Ero sivun ”Willys-Overland Motors” versioiden välillä

Kohteesta AutoWiki
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Rivi 44: Rivi 44:
 
Tiedosto:Willys 77 4-Door Sedan 1936.jpg|1936 Willys 77 4-Door Sedan
 
Tiedosto:Willys 77 4-Door Sedan 1936.jpg|1936 Willys 77 4-Door Sedan
 
Tiedosto:1940 Willys Coupe.jpg|1940 Willys Coupe
 
Tiedosto:1940 Willys Coupe.jpg|1940 Willys Coupe
 +
</gallery>
 +
==Toinen maailmansota ja Jeep==
 +
[[Tiedosto:Willys MB.jpg|thumb|right|250px|[[Willys MB]] tyypillisimmillään]]
 +
{{Pääartikkeli|Willys MB}}
 +
 +
Willys-Overland oli yksi kolmesta valmistajasta, joka sai Yhdysvaltain sotaministeriön sopimuksen, [[American Bantam|American Austin Car Companyn]] suunnitteleman prototyypin mukaisen mallin toimittamisesta USA:n sotavoimien tarpeisiin.
 +
 +
Vuonna 1938 Willys-Overlandin johtoon oli nimitetty aiemmin [[Chrysler|Chrysler Corporationin]] johtajistoon kuulunut  [[Joseph W. Frazer]]. Hänen toimeksiannostaan aiemmin [[Studebaker]]-yhtiön moottoripuolen pääinsinöörinä työskennellyt, ja sieltä Willys-Overlandille siirtynyt [[Delmar "Barney" Roos]], teki yhtiön nelisylinteriselle [[Sivuventtiilimoottori|sivuventtiilimoottorille]] parannuksia. Näiden pohjalta luotiin [[Willys Go Devil-moottori]], joka oli käytössä 1950-luvun alkupuolelle saakka.
 +
 +
[[Willys MB]]:n tuotanto alkoi vuonna 1941. Ensimmäisen tuotantovuoden aikana niitä valmistettiin 8598 kappaletta, mutta kapasiteettia lisättiin ja II maailmansodan päättymiseen mennessä Willys-Overland oli valmistanut n. 363 000 kappaletta [[Jeep|Jeeppejä]].
 +
 +
==="Jeep"-nimen alkuperästä===
 +
Yksi alkuperä nimelle "jeep" saattaa olla peräisin Yhdysvaltain armeijan moottoroidun kaluston koeajokeskuksesta, prototyyppien koeajojen ajalta. Armeijan  mekaanikkojen slangissa termi "jeep" tarkoitti testaamatonta ajoneuvoa.
 +
 +
Toinen mahdollinen alkuperä nimelle on Kippari-Kalle -sarjakuvahahmon viidakossa asuva lemmikki ''Eugene the Jeep'', joka oli pieni olio, ja kykeni liikkumaan esteiden välillä sekä ratkaisemaan mahdottomalta tuntuvia pulmia. Uusi maastoauto teki ominaisuuksillaan sotilaisiin niin suuren vaikutuksen että he antoivat autolle lempinimen tämän sarjakuvahahmon mukaan. Eugene the Jeep esiintyi ensikertaa Kippari-Kalle sarjakuvissa maaliskuun 16. päivänä vuonna 1936.
 +
 +
Kolmas mahdollinen alkuperä nimelle on Fordin malliversion nimi GP, joka englanninkielellä ännettynä on: [dʒiːpʰiː], Tämä ääntämys lyhenee puhekielessä nopeasti muotoon: [dʒiːp]. Tämä voi olla myös yksi syy nimen käyttöoikeudesta Fordin ja Willyksen käydylle oikeusprosessille.
 +
 +
Neljäs mahdollinen alkuperä on Willys-konsernin omistuksessa olleen, maatalouskoneita valmistaneen [[Minneapolis-Moline|Minneapolis-Moline Power Implement Companyn]] ennen II maailmansotaa valmistama pieni traktori, jolle myös oli annettu nimi ''Jeep''.
 +
 +
Mikä tahansa olikin nimen alkuperä, sen käyttöoikeudesta käydyn oikeustaistelun jälkeen Willys-Overlandin omistuksessa oli tuotemerkki, joka tulevaisuudessa tulisi olemaan arvokkaampi kuin todennäköisesti kukaan tuolloin osasi edes haaveilla.
 +
 +
==Sodan jälkeinen selviytymiskamppailu==
 +
Toisen maailmansodan päätyttyä Willys-Overland ei palannut henkilöautojen valmistuksen pariin, vaan yhtiö päätti keskittyä [[Jeep]]ien ja Jeep-pohjaisten ajoneuvojen tuotantoon. Ensimmäinen varsinaiseen sarjatuotantoon päässyt malli oli [[Willys CJ-2A]] (CJ on lyhenne ilmaisusta''Civilian Jeep''). CJ-2A muistutti ulkoiselta olemukseltaan vielä hyvin paljon ''MB''-sotilasversiota. Suurimpina näkyvinä eroavaisuuksina oli mallin etuvalot, jotka on tuotu maskin kanssa samaan tasoon sekä lisätty takaluukku.
 +
 +
Willys-Overlandilla oli aluksi vaikeuksia löytää ja ymmärtää autolleen sopiva markkinasegmentti. Koska Yhdysvaltain käymät sotatoimet olivat pysäyttäneet kaiken siviilituotannon vuosikausiksi, markkinoilla oli pulaa myös [[Traktori|traktoreista]] ja Willys-Overland yritti aluksi kaupata autojaan jonkinlaisena maatalouden yleislaitteena, jolla onnistuu sekä kyntötyöt että henkilökuljetukset. Auto oli kuitenkin maanmuokkaukseen aivan liian kevyt.
 +
 +
Koska CJ-2A oli käytännössä ensimmäisiä [[Neliveto|nelivetoisia]] autoja siviilimarkkinoilla, sen löysivät ja ottivat pian omakseen maanviljelijät, karjatilalliset, metsästäjät sekä monet ammattiryhmät, jotka liikkuivat hunokuntoisilla teillä tai niiden ulkopuolella.
 +
 +
Vuonna 1946, vuosi CJ-2A:n esittelyn jälkeen, Willys-Overland toi markkinoille ''Willys "Jeep" Utility Wagon'' -mallin, joka perustui moottorinsa ja muun rakenteensa puolesta CJ-2A:han, mutta oli takavetoinen. Seuraavana vuonna markkinoille tuotiin nelivetoinen ''"Jeep" Utility Truck''. Vuonna 1948 aloitettiin nelivetoisen ''Wagon''-mallin valmistus, tämän automallin voidaan katsoa olevan kaikkien myöhempien Jeep-SUV:ien varhainen esiäiti.
 +
 +
<gallery widths=200>
 +
Tiedosto:1946 Willys CJ-2A.jpg|1946 Willys CJ-2A
 +
Tiedosto:1962 Willys Jeep Utility Wagon.jpg|Willys Jeep Utility Wagon, tässä vuosimallina 1962
 +
Tiedosto:1956 Willys Jeep Pickup.jpg|Willys Jeep Utility Truck, tässä vuosimallina 1956
 +
Tiedosto:1950 Willys Jeepster.jpg|1950 Willys Jeepster
 
