Ero sivun ”Mekaaninen ahdin” versioiden välillä

Kohteesta AutoWiki
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
(Historiaa)
Rivi 1: Rivi 1:
 
[[Kuva:615px-Dragster Kompressor 2005.jpg|300px|right|thumb|Roots-ahdin]]
 
[[Kuva:615px-Dragster Kompressor 2005.jpg|300px|right|thumb|Roots-ahdin]]
'''Mekaaninen ahdin''' ottaa tarvitsemansa tehon moottorin kampiakselilta - yleensä hihnan välityksellä. Mekaanisen ahtimen hyviä puolia on välitön reagointi kaasuun. Ahdin seuraa tarkasti moottorin kierroksia ja toimii heti tyhjäkäynniltä alkaen. Haittapuolia on [[Turboahdin|turboahdinta]] huonompi hyötysuhde, sillä mekaaninen ahdin käyttää toimiakseen enemmän moottorin tehoa kuin turboahdin, lisäten samalla jonkin verran kulutusta. Mekaaniset ahtimet toimivat myös yleensä turboja tehottomammin yläkierroksilla.
+
'''Mekaaninen ahdin''' ottaa tarvitsemansa tehon moottorin kampiakselilta - yleensä hihnan välityksellä. Mekaanisen ahtimen hyviä puolia on välitön reagointi kaasuun. Ahdin seuraa tarkasti moottorin kierroksia ja toimii heti tyhjäkäynniltä alkaen. Haittapuolia on [[Turboahdin|turboahdinta]] huonompi hyötysuhde, sillä mekaaninen ahdin käyttää toimiakseen enemmän moottorin tehoa kuin turboahdin, lisäten samalla jonkin verran kulutusta. Mekaaniset ahtimet toimivat myös yleensä turboja tehottomammin suurilla moottorin käyntinopeuksilla.
 
Mekaanisia ahtimia on kolmea päätyyppiä:  
 
Mekaanisia ahtimia on kolmea päätyyppiä:  
 
# Centrifugal Supercharger eli keskipakoahdin,
 
# Centrifugal Supercharger eli keskipakoahdin,

Versio 12. helmikuuta 2014 kello 19.14

Roots-ahdin

Mekaaninen ahdin ottaa tarvitsemansa tehon moottorin kampiakselilta - yleensä hihnan välityksellä. Mekaanisen ahtimen hyviä puolia on välitön reagointi kaasuun. Ahdin seuraa tarkasti moottorin kierroksia ja toimii heti tyhjäkäynniltä alkaen. Haittapuolia on turboahdinta huonompi hyötysuhde, sillä mekaaninen ahdin käyttää toimiakseen enemmän moottorin tehoa kuin turboahdin, lisäten samalla jonkin verran kulutusta. Mekaaniset ahtimet toimivat myös yleensä turboja tehottomammin suurilla moottorin käyntinopeuksilla. Mekaanisia ahtimia on kolmea päätyyppiä:

  1. Centrifugal Supercharger eli keskipakoahdin,
  2. Roots "Blower" Supercharger ja
  3. Lysholm Twin-Screw Supercharger eli ruuviahdin , http://en.wikipedia.org/wiki/Rotary_screw_compressor#Superchargers

G-ahtimesta käytetään usein keskipakoahdin nimitystä vaikka se ei varsinaisesti sellainen ole.

Mekaanisia ahtimia

Historiaa

Vuonna 1900 saksalainen insinööri Gottlieb Daimler sai patentin pumpulle, joka avusti lisäilman ja polttoaineen saantia sylinteriin ja sekä pakokaasujen poistoa. Vaikka hän ei kutsunut keksintöään patenttihakemuksessa "supercharger"-nimellä, pidetään tapahtumaan superchargerin syntyhetkenä. Myös Louis Renault sai patentin omalle ahtimelleen vuonna 1902. Tämä kaikki pohjautui kaksiroottoriseen ilmapumppusuunnitelmaan, jonka patentoi ensimmäisena amerikkalainen Francis Roots vuonna 1860. Suunnitelma oli pohjana nykypäivän Roots-tyyppiselle ahtimelle.

Alf Lysholm kehitti nimeään kantavan ahtimen 1930 luvulla ollessaan Svenska Rotor Maskiner AB:n pääinsinoori. http://www.opcon.se/web/The_SRM_twin_screw_compressor.aspx Lysholm ahtimen käyttäjiä mm: Mercedes-benz , Mercury Marine racing division , Ford , SaleenMotorSport .

Keksinnön jälkeen ahtimet yleistyivät nopeasti niin kilpa- kuin katuautoissakin.

Ensimmäisiä mekaanisesti ahdettuja (kilpa-)autoja:

Katso myös