1991 taloudellisista syistä.

Trabant sai 1990-luvun lopussa kuuluisuutta läpäisemällä "hirvitestin", jossa Mercedes A kaatui, hyvin tuloksin. Mercedes-Benzille tämä oli erittäin noloa. Nykyisin ostalgia-ilmiö on tehnyt Trabantista Saksassa muotiesineen.

Malleja

Lähde

  • Artikkeli käyttää sisältöä Wikipedian Trabant-artikkelista. Wikipediasta voi ottaa tekstiä tietyin ehdoin, koska Wikipedia on GFDL-lisenssillä.