</gallery>
 
</gallery>
  
  
 
[[Kuva:Willys-Aero-Lark.jpg|250px|right|thumb|Willys Aero-Lark vm 1952-1954]]
 
[[Kuva:Willys-Aero-Lark.jpg|250px|right|thumb|Willys Aero-Lark vm 1952-1954]]
Toisen maailmansodan aikaan kuuluisin Willys-auto oli Willys MB, paremmin tunnettu nimellä Jeeppi, Willys Jeep. Willyksen lisäksi Jeeppiä valmistivat Ford ja American Bantam.
 
  
 
Suomeen tuotiin 1950-luvulla Willys-autoja, esimerkiksi mallia [[Willys Aero-Lark]]. Sillä oli useita versioita kuten Aero-Eagle (6-sylinterinen 2,65 L tai 3,71 L), Aero-Ace, Hurricane (4-sylinterinen, 72 hv), Super-Hurricane (6-sylinterinen 3,71 L moottori, 115 hv) ja Lightning (6-sylinterinen, 75 hv eli 55 kW) (TM 10/1954).
 
Suomeen tuotiin 1950-luvulla Willys-autoja, esimerkiksi mallia [[Willys Aero-Lark]]. Sillä oli useita versioita kuten Aero-Eagle (6-sylinterinen 2,65 L tai 3,71 L), Aero-Ace, Hurricane (4-sylinterinen, 72 hv), Super-Hurricane (6-sylinterinen 3,71 L moottori, 115 hv) ja Lightning (6-sylinterinen, 75 hv eli 55 kW) (TM 10/1954).

Versio 12. marraskuuta 2014 kello 17.10

Willys-Overland Motors
Willys-Overland -logo.jpg
Yrityksen perustusmaa ja paikka Flag of the United States.svg.png Yhdysvallat, {{{perustuspaikka}}}
Tuotannon aloitus 1908
Autokonserni
Vuotuinen valmistusmäärä
Sijainti Suomen rekisteröintitilastossa
Suomen maahantuoja
Suosituin malli
Willys-Overland Motorsin tehtaat n. vuonna 1915.

