Ero sivun ”EVRY-mod” versioiden välillä

Kohteesta AutoWiki
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
(kytkennän toimintaperiaatteen palautus artikkeliin)
p (Muutti sivun EVRY-mod suojaustasoa ([edit=autoconfirmed] (ikuinen) [move=autoconfirmed] (ikuinen)))
 
(ei mitään eroa)

Nykyinen versio 16. kesäkuuta 2012 kello 17.37

Pakollinen pysahtyminen.gif Tämä artikkeli on toistaiseksi suojattu muokkaamiselta.
Syy: spammi.
Mikäli haluat muokata artikkelia, ota yhteys ylläpitäjään tai kirjoita artikkelin keskustelusivulle.

EVRY-mod on saanut nimensä muutoksen keksijän mukaan. Sillä saadaan TDI-koneesta muutama lisähevosvoima (jopa 10–15 hv).

Kytkennän toimintaperiaate

Jakajapumpullisissa TDI:ssä (mm. AHU-moottori) EVRY vaikuttaa määräsäätimeltä moottorinohjausyksikölle menevään paluusignaaliin. Määräsäädintä huijaamalla voidaan lisätä polttoaineen syöttöä.

Pumppusuutinmoottoreissa (TDI PD) EVRY vaikuttaa polttonesteen lämpötila-anturiin. Kytkennän avulla moottorinohjausyksikön saama lämpötilatieto huijataan noin 120–135 celsiusasteeseen, jolloin moottoriin syötetään lisää polttoainetta.

EVRY kytketään yleensä katkaisijan kautta, jolloin se ei aiheuta vikakoodeja käynnistyksen yhteydessä.

Haittapuolet

Tämä muutos saattaa lisätä polttoaineen kulutusta hieman ja nostaa pakokaasujen lämpötilaa, joka saattaa lyhentää moottorin käyttöikää. Useissa tapauksissa moottori kuitenkin kestää normaalikäytössä ilman ongelmia. Tyhjäkäynti saattaa myös muuttua epätasaiseksi riippuen asennettavan vastuksen koosta.

EVRYn asentaminen

Jakajapumpullisissa

Moottorin suojamuovin alla on 8- tai 10-napainen liitin. Liittimessä lukee johtojen numerot. Kuori johdoista 2 ja 3 suojakuorta pois ja juota niiden rinnalle johdonpätkät – johtoja ei katkaista. Muista suojata liitokset esimerkiksi vulkanoituvalla teipillä.

Toinen vaihtoehto on jättää alkuperäinen johdotus koskemattomaksi ja tehdä sopivan mittaiset "piikit" esim. kuparikäämistä, joihin juotetaan ohjaamoon asti riittävä kaksinapainen johto (esim. normaali kaiutinjohto) ne työnnetään rungosta tulevaan liittimeen alkuperäisten johtojen paikkoihin niiden ympärillä olevien kumien väliin, johdon ja kumin väliin. Kokeile oikea pituus ja "piikin" paikka liittimeen. Piikin pitää painua melko syvälle, testaa yleismittarilla liitin irroitettuna navan ja piikin väliltä, että kosketus on kunnossa. Sen jälkeen kannattaa piikkien päälle laittaa ohut kutistesukka tai muu hyvä eriste. Tässä liitäntätavassa on kuitenkin pieni epävarmuus liitoksen pysymisestä tärinän takia. (Kirjoittaja on käyttänyt tätä ratkaisua autossaan ilman ongelmia useita tuhansia kilometrejä ilman "piikkien" irtoamista)

Johdonpätkien tai ohjaaamoon tulevien johtojen väliin asennetaan esim. 0,5 tai 1,0 kilo-ohmin potentiometri (löytyy elektroniikka-alan liikkeistä tai hyvällä tuurilla vanhasta autoradiosta). Lisäksi väliin asennetaan 300 ohmin vastus ettei potentiometriä säätäessä käy vahinkoa ja säätö mene nollaan.

Kytkentään voidaan lisätä normaali 2-asentoinen katkaisija (esim. lisävalojen) jos haluaa kytkennän välillä pois päältä. Vastuksen, potentiometrin ja katkaisijan voi tuoda johdoilla ohjaamoon. Sopivat vastusarvot löytyvät kokeilemalla. Säädä potentiometri juuri savutusrajalle.

Liittimen sijainti mk3 Golfissa: 113.8kb

Pumppusuutinmoottorissa

Pumppusuutinmoottorin polttoaineen lämpötila-anturi ympyröitynä.

Polttoaineputkessa olevan polttoaineen lämpötila-anturin liitin otetaan irti anturista ja johdon liittimien väliin asennetaan 150–250 ohmin vastus tai potentiometri. Vastuksen resistanssiarvo on kääntäen verrannollinen polttoaineen lämpötilaan, suuri polttoaineen lämpötila kasvattaa syötettävän polttoaineen määrää.

Huutomerkki.png Teet huollon / korjauksen omalla vastuullasi! AutoWiki-sivuston ylläpito tai kirjoittajat eivät vastaa ohjeiden paikkaansapitävyydestä tai vahingoista, joita ohjeiden noudattaminen mahdollisesti saattaa aiheuttaa! Huutomerkki.png

Katso myös