Ero sivun ”Cadillac Eldorado 9. sukupolvi” versioiden välillä

Kohteesta AutoWiki
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Rivi 56: Rivi 56:
  
 
Cadillacin moottoriosaston insinöörit kyllä puuttuivat vikoihin nopeasti ja moottorin ominaisuudet paranivat niin, että siitä tuli täysin käyttökelpoinen voimanlähde. Menetettyä mainetta oli kuitenkin mahdotonta korjata ja Cadillac luopui HT 4100 DFI -moottoriin valmistuksesta vuoden 1985 jälkeen.  
 
Cadillacin moottoriosaston insinöörit kyllä puuttuivat vikoihin nopeasti ja moottorin ominaisuudet paranivat niin, että siitä tuli täysin käyttökelpoinen voimanlähde. Menetettyä mainetta oli kuitenkin mahdotonta korjata ja Cadillac luopui HT 4100 DFI -moottoriin valmistuksesta vuoden 1985 jälkeen.  
 +
 +
==1983 – 1985==
 +
[[Tiedosto:1983 Cadillac-12.jpg|left|250px]]
 +
[[Tiedosto:1984 Eldorado-02-03.jpg|right|250px]]
 +
Mallivuodelle 1983 Eldorado tuli ilman mitään suurempia muutoksia. Mallisto koostui nyt Eldorado-, Eldorado Touring Coupe- ja Eldorado Biarritz-malleista. Erikoisversiona, olematta mikään oma mallinsa, esiteltiin katto ylhäällä olevaa avoautoa imitoiva ''Full cabriolet roof'' -versio. Tämä enteili tulevaa, sillä seuraavana mallivuotena Eldorado Biarritz convertible teki paluun. Vuonna 1983 vakiomottorina oli HT 4100 bensiini-V8 ja valinnaisena 5,7 l diesel-V8.
 +
 +
Mallivuodelle 1984 esiteltiin Eldorado Biarritz convertible, jonka varustus oli sama kuin Biarritz-umpimallissa, mutta se painoi korin vaatimien jäykistysten vuoksi 91 kg enemmän. Vaikka avomalli olikin ASC Inc -koripajan (American Sunroof Corporation) valmistama konversio, se oli "virallinen" avo-Eldorado, koska sitä myytiin Cadillacin verkostojen kautta, Cadillacin mainos- ja markkinointimateriaalia hyödyntäen.
 +
 +
Mallivuosi 1985 oli viimeinen ASC Inc:in valmistamien avo-konversioiden osalta. Avoversioita valmistui kahden vuoden aikana noin 3000 kappaletta. Näiden "virallisten" avoversioiden lisäksi avokorimuunnoksia vuosimallien 1979 – 1983 Eldoradoista tekivät muutkin erikoiskoripajat kuten Custom Coach ja Hess & Eisenhardt. Samat pajat muovasivat avoversioita myös Oldsmobile Toronado- ja Buick Riviera -malleista.
 +
 +
Mallivuoden 1985 lopulla markkinoille tuotiin erä ''Commemorative Edition'' -erikoismalleja, tämän sukupolven Eldoradon viimeisen mallivuoden kunniaksi. Mallin yksinomaiseen varustukseen kuuluivat kullatut mallitunnukset ja takavalojen emblemmit, erityiset badget C-pilarissa, koristekapseleiden keskiön kultaus sekä ohjauspyörän "Commemorative Edition" -badge. Varustukseen kuului nahkaverhoilu joko tummansinisenä, valkoisena tai näiden kahden värin yhdistelmänä sekä tummansininen kojelauta ja matto. Korin väriksi oli valittavissa joko ''Cotillion White'' tai ''Commodore Blue''.
  
 
==Mitat==
 
==Mitat==
Rivi 103: Rivi 114:
  
 
===1985===
 
===1985===
http://www.oldcarbrochures.org/NA/Cadillac/1985_Cadillac 1985 Cadillac myyntiesitteitä<br>
 
 
http://www.oldcaradvertising.com/Cadillac%20&%20LaSalle/1985/dirindex.html Cadillac 1985, amerikkalaisia lehtimainoksia<br>
 
http://www.oldcaradvertising.com/Cadillac%20&%20LaSalle/1985/dirindex.html Cadillac 1985, amerikkalaisia lehtimainoksia<br>
 
http://www.youtube.com/watch?v=wdALrHjABYA Cadillac Eldorado Biaritz convertible 1985 -video
 
http://www.youtube.com/watch?v=wdALrHjABYA Cadillac Eldorado Biaritz convertible 1985 -video