Willys-Overland Motors oli amerikkalainen, vuosina 1908 – 1955 Ohion Toledossa toiminut ajoneuvovalmistaja. Yhtiön kenties tärkein perintö nykypäivän autoilevalle maailmalle on Jeep-automerkin luominen.

Alkutaival

Yhtiön tarina alkaa vuodesta 1908, jolloin liikemies John Willys hankki omistukseensa Indianan Indianapolisissa toimineen Overland Automobile Companyn, jonka nimeksi vuonna 1912 muutettiin Willys-Overland Motor Company. Vuosien 1912 – 1918 välisen ajan Willys-Overland oli Yhdysvaltain toiseksi suurin ajoneuvojen valmistaja, Ford Motor Companyn jälkeen.

Vuonna 1913 John Willys aloitti Knight-luistiventtiilimoottoreiden lisenssivalmistuksen omistamassaan tehtaassa ja niiden käytön Willys-Overland -yhtiön valmistamien Willys-Knight -merkkisten autojen voimanlähteenä.

Vuonna 1914 John Willys hankki omistukseensa ajoneuvojen sähkövalaisimia ja niiden generaattoreita valmistaneen Electric Auto-Lite Companyn ja perusti kaikkien omistustensa kattoyhtiöksi Willys Corporation -nimisen holdingyhtiön. Vuonna 1916 se hankki omistukseensa Kanadan Torontossa sijainneen Russell Motor Car Companyn, vuonna 1917 autojen vaihteistoja ja voimansiirtolaitteita valmistaneen New Process Gear -yhtiön ja vuonna 1919 New Jerseyn Elizabethissa sijainneen Duesenberg Motors Companyn entisen tehtaan. Elizabethin tehdas varustettiin uuden Willys Six -mallin valmistusta varten, mutta tässä vaiheessa yhtiön kassavaranto alkoi olla vähissä. Ratkaisuna tähän Willys Corp:in rahoittajat palkkasivat ammattijohtaja Walter P. Chryslerin laittamaan yhtiön asiat järjestykseen. Eräs Chryslerin ensimmäisistä korjausliikkeistä oli huonosti suunnitellun Willys Six -mallin hylkääminen. Hän ymmärsi kuitenkin auton potentiaalin ja määräsi yhtiön autoinsinöörit Owen Skeltonin, Carl Breerin ja Fred Zederin aloittamaan kuusisylinterisen mallin suunnittelun puhtaalta pöydältä.

Taantuman kausi

Ensimmäisen maailmansodan jälkeen myös Yhdysvallat koki talouden taantuman, joka vähensi 1920-luvun alussa autojen kysyntää. Taloudellisten sitoumusten täyttämiseksi Willys Corporation asetettiin selvitystilaan vuonna 1920 ja osa sen omaisuudesta pakkomyytiin. Elizabethin tehdas ja kuusisylinterisen mallin uusi prototyyppi päätyivät korkeimman tarjouksen tehneen, kolmatta kertaa imperiumia pystyttäneen ajoneuvotehtailija William C. Durantin haltuun. Tehdas siirtyi kokoamaan Durant Motorsin edullista Star-automerkkiä sekä Willysin protyypin pohjalta kehitettyä, vuonna 1923 markkinoille tuotua Flint-merkkiä.

Walter Chrysler oli vuonna 1921, epäonnistuttuaan Elizabethin tehtaan hankkimisessa itselleen, irtisanoutunut Willys Corp:in johtajan paikalta ja siirtynyt Maxwell Motor Companyn johtoon. Hänen mukanaan Maxwellille siirtyivät hänen luottomiehensä Owen Skelton, Carl Breer ja Fred Zeder, jotka autojen valmistuksen historiassa tunnetaan nimellä Kolme muskettisoturia. Insinöörikolmikko jatkoi Willysin kuusisylinterisen mallin suunnitelmiin perustuvan auton suunnittelua ja tämän työn tuloksena vuonna 1924 syntyi ensimmäinen Chryslerin nimeä kantanut auto, kuusisylinterinen B-70. (Vuonna 1925 Maxwell Motor Companysta tuli Chrysler Corporation.)

