Castor-kulma

Kohteesta AutoWiki
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Castor angle.jpg

Castor-kulma (tai caster-kulma) tai ohjauskulma on autossa tai muussa laitteessa olevan kääntyvän renkaan pystysuoran akselin ja kääntymislinjan (kuvitteellinen linja, joka kulkee ylä- ja alapallonivelen keskikohtien läpi) välinen kulma sivulta päin katsottuna. Castor-kulmaa voidaan säätää ajo-ominaisuuksien muuttamiseksi tietyissä tilanteissa.

Kääntymispisteet ovat sijoitettu siten, että niiden läpi vedetty viiva kohtaa tien vähän ennen renkaan kosketuspintaa. Tämän tarkoitus on tuoda ohjaukseen hieman itsestään keskittyvyyttä - pyörää tavallaan vedetään kääntymiskohdan perässä. Tämä parantaa ajettavuutta ja vakautta suoraan ajettaessa (vähentää vaeltelun taipumusta). Liiallinen castor-kulma tekee ohjauksen jäykäksi ja huonontaa ohjaustuntumaa. Kuitenkin autourheilussa käytetään suuria castor-kulmia, jotta camber-kulma paranisi mutkissa. Yli 10 asteen castor-kulmat ovat tavallisia vyörenkailla. Ohjaustehostin on usein tarpellinen edestakaisliikkeen poistamiseksi suurilla castor-kulmilla.

Kääntymislinjan ei tarvitse kulkea renkaan keskikohdan läpi, joten castor-kulma voidaan säätää riippumatta kääntymislinjan ja maanpinnan kohtaamispisteen sekä suoraan alapuolella pyörän keskikohdasta maanpinnalla olevan pisteen välisestä etäisyydestä, katsottaessa sivulta päin. Tätä etäisyyttä kutsutaan jätöksi. Castor-kulman ja jätön vaikutus toisiinsa on monimutkainen, mutta yksinkertaistettuna ne molemmat auttavat ohjausta. Castor-kulma tapaa vaimentaa ohjausta kun taas jättö antaa "tuntoa" ja keskittävyyttä. Esimerkiksi ostoskärryjen pyörissä oleva järjestelmä on vaimentamaton, mutta vakaa - pyörä kulkee juuri oikeata polkua pitkin. Ostoskärryn pyörässä on äärimmäisen paljon jättöä, mutta ei castor-kulmaa.

Historia[muokkaa]

Arthur Krebs käytti ensimmäisenä positiivista castor-kulmaa auton etupyöräntuennassa vuonna 1896.

Katso myös[muokkaa]

Lähde[muokkaa]

  • Artikkeli käyttää sisältöä englanninkielisen Wikipedian Castor_angle-artikkelista. Wikipediasta voi ottaa tekstiä tietyin ehdoin, koska Wikipedia on GFDL-lisenssillä.