Versio 26. joulukuuta 2013 kello 16.23

Cadillac Eldorado
1980 Cadillac-22.jpg
Valmistaja ja valmistusmaa General Motors,
Detroit, Michigan, USA
Linden, New Jersey, USA
Valmistusaika 19791985
Kori 2-ovinen hardtop
2-ovinen convertible
Moottori 4,1 l Buick V6, 4-kurkkuinen kaasutin
4,1 l HT 4100 DFI V8
5,7 l Cadillac V8 EFI
5,7 l Oldsmobile diesel
6,0 l Cadillac V8
6,0 l Cadillac V8-6-4
Voimanvälitys Etuveto, moottori pituusuuntaisesti,
3-portainen THM325-automaatti
4-portainen THM325-4L-automaatti
Edeltäjä Cadillac Eldorado 8. sukupolvi
Seuraaja Cadillac Eldorado 10. sukupolvi
Saman luokan autoja Buick Riviera
Oldsmobile Toronado

Pääartikkeli: Cadillac Eldorado

Eldorado oli General Motors Corporationiin kuuluvan Cadillac-divisioonan vuosina 1953 – 2002 valmistama kaksiovinen, personal luxury car -segmenttiin kuulunut malli. Eldoradon kilpailijana samassa kastissa voidaan pitää Lincoln Mark -sarjaa. Samassa segmentissä, oman konsernin sisällä, lähimpänä Eldoradoa olivat hinnaltaan huomattavasti edullisemmat Buick Riviera ja Oldsmobile Toronado.

Eldorado oli alkuvuosistaan lähtien Cadillacin huippumalleja. Alkuperäinen vuoden 1953 Eldorado convertible ja vuosimallien 1957 – 1960 Eldorado Brougham olivat aikanaan Cadillacin kalleimpia tarjolla olleita malleja ja edullisimmillaankin Eldorado on ollut Cadillacin toiseksi kallein malli, Cadillac Series 75:n jälkeen.

1979 – 1980

1979 Cadillac-23.jpg

Mallivuodelle 1979 Eldorado saapui tiukemmalle trimmatussa kuosissa. Mallin ulkoiset mitat olivat pienentyneet edeltäneen sukupolven mallista ja Eldorado jakoi nyt ensi kertaa saman korin serkustensa Buick Rivieran ja Oldsmobile Toronadon kanssa. Myös moottorien koossa oltiin tultu alaspäin ja vuonna 1979 ainoana bensiinimoottorina tarjolla oli sähköisellä polttoaineen suorasuihkutuksella (EFI) varustettu Oldsmobile-perustainen 5,7 litran V8, joka kyseisen vuoden myyntiesitteen mukaan on GM:n Cadillac Motor Car -divisioonan valmistama.[[1]] Valinnaisena vaihtoehtona oli Oldsmobilen 5,7-litrainen dieselmoottori.

Uusi pyörien erillisripustus edessä ja takana paransi ajettavuutta ja antoi etenkin takana lisää tilaa istuimelle ja tavaratilaan. Edellistä mallia kulmikkaampi kattolinjan muotoilu antoi takaistuimelle aiempaa paremmat pääntilat. Tuulilasi oli tuotu tasaan kattopellin ja A-pilareiden kanssa, näin ilmavirran aiheuttamaa kohinaa saatiin vähennettyä. Polttoaineen kulutusta pyrittiin vähentämään automaatti-ilmastoinnin kompressorilla, joka kytkeytyi päälle ainoastaan tarvittaessa. Jarruina oli kaikilla pyörillä levyjarrut ja pyöränlaakerit olivat kestovoidellut, joille ei enää tehty määräaikaishuoltoa. Takajousitus oli kuormituksen mukaan tasaava, elektronisilla tunnistimilla. Kojelaudan valinnaisiin uutuusvarusteisiin kuului ajotietokone Cadillac Trip Computer.

Edellisen sukupolven C-pilarien oopperaikkunat olivat taas vaihtuneet ovien jälkeisiin malleihin. Vaikka Eldoradon sivuikkunat olivat edelleen kehyksettömät ja sivuikkunoidenkaan edessä ei ollut B-pilaria, Eldoradoa ei voi laskea puhtaaksi hardtop-malliksi, koska sivuikkunat eivät olleet alaslaskettavissa, vaan kiinteästi asennetut. Eldorado Biarritzin yksinomaisina erikoispiirteinä oli harjattua rosteria oleva 3/4-katto, jollainen oli nähty myös vuoden 1957 huippumalli Eldorado Broughamissa, topatun 1/4-vinyylikaton ja rosteriosuuden rajaava kromipanta, joka laskeutui C-pilarin etureunaa myöden alas vyötärölinjalle ja jatkui siitä etulokasuojien kärkeen sekä korkelaatuiset paksut matot ja huippuylellinen sisustus.