1920-luvun puolivälissä John Willys osti Ohion Clevelandissa toimineen F.B. Stearns Companyn ja jatkoi tämän yhtiön valmistamien luksusautojen tuotantoa nimellä Stearns-Knight. Overland-merkin valmistus päättyi vuonna 1926, jolloin sen korvasi pienikokoinen Whippet-automerkki. Vuoden 1929 pörssiromahdusta seurannut talouslama kuritti myös Willys Corporationia ja sen merkit joutuivat lopetuslistalle yksi toisensa jälkeen. Stearns-Knight -merkin valmistus lopetettiin vuonna 1929. Whippet-merkin valmistus lopetettiin vuonna 1931 ja se korvattiin Willys Six ja Eight -autoilla. Willys-Knight -merkin valmistus lopetettiin vuonna 1933.

Tässä vaiheessa Willys-Overland -yhtiö päätti pyyhkiä pöydän puhtaaksi ja jatkaa kahdella täysin uudella autolla, nelisylinterisellä Willys 77:llä ja kuusisylinterisellä Willys 99:llä. Yhtiö oli kuitenkin jälleen vararikon partaalla ja rahoittajien vaatimuksesta suurempaa mallia ei otettu tuotantoon. Emoyhtiö Willys Corporation oli pakotettu luopumaan kanadalaisen Russell Motor Car Co:n omistuksesta ja 1930-luvun puolivälissä yhtiö aloitti massiiviset uudelleenjärjestelyt. Yhtiön perustaja John Willys menehtyi vuonna 1935 ja uudelleenorganisointien myötä Willys-Overland Motor Company muuttui Willys-Overland Motors -yhtiöksi.

Vuonna 1936 Willys-Overland vapautetaan kaikista rajoituksista jotka sille oli konkurssihallinnon aikana asetettu ja uusien mallien suunnittelu voidaan jälleen aloittaa. Mallivuodelle 1937 esitellään uusi automalli Willys 37, joka kuitenkin perustuu vanhempaan 77-malliin. Willys oli ainoa amerikkalainen henkilöautojen massavalmistaja, joka teki autoja nelisylinterisellä moottorilla, ennen vuoden 1946 Crosleya. Plymouth oli luopunut nelisylinteristen moottoreiden käytöstä vuonna 1935.

Model 37 on ulkonäöltään hyvin moderni malli. Tuulilasi on taaksepäin kallistettu, ajovalot on integroitu lokasuojiin ja yksiosainen konepeitto on takareunastaan saranoitu.

Mallivuoden 1939 Model 39:n varusteisiin kuuluivat hydrauliset Bendix-jarrut. Akseliväliä oli kasvatettu kahdella tuumalla, 102 tuumaan (2590 mm) ja 134 kuutiotuumaisen (2,2 l) moottorin tehoa oli kasvatettu 48:stä SAE-hevosvoimasta 61:een SAE-hevosvoimaan. Model 39 -mallia markkinoidaan ja myydään nimen Willys sijasta nimellä Overland.

Toinen maailmansota ja Jeep

Willys MB tyypillisimmillään

Pääartikkeli: Willys MB

Willys-Overland oli yksi kolmesta valmistajasta, joka sai Yhdysvaltain sotaministeriön sopimuksen, American Austin Car Companyn suunnitteleman prototyypin mukaisen mallin toimittamisesta USA:n sotavoimien tarpeisiin.

Vuonna 1938 Willys-Overlandin johtoon oli nimitetty aiemmin Chrysler Corporationin johtajistoon kuulunut Joseph W. Frazer. Hänen toimeksiannostaan aiemmin Studebaker-yhtiön moottoripuolen pääinsinöörinä työskennellyt, ja sieltä Willys-Overlandille siirtynyt Delmar "Barney" Roos, teki yhtiön nelisylinteriselle sivuventtiilimoottorille parannuksia. Näiden pohjalta luotiin Willys Go Devil-moottori, joka oli käytössä 1950-luvun alkupuolelle saakka.

Willys MB:n tuotanto alkoi vuonna 1941. Ensimmäisen tuotantovuoden aikana niitä valmistettiin 8598 kappaletta, mutta kapasiteettia lisättiin ja II maailmansodan päättymiseen mennessä Willys-Overland oli valmistanut n. 363 000 kappaletta Jeeppejä.

"Jeep"-nimen alkuperästä

Yksi alkuperä nimelle "jeep" saattaa olla peräisin Yhdysvaltain armeijan moottoroidun kaluston koeajokeskuksesta, prototyyppien koeajojen ajalta. Armeijan mekaanikkojen slangissa termi "jeep" tarkoitti testaamatonta ajoneuvoa.

