Turvatyyny

Kohteesta AutoWiki
Versio hetkellä 19. heinäkuuta 2007 kello 13.04 – tehnyt Viken (keskustelu | muokkaukset) (Historiaa)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kolarissa lauennut turvatyyny

Turvatyyny on autossa turvavyön apuna automaattisesti toimiva turvavaruste, typpikaasulla kolarin sattuessa täyttyvä tyyny. Tyynyn täyttäminen hoidetaan räjähdyspanoksella, joka laukaistaan elektronisella tai mekaanisella törmäysanturilla. Turvatyyny täyttyy muutamassa sadasosasekunnissa törmäyksen tapahduttua, ottaa vastaan eteenpäin sinkoutuvan matkustajan ja tyhjenee saman tien, noin 0,2 sekuntia törmäyksen jälkeen. Etuturvatyyny ei laukea perä- tai kylkikolareissa. Turvatyynyt eivät laukea kolahduksesta (esim. potkusta puskuriin), vaan törmäysanturin mittaaman äkillisen nopeuden hidastumisen muutoksesta - äkkipysähdyksestä.

Yleisin turvatyynytyyppi on ohjauspyörän keskiöön sijoitettu kuljettajan turvatyyny. Sen lisänä monissa autoissa on etumatkustajan turvatyyny, joka on sijoitettu kojelaudan sisään. Nämä toimivat yleensä samalla törmäysanturilla, joka on sijoitettu auton keulaan. On kuitenkin olemassa kuljettajan turvatyynyjä, joissa koko laukaisujärjestelmä on sijoitettu ohjauspyörään.

Kuljettajan turvatyynyn tilavuus on yleensä noin 50 litraa. Matkustajan turvatyyny on noin 100-litrainen, koska etäisyys kojelautaan on suurempi kuin ohjauspyörään.

Nykyään uusimmissa autoissa voi olla yhteensä jopa yhdeksän turvatyynyä. Kahden etuturvatyynyn lisäksi autossa voi olla sivuturvatyynyt ja yläturvatyynyt, jotka suojaavat matkustajia kylkikolareissa. Niillä on omat törmäysanturinsa tavallisesti keskipylvään alapäässä. Sivuturvatyynyt on useimmiten sijoitettu istuimen selkänojan reunaan, ja niiden tilavuus on yleensä 10-15 litraa. Sivuturvatyynyn täytekaasuna käytetään usein argonia. Yläturvatyynyt tai suojaverhot on sijoitettu katon reunoihin, ja niiden tarkoituksena on estää matkustajan päätä iskeytymästä sivuikkunaa vasten.

Takaistuimen turvatyynyjä on jo joissakin autoissa. Nykyään on yleistymässä myös kuljettajan jalkojen suojana toimivat polviturvatyynyt.

Historiaa

Turvatyynyn alkuperäinen idea oli korvata turvavyön käyttö. Ensimmäisiä turvatyynyjä autoihin kehiteltiin jo 1950-luvulla. Tällöin toiminta oli kuitenkin varsin alkeellista ja mm. laukaisu tapahtui kuljettajan napinpainalluksella. Turvatyynyn keksijänä pidetään amerikkalaista John W. Hetrickiä, joka teki keksinnön vuonna 1951 ja patentoi sen seuraavana vuonna. Apuna keksinnössä Hetrick käytti kokemuksiaan lentokoneiden parissa. Lentokoneissa oli jo 1940-luvulla näyty turvatyynyn tapaisia laitteita. Autotekniikan kannalta merkittävä keksintö tehtiin 1960-luvulla, kun amerikkalainen Allen K. Breed kehitti ns. ball-in-tube-sensorin törmäyksen tunnistamiseen. Keksintö myytiin vuonna 1967 Chryslerille. 1970-luvulla turvatyynyjä käytettiin jo jonkin verran. 1970-luvun alussa mm. Ford ja General Motors valmistivat ensimmäiset koesarjat turvatyynyillä varustettuja autoja. Alkuun tyynyjen kanssa oli ongelmia ja niiden todettiin joissain tapauksissa myös aiheuttaneen onnettomuuksia.

Nykyaikana turvatyynyn ei katsota korvaavan turvavyön käyttöä vaan se pikemminkin täydentää turvallisuutta. Turvatyyny onkin nykyään ns. Supplemental Restraint System (SRS). 1980-luvulla Mercedes-Benz esitteli turvatyynyn sen S-sarjan huippumallissaan. Maailman ensimmäinen sekä kuljettajan että matkustajan turvatyynyllä varustettu auto oli vuoden 1987 Porsche 944 Turbo. Samana vuonna turvatyyny nähtiin ensimmäisen kerran myös japanilaisessa autossa, kun sellainen esiteltiin Honda Legendissä. Myös ruotsalainen Volvo valmisti ensimmäisen turvatyynyllä varustetun auton vuonna 1987. 1980-luvun loppuun mennessä turvatyynyt myös muissa merkeissä ja mm. Chryslerin mallien vakiovarustukseen turvatyyny on kuulunut 1990-luvulta lähtien.

Vuonna 1995 Volvo oli ensimmäinen valmistaja, joka esitteli sivuturvatyynyn. Tyyny oli osa Volvon SIPS-turvallisuusjärjestelmää (Side Impaction Protection System). Vuonna 1998 esiteltiin Volvo S80 -mallin lanseerauksen yhteydessä turvaa laajentava IC-turvaverho (Inflatable Curtain).

Lähteet

  • Artikkeli käyttää sisältöä englanninkielisen Wikipedian Airbag-artikkelista ja suomenkielisen Wikipedian Turvatyyny-artikkelista. Wikipediasta voi ottaa tekstiä tietyin ehdoin, koska Wikipedia on GFDL-lisenssillä.