Vuonna 1980 bensiinimoottoriksi, Kaliforniaa lukuunottamatta, tuli 6-litrainen Digital EFI V8. Kalifornian versioissa käytettiin edellisen vuoden tapaan 5,7-litraista V8:aa, analogisella EFI:llä. Moottorinohjauksessa oltiin siirtymässä keinoälyn ja vikakoodien maailmaan ja siihen GM oli kehittänyt ALDL (Assembly Line Data Link) -järjestelmän, joka otettiin ensimmäisenä käyttöön Cadillaceissa. Ajotietokone oli nyt nimeltään MPG Sentinel ja se oli vakiovaruste. Sähkösäätöinen kuljettajan 6-way istuin varustettiin kahdella muistipaikalla.

1981

1981 Cadillac-26.jpg

Mallivuodelle 1981 Eldorado-malliston varustelistalle tuli Touring Suspension -paketti, joka sisälsi amerikkalaisen mittapuun mukaan jäykemmäksi viritetyn alustan. Diesel-polttoainejärjestelmään lisättiin polttoaineen liiallisesta vesipitoisuudesta varoittava merkkivalo. Diesel- ja V8-6-4 -moottorin kanssa Eldorado oli mahdollista varustaa digitaalinäyttöisellä mittaristolla. Uutena moottorina, valinnaisen Oldsmobile V8-dieselin vakiomoottoriksi nyt otetun 6,0 V8-6-4 -moottorin tilalle, pystyi ilman lisäkustannuksia valitsemaan Buickin valmistaman 4,1-litraisen V6-moottorin.

Liittovaltion hallinnon asettamat rajoitukset henkilöautojen polttoaineenkulutukselle aiheuttivat paljon päänvaivaa ajoneuvovalmistajille, jotka tuottivat autoja suurimpiin kokoluokkiin. Tämä poiki monenlaisia innovaatioita, jotka tehtaat joutuvat tuomaan raakileina markkinoille. Eräs tällainen oli Cadillacin V8-6-4 -moottori, joka ideana oli hyvä ja nykyisin täysin toimiva ratkaisu, mutta oman aikanaan se oli lapsus, joka maksoi Cadillacille paljon rahaa ja eritoten mainetta.

V8-4-6 -moottorinohjaúksen tarkoitus oli tehdä, olosuhteiden niin salliessa, moottorista kuudella tai neljällä sylinterillä toimiva, näin ajateltiin säästettävän polttoaineenkulutuksessa. Kun moottorinohjauksen keskusyksikkö sai määrätyiltä tunnistimilta viestin, että auto liikkuu rauhallista maantienopeutta, se pudotti pois ohjelmoitujen parametriensa mukaisesti 2 tai 4 sylinteriä, kääntämällä sähkösolenoidien avulla ko. sylinterien keinuvivut asentoon, jossa ne eivät avanneet venttiileitä.

Järjestelmä oli nykyisen tietämyksen valossa monimutkainen ja hidastoiminen, eikä tuon aikakauden keinoäly kyennyt sellaisiin nopuksiin, kuin järjestelmältä olisi vaadittu. Käytännössä ongelmat korostuivat huona käyntinä, tärinöinä, tukehtumisena ja kaikkina sellaisina ilmiöinä, jotka eivät ole toivottuja alempienkaan hintaluokkien autoissa. V8-6-4 -moottorit olivat Cadillacin käytössä vain tämän yhden vuoden ajan. Järjestelmä oli tosin helppo kykeä pois käytöstä, vain yksi johdin irroittamalla, jonka jälkeen moottori toimi perinteisen V8-moottorin tavoin.

1982

1982 Cadillac Prestige-28.jpg

Mallivuodelle 1982 Eldoradojen kaikkien moottorivaihtoehtojen yhteydessä automaattivaihteistoksi tuli 4-portainen THM325-4L-ylivaihdeautomaatti, lukkoturbiinilla varustettuna. Uutena varustetasona esiteltiin Eldorado Touring Coupe -erikoismalli. Sen ominaisuuksiin, tiukemman alustan lisäksi, kuului nahkapäällysteinen ohjauspyörä, paremman sivuttaistuen antavat erillisistuimet, keskikonsoli, leveämmät mustasivurenkaat uniikeilla kevytmetallivanteilla, Cloisonné-keulakoriste ja puna-musta korostusraita hopeanvärisen korin yhteydessä.