Toinen mahdollinen alkuperä nimelle on Kippari-Kalle -sarjakuvahahmon viidakossa asuva lemmikki Eugene the Jeep, joka oli pieni olio, ja kykeni liikkumaan esteiden välillä sekä ratkaisemaan mahdottomalta tuntuvia pulmia. Uusi maastoauto teki ominaisuuksillaan sotilaisiin niin suuren vaikutuksen että he antoivat autolle lempinimen tämän sarjakuvahahmon mukaan. Eugene the Jeep esiintyi ensikertaa Kippari-Kalle sarjakuvissa maaliskuun 16. päivänä vuonna 1936.

Kolmas mahdollinen alkuperä nimelle on Fordin malliversion nimi GP, joka englanninkielellä ännettynä on: [dʒiːpʰiː], Tämä ääntämys lyhenee puhekielessä nopeasti muotoon: [dʒiːp]. Tämä voi olla myös yksi syy nimen käyttöoikeudesta Fordin ja Willyksen käydylle oikeusprosessille.

Neljäs mahdollinen alkuperä on Willys-konsernin omistuksessa olleen, maatalouskoneita valmistaneen Minneapolis-Moline Power Implement Companyn ennen II maailmansotaa valmistama pieni traktori, jolle myös oli annettu nimi Jeep.

Mikä tahansa olikin nimen alkuperä, sen käyttöoikeudesta käydyn oikeustaistelun jälkeen Willys-Overlandin omistuksessa oli tuotemerkki, joka tulevaisuudessa tulisi olemaan arvokkaampi kuin todennäköisesti kukaan tuolloin osasi edes haaveilla.

Sodan jälkeinen selviytymiskamppailu

Toisen maailmansodan päätyttyä Willys-Overland ei palannut henkilöautojen valmistuksen pariin, vaan yhtiö päätti keskittyä Jeepien ja Jeep-pohjaisten ajoneuvojen tuotantoon. Ensimmäinen varsinaiseen sarjatuotantoon päässyt malli oli Willys CJ-2A (CJ on lyhenne ilmaisustaCivilian Jeep). CJ-2A muistutti ulkoiselta olemukseltaan vielä hyvin paljon MB-sotilasversiota. Suurimpina näkyvinä eroavaisuuksina oli mallin etuvalot, jotka on tuotu maskin kanssa samaan tasoon sekä lisätty takaluukku.

Willys-Overlandilla oli aluksi vaikeuksia löytää ja ymmärtää autolleen sopiva markkinasegmentti. Koska Yhdysvaltain käymät sotatoimet olivat pysäyttäneet kaiken siviilituotannon vuosikausiksi, markkinoilla oli pulaa myös traktoreista ja Willys-Overland yritti aluksi kaupata autojaan jonkinlaisena maatalouden yleislaitteena, jolla onnistuu sekä kyntötyöt että henkilökuljetukset. Auto oli kuitenkin maanmuokkaukseen aivan liian kevyt.

Koska CJ-2A oli käytännössä ensimmäisiä nelivetoisia autoja siviilimarkkinoilla, sen löysivät ja ottivat pian omakseen maanviljelijät, karjatilalliset, metsästäjät sekä monet ammattiryhmät, jotka liikkuivat hunokuntoisilla teillä tai niiden ulkopuolella.

Vuonna 1946, vuosi CJ-2A:n esittelyn jälkeen, Willys-Overland toi markkinoille Willys "Jeep" Utility Wagon -mallin, joka perustui moottorinsa ja muun rakenteensa puolesta CJ-2A:han, mutta oli takavetoinen. Seuraavana vuonna markkinoille tuotiin nelivetoinen "Jeep" Utility Truck. Vuonna 1948 aloitettiin nelivetoisen Wagon-mallin valmistus, tämän automallin voidaan katsoa olevan kaikkien myöhempien Jeep-SUV:ien varhainen esiäiti.


Willys Aero-Lark vm 1952-1954

Suomeen tuotiin 1950-luvulla Willys-autoja, esimerkiksi mallia Willys Aero-Lark. Sillä oli useita versioita kuten Aero-Eagle (6-sylinterinen 2,65 L tai 3,71 L), Aero-Ace, Hurricane (4-sylinterinen, 72 hv), Super-Hurricane (6-sylinterinen 3,71 L moottori, 115 hv) ja Lightning (6-sylinterinen, 75 hv eli 55 kW) (TM 10/1954).

Viimeinen Willys-henkilöauto valmistui vuonna 1955. Sen jälkeen yhtiö on vaihtanut monta kertaa omistajaa, mutta maastoautojen valmistus on jatkunut.

Mallit

Yhdysvallat:

Brasilia:

Englanti:

Jeepit:

Aiheesta muualla

Lähteet