Korkeammalle kierrättäminen

Kohteesta AutoWiki
Versio hetkellä 11. marraskuuta 2005 kello 16.48 – tehnyt Sakarit (keskustelu | muokkaukset) (l)
(ero) ← Vanhempi versio | Nykyinen versio (ero) | Uudempi versio → (ero)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Mitä nopeammin auton moottori kiertää eli käy, sitä enemmän tehoa se tuottaa. Moottoria ei kuitenkaan voi kierrättää rajattomasti, sillä jossain vaiheessa imukanavat, pakokanavat sekä venttiilit alkavat ahdistaa. Tämän lisäksi edestakaisin liikkuvilla osilla on tietty maksimikierros mitä korkeammille nopeuksille niitä ei ole suunniteltu.

Yleensä maksimikierroksia etsittäessä vastaan tulee venttiilien kelluminen, tämä onkin yksi yleisimmistä tuhoa aiheuttavista ominaisuuksista silloin, kun moottoria vahingossa (tai tahallaan) kierrätetään aivan liian korkealle. Venttiilien jäädessä kellumaan ne voivat osua mäntään aiheuttaen koneremontin. Tätä voidaan estää jäykentämällä venttiilien jousia, mutta se laskee moottorin hyötysuhdetta.

Yleisesti kannen yläpuolisilla nokka-akseleilla varustetut moottorit kestävät paremmin "kierrätystä" kuin työntötankomoottorit. Työntötankomoottoreissa on nimittäin enemmän rakenteellisia välyksiä, jotka voivat kovilla kierroksilla kasvaa liiaksi. Toisaalta jotkut työntötankomoottorit kestävät hetken ajan hyvinkin korkeita kierroksia, mutta jatkuva kierrätys tuhoaa moottorin.