Mikäli Cadillacin asiakaskunnan uskollisuutta oli punnittu jo aiemmin, amerikkalaiselle keskiverto-autonkäyttäjälle vieraan dieselmoottorin ja keskeneräisenä markkinoille tuodun V8-6-4 -teknologian kanssa, pahempaa oli luvassa. Cadillac toi markkinoille kovalla kiireellä suunnitellun 4,1-litraisen HT 4100 DFI V8-moottorin, joka ikävä kyllä listataan maailman huonoimpien moottoreiden joukkoon. Cadillacin tarkoituksena oli imagonsa mukaisesti valmistaa viimeisintä moottoriteknologiaa hyödyntänyt huipputuote, mutta huonon suunnittelun ja / tai kokoonpanon laadun tai jonkin muun syyn takia, tai näiden kaikkien yhteistulemana, moottori oli Cadillacille suunnaton pettymys.

Alumiinilohkoinen ja valurautakantinen HT 4100 DFI oli erityisen herkkä imuvuodoille ja niiden aiheuttamille käyntihäiriöille, alumiinirunkoisen öljypumpun hajoamisen aiheuttamille moottorin täystuhoille, nokka-akselin laakerien ennenaikaiselle kulumiselle, yleisesti heikkolaatuiselle lohkon valulle sekä sylinterikannen pulttien löystymiselle, koska pultit kiskoivat lohkossa kierteensä sileiksi.

Cadillacin moottoriosaston insinöörit kyllä puuttuivat vikoihin nopeasti ja moottorin ominaisuudet paranivat niin, että siitä tuli täysin käyttökelpoinen voimanlähde. Menetettyä mainetta oli kuitenkin mahdotonta korjata ja Cadillac luopui HT 4100 DFI -moottoriin valmistuksesta vuoden 1985 jälkeen.

1983 – 1985

1983 Cadillac-12.jpg
1984 Eldorado-02-03.jpg

Mallivuodelle 1983 Eldorado tuli ilman mitään suurempia muutoksia. Mallisto koostui nyt Eldorado-, Eldorado Touring Coupe- ja Eldorado Biarritz-malleista. Erikoisversiona, olematta mikään oma mallinsa, esiteltiin katto ylhäällä olevaa avoautoa imitoiva Full cabriolet roof -versio. Tämä enteili tulevaa, sillä seuraavana mallivuotena Eldorado Biarritz convertible teki paluun. Vuonna 1983 vakiomottorina oli HT 4100 bensiini-V8 ja valinnaisena 5,7 l diesel-V8.

Mallivuodelle 1984 esiteltiin Eldorado Biarritz convertible, jonka varustus oli sama kuin Biarritz-umpimallissa, mutta se painoi korin vaatimien jäykistysten vuoksi 91 kg enemmän. Vaikka avomalli olikin ASC Inc -koripajan (American Sunroof Corporation) valmistama konversio, se oli "virallinen" avo-Eldorado, koska sitä myytiin Cadillacin verkostojen kautta, Cadillacin mainos- ja markkinointimateriaalia hyödyntäen.

Mallivuosi 1985 oli viimeinen ASC Inc:in valmistamien avo-konversioiden osalta. Avoversioita valmistui kahden vuoden aikana noin 3000 kappaletta. Näiden "virallisten" avoversioiden lisäksi avokorimuunnoksia vuosimallien 1979 – 1983 Eldoradoista tekivät muutkin erikoiskoripajat kuten Custom Coach ja Hess & Eisenhardt. Samat pajat muovasivat avoversioita myös Oldsmobile Toronado- ja Buick Riviera -malleista.

Mallivuoden 1985 lopulla markkinoille tuotiin erä Commemorative Edition -erikoismalleja, tämän sukupolven Eldoradon viimeisen mallivuoden kunniaksi. Mallin yksinomaiseen varustukseen kuuluivat kullatut mallitunnukset ja takavalojen emblemmit, erityiset badget C-pilarissa, koristekapseleiden keskiön kultaus sekä ohjauspyörän "Commemorative Edition" -badge. Varustukseen kuului nahkaverhoilu joko tummansinisenä, valkoisena tai näiden kahden värin yhdistelmänä sekä tummansininen kojelauta ja matto. Korin väriksi oli valittavissa joko Cotillion White tai Commodore Blue.

