Ford Scorpio mk2

Kohteesta AutoWiki
Versio hetkellä 18. helmikuuta 2013 kello 13.39 – tehnyt M1kk0 (keskustelu | muokkaukset) (Boxi kuvan kera lisätty)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Ford Scorpio
Ford Scorpio mk2
Valmistaja ja valmistusmaa Ford,
Saksa
Valmistusaika 1994-1998
Luokka
Kori 4-ovinen Sedan
5-ovinen Farmari
Moottori R4, V6
Iskutilavuus 1988–2935 cm3
Teho 88–157 kW
Voimanvälitys Takaveto
Kiihtyvyys
Huippunopeus
Hintaluokka
Edeltäjä Ford Scorpio mk1
Seuraaja
Saman luokan autoja


Toisen sukupolven Scorpiota tehtiin vain porrasperänä ja farmarina, ja siinä oli suurimmalta osin sama pohjalevy kuin sen edeltäjällä kuten myös samat moottorit joita käytettiin ensimmäisen sukupolven myöhemmissä malleissa. Monia jousitus ja käsittelymuutoksia tehtiin ensimmäisessä ja toisessa sukupolvessa (sisältäen itsetasoittuvan takajousituksen farmareissa). Se oli myös radikaalisesti uudelleensuunniteltu sekä sisältä että ulkoa.

Lisäksi, Granada nimi, joka säilytettiin Englannissa ja Irlannissa Mk1 Scorpiossa (ns MkIII Granada) oli lopulta lopetettu ja Scorpio nimi, jota käytettiin kaikkialla muualla, otettiin käyttöön.

Auton sisällä oli uudet käsituoli-tyyliset penkit ja sisustanlaatua oli parannettu, mutta ulkopuolelta uusi ulkonäkö oli kiistanalainen. Autossa oli pullistuneet etuvalot sekä takavalot olivat ohuessa linjassa juuri puskurin yläpuolella. Epänormaalisti, Ford ei koskaan julkaissut suunnittelijan nimeä ja väittää tähän päivään saakka että auto myi enemmän kuin kuviteltiin (vaikkakaan lukuja ei koskaan julkaistu). Kovin moni ei tykännyt uudesta etupään näöstä leveine ritilöineen ja pullistuneine etuvaloineen.

Ranskalaiset alkoivat kutsua sitä grenouille triste:ksi, joka tarkoittaa surullista sammakkoa. Jeremy Clarkson kirjoitti The Timesiin auton tullessa markkinoille, että Scorpion tulon jälkeen ei tarvitse enää kiistellä mikä on rumin auto teillä. Richard Porterin vuonna 2004 ilmestyneessä kirjassa Crap Cars, mk2 Scorpio oli numero 49/50 pelkän ulkonäön vuoksi. Quentin Willson sanoi vuonna 1997 vanhan formaatin Top Gearissa, että surusilmäinen Scorpio on niin sankarillisesti ruma, että Ray Charlesin ja Stevie Wonderin on täytynyt suunnitella se.

DVD:llä Clarkson: Heaven and Hell, Clarkson järjesti turnajaiset Scorpion ja Triumph TR7:n välillä. Clarkson nimitti Scorpiota leveäsiseksi sammakoksi ja tuhosi molemmat autot nokkakolarilla.

Alkuvuodesta 1998 Scorpio sai kasvojenkohotuksen. Tämä sisälsi tummemmat etuvalojen kehykset ja hienovaraisemman eturitilikön pehmentääkseen keulan näköä. Takavaloja myös muutettiin että autosta saataisiin vähemmän pyöreämpi. Tämä oli auton viimeisin kehitys, sillä tuotanto lopetettiin kesällä 1998. Useita Scorpioita oli vielä tässä vaiheessa varastossa, joten varastoa myytiin tyhjäksi vielä 2 vuotta tuotannon lopettamisen jälkeen.

Täytti tai ei Scorpio Fordin myyntiodotukset, muuttuvat Euroopan automarkkinat 90-luvun lopulla tarkoitti ettei sitä suoranaisesti korvattu millään. Tämä ei ollut tavatonta aikana, jolloin keskityttiin lähinnä korkean luokan suuriin henkilöautoihin tai monikäyttöisiin perheautoihin. Jokatapauksessa, tuona aikana Ford omisti Jaguarin jonka kanssa Scorpio oli kilpaillut Euroopassa. Muut valmistajat tekivät samallalailla tällä samalla alueella, kuten esimerkiksi Vauxhall/Opel lopettaen Omegan myynnin hieman senjälkeen kun Honda lopetti Legendin myymisen Euroopassa. Rover 600 ja Rover 800 molemmat korvattiin Rover 75:llä. Samalla, menestyksetön Peugeot 605 lopeteltiin pikkuhiljaa, kun sen korvasti Peugeot 607 loppuvuodesta 1999. Kuitenkin, 605:n sisar, Citroen XM lopetettiin vuonna 2000, seuraajan saapuessa vasta kun C6 julkaistiin vuonna 2006.

Jotkin suuret johtotason autot kuten Honda Legend on myöhemmin tuotu takaisin Euroopan markkinoille, ja on tärkeää huomata että mk4 Mondeo on suurempi kuin mk2 Scorpio jokaisella mitallaan.

Varustelutasot

Varustelutasosta riippumatta, kumpi tahansa korimalli 2.9 Cosworth moottorilla varustettuna varustettiin myös luistonestolla, vakionopeudensäätimellä sekä automaattivaihteistolla. Manuaalivaihteistoa ei ollut lainkaan saatavilla tämän moottorin yhteydessä. Kaikki muut moottorit ovat saatavilla sekä manuaalilla että automaatilla, vaikkakin suurin osa Scorpioista myytiin automaatteina.

Scorpio mk2 oli saatavilla seuraavilla varustelutasoilla:

Executive: Perusmalli, vaikka tässäkin oli sähköikkunat, ABS-jarrut, ohjaustehostin sekä varashälytin ja ajonesto.

Ghia: Tässä varustelutasossa oli ilmastointi, alumiinivanteet, etusumuvalot ja sähköpeilit kuten myös muita pieniä lisäyksiä.

Ultima: Tämä on paras varustelutaso CD-vaihtajalla, ilmastoinnilla, nahkasisustalla, vakionopeudensäätimellä sekä automaattisesti himmentyvällä pelilillä ja monien muiden pienten muutosten lisäksi autosta löytyi vielä elektronisesti säädettävät penkit.

Kaikki varustelutasot ovat saatavilla kaikkiin moottoreihin sekä porrasperässä että farmarimallissa.

Epänormaalisti varustelutasoa ja moottorin kokoa ei kerrottu autojen takana. Varustelutaso on ennemmin kerrottu auton sivuilla Scorpio -kylttien lähellä. Executive -tasossa ei ollut kylttiä, siinä luki vain Scorpio. Muissa varustelutasoissa oli mallinimi logon alla, kuten esimerkiksi Scorpio Ultima.

Moottorin koko myös kerrottin auton kyljissä, juuri sivuvilkkujen yläpuolella:

2.0 L
ei logoa vanhemmissa 8-venttiilisissä, uudemmissa 16-venttiilisissä luki 2.0 16v
2.3 L
"2.3" (vanhemmissa "2.3 16v")
2.9 L
"2.9" (vanhemmissa "2.9 12v")
2.9 L
Cosworth "24v"

Toisinkuin mk1 Scorpiossa, sana Cosworth ei ilmennyt missään auton ulkopuolella ennenkuin 1998 tapahtuneessa kasvojenkohotuksessa Cosworthin logo on selvästi näkyvissä peräluukussa. Logo on kuitenkin aina löytynyt moottorin päältä.

Suuri osa näistä autoista myytiin yrityksille, niiden arvo muutaman käyttövuoden jälkeen oli aika huono, joka lisäsi auton kokonaishintaa, joten ostajat siirtyivät arvostetuimpiin autoihin, kuten BMW:n ja Lexukseen.

Lähde

  • Artikkeli käyttää sisältöä englanninkielisen Wikipedian Ford_Scorpio-artikkelista. Wikipediasta voi ottaa tekstiä tietyin ehdoin, koska Wikipedia on GFDL-lisenssillä.