Rover KV6 -moottori

Kohteesta AutoWiki
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

KV6 oli autokäyttöön suunniteltu V6-kofiguraation, neljällä nokka-akselilla varustettu, 24-venttiilinen bensiinimoottori. Sen ominaisuuksiin kuului muuttuvapituuksinen imusarja (Variable Intake System, VIS), jonka avulla pystyttiin vaikuttamaan moottorin teho- ja vääntöominaisuuksiin. Moottorista valmistettiin 2- ja 2,5-litraiset variantit. KV6-moottoreita valmisti aluksi Rover Group, sitten MG Rover Groupin sisaryhtiö Powertrain Ltd. Eteläkorealainen KIA valmisti KV6-moottoreita lisenssillä. Moottorien valmistus siirtyi Britanniasta Kiinaan vuonna 2005 ja moottorin uudeksi nimeksi tuli NV6.

Historiaa

KV6-moottori teki debyyttinsä vuosimallin 1996 Rover 800 -sarjan mallien voimanlähteenä. Tämän jälkeen moottoria on käyetty mm. Rover 75:n ja sen sisarmalli MG ZT:n sekä MG ZS:n keulalla.

Moottorin suunnittelusta ja valmistamisesta vastasi Roverin Longbridgen tehdas. Moottorin oli tarkoitus korvata Hondan 2,7 litran V6, joka ei olisi enää täyttänyt tiukkenevia päästörajoituksia. Moottorin alkuperäistä designia jouduttiin muuttamaan melkoisesti, että se saatiin kenkälusikkaa apuna käyttäen sopimaan Rover 75:n pienemmän konepellin alle. Tämä tuotti melkoisesti hankaluuksia esimerkiksi jakohihnojen vaihtotyön yhteydessä, sillä niitä on moottorissa kolme, yksi edessä, ja molempien sylinterikansien takana yhdet.

Sovellukset


Kiinassa valmistettua NV6-versiota käytetään Roewe 750- ja MG 7 -mallien voimanlähteenä.

Teknologiaa

Esittelynsä aikoihin KV6 oli huipputekninen -ja -nykyaikainen konstruktio, joka monessa ominaisuudessa peittosi kilpailijansa. Se oli mm. luokkansa kevein ja lyhin V6-moottori. Jakohihnan kireys oli hoidettu automaattiyksiköllä ja moottