Käyttäjä:Vaux

Kohteesta AutoWiki
Versio hetkellä 20. helmikuuta 2022 kello 12.19 – tehnyt Vaux (keskustelu | muokkaukset) (Vanhat hinnat)
(ero) ← Vanhempi versio | Nykyinen versio (ero) | Uudempi versio → (ero)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Autoharrastaja, joka arvostaa olennaista, oikeaa ja täsmällistä tietoa. Ajanut erilaisia henkilöautoja.

Olen lukenut paljon auto- ja tekniikkalehtiä. Niiden tietoja yhdistelemällä kirjallisuudesta ja netistä saatuihin tietoihin ymmärryksemme autoista syvenee ja tarkentuu.

Lähdekritiikki on aina tärkeää. Osa autolehdistä esittelee paljon autoja, mutta niiden tieto voi olla melko pinnallista (niilläkin on toki arvonsa). Toiset autolehdet taas esittelevät autoja ja niiden historiaa syvällisemmin, mutta niilläkin voi olla pieniä puutteita.

Keskustelu: allekirjoitus aikamerkinnällä: --~~~~

Vanhat hinnat[muokkaa]

Vanhat hinnat voi muuttaa nykyeuroiksi rahanarvonkertoimen avulla. Kerroin lasketaan koko vuoden osalta, joten kunakin vuonna on saatavana edellisen vuoden rahanarvonkerroin. Rahanarvonkerroin 1860–2021:
https://www.stat.fi/til/khi/2021/khi_2021_2022-01-14_tau_001.pdf

Muista nettisivuista[muokkaa]

Wikipedia on yleensä jollain lailla hyvä tiedon lähde, mutta englanninkielisessä Wikipediassa ongelmana voi olla esimerkiksi tehon epätarkka määritelmä: käytetäänkö kilowatin vastineena anglosaksista vai eurooppalaista hevosvoimaa, mistä on seurannut sekaannuksia ja pieniä epätarkkuuksia. Myös eri tehonormit saattavat aiheuttaa sekaannuksia ja virheitä, ja tehon ilmaisu myös kirjallisuudessa ja lehdistössä voi olla epätarkkaa vanhentuneista bruttonormeista johtuen. Usein 1960-70-luvun auton odotettua huonompi kiihtyvyys tehopainosuhteeseen nähden on selvä merkki, että ilmoitettu teho on bruttoteho, joka ei vastaa nykyisin käytettyä nettotehoa ja moottorin todellinen teho on ilmoitettua (bruttotehoa) alhaisempi.

Rinnakkaiseen autotietolähteeseen Wikipediaan kirjoittaminen voi olla hankalaa, koska joku valvojista usein haluaa muokata juttua tai jopa poistaa tietoja, täysin oman mielensä mukaan. Wikipedian jutuissa voi olla myös subjektiivisia arvioita ja vähemmän sujuvaa kirjoittelua sekä pieniä epätarkkuuksia ja henkilöstä johtuvia painotuksia. Osa lähteiden arviointia on kuka jutun on kirjoittanut, kaikissa autoja koskevissa jutuissa.