Moottoriurheilu

Kohteesta AutoWiki
Versio hetkellä 27. syyskuuta 2006 kello 13.47 – tehnyt Tapi0 (keskustelu | muokkaukset) (Luokka)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Moottoriurheiluksi kutsutaan kilpailua tai kilpailusuoritusta, jossa edetään ulkopuolisen voimalähteen avulla. Moottori voi olla nestemäistä polttoainetta hyväkseen käyttävä laite, joista esimerkiksi ralliautot ovat hyvin tunnettuja. Erään määritelmän mukaan moottoriurheiluun sopivat kaikki omin voimin kulkevat laitteet, kuten esimerkiksi päältä ajettavat ruohonleikkurit tai kuorma-autot.

Moottoriurheilu käsittää laajan ryhmän erilaisia moottoriavusteisia autoilu-, moottoripyöräily- ja veneilylajeja kuten rata (mm. DTM-, Formula 1- ja GP2-sarjat), ralli, kiihdytysajo, tractor pulling, trial, road racing sekä F1-veneily.

Tavallisesti kilpa-ajoneuvot on jaettu eri luokkiin moottoritilavuuden ja suorituskyvyn mukaan, jotta kilpailuista tulisi mahdollisimman tasaväkisiä. Tämä on myös eräs turvallisuusnäkökohta ,sillä on turvallisempaa kilpailla vaikkapa rata-ajoissa kuten Formula 1 kaikkien liikkuessa keskimäärin samalla nopeudella. Liian suuret nopeuserot saattaisivat johtaa vakaviinkin onnettomuuksiin. Moottoriurheilussa voidaan käyttää myös sähkö- tai hybridimoottoria. Moottoriurheilussa ei välttämättä ole kysymys nopeuskilpailuista, vaan kilpailla voidaan myös luotettavuudesta tai pienimmästä polttoaineenkulutuksesta.


Autourheiluluokkia

Aiheesta muualla

Lähde

  • Artikkeli käyttää sisältöä Wikipedian Moottoriurheilu-artikkelista. Wikipediasta voi ottaa tekstiä tietyin ehdoin, koska Wikipedia on GFDL-lisenssillä.