Mitat

Akseliväli 114 in (2900 mm)
Pituus 1979 – 1981: 204,0 in (5181 mm)
1982 – 1985: 204,5 in (5194 mm)
Leveys 1979 – 1981: 71,4 in (1810 mm)
1982 – 1983: 71,5 in (1820 mm)
1984 – 1985: 70,6 in (1790 mm)
Korkeus 1979 – 1981: 54,2 in (1380 mm)
1982 – 1985: 54,3 in (1380 mm)
Pohjalevy GM E-kori

Aiheesta muualla

1979

http://www.oldcarbrochures.org/NA/Cadillac/1979_Cadillac
http://www.oldcaradvertising.com/Cadillac%20&%20LaSalle/1979/dirindex.html
http://www.youtube.com/watch?v=oF6iJdI6se8 Cadillac Eldorado 1979 -video

1980

http://www.oldcarbrochures.org/NA/Cadillac/1980_Cadillac 1980 Cadillac myyntiesitteitä
http://www.oldcaradvertising.com/Cadillac%20&%20LaSalle/1980/dirindex.html Cadillac 1980, amerikkalaisia lehtimainoksia
http://www.youtube.com/watch?v=MPA9_JO-MlI Cadillac Eldorado 1980 -video

1981

http://www.oldcarbrochures.org/NA/Cadillac/1981_Cadillac 1981 Cadillac myyntiesitteitä
http://www.oldcaradvertising.com/Cadillac%20&%20LaSalle/1981/dirindex.html Cadillac 1981, amerikkalaisia lehtimainoksia
http://www.youtube.com/watch?v=HgR5ssB0iZo Cadillac Eldorado Biarritz diesel 1981 -video

1982

http://www.oldcarbrochures.org/NA/Cadillac/1982_Cadillac 1982 Cadillac myyntiesitteitä
http://www.oldcaradvertising.com/Cadillac%20&%20LaSalle/1982/dirindex.html Cadillac 1982, amerikkalaisia lehtimainoksia
http://www.youtube.com/watch?v=nn8X5a9cb60 Cadillac Eldorado Biarritz diesel 1981 -video

1983

http://www.oldcarbrochures.org/NA/Cadillac/1983_Cadillac 1983 Cadillac myyntiesitteitä
http://www.oldcaradvertising.com/Cadillac%20&%20LaSalle/1983/dirindex.html Cadillac 1983, amerikkalaisia lehtimainoksia
http://www.youtube.com/watch?v=cLHb2-5QDQw Cadillac Eldorado "Touring Coupe" 1983 -video

1984

http://www.oldcarbrochures.org/NA/Cadillac/1984_Cadillac 1984 Cadillac myyntiesitteitä
http://www.oldcaradvertising.com/Cadillac%20&%20LaSalle/1984/dirindex.html Cadillac 1984, amerikkalaisia lehtimainoksia
http://www.youtube.com/watch?v=o-Rpx1ibkag Cadillac Eldorado Biarritz 1984 -video

1985

http://www.oldcaradvertising.com/Cadillac%20&%20LaSalle/1985/dirindex.html Cadillac 1985, amerikkalaisia lehtimainoksia
http://www.youtube.com/watch?v=wdALrHjABYA Cadillac Eldorado Biaritz convertible 1985 -video

Lähteet

http://www.mcsmk8.com/8-6-4/8-6-4.HTM 1981 Cadillac L-62 6.0 Liter 8-6-4 368 CID Engine Information Page
http://autos.jdpower.com/content/consumer-interest/gnHI9wQ/engine-cylinder-deactivation-saves-fuel.htm Engine-Cylinder Deactivation Saves Fuel

Cadillac logo.jpg Cadillac-mallien aikajana, 1930-1979
Luokka 1930-luku 1940-luku 1950-luku 1960-luku 1970-luku
0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9
Mid-size Seville
Entry-level 60 61 61/63 61
65 62 Series 62 6200 Calais
Full-size /
Limousine
Coupe de Ville / De Ville
353 355 70 / 75 60S Series 60S Fleetwood Brougham
72 / 75 67 / 75 67 / 75 Series 75 Series 75 Series 75 Series 6700 Series 75 Series 75 Series 75 FL Limo
"Lippulaiva" V-12
V-16
Series 452 ja 90
V-16
Series 90
Eldorado Brougham Series 70 Eldorado Brougham Series 6900
Personal Luxury El
do
ra
do
Eldorado
Series 62
Eldorado
Series 62
Eldorado
Series 6400
Eldorado
Series 6300,
Fleetwood series
Eldorado
Fleetwood series
Eldorado
Fleetwood series
Eldorado
Fleetwood series
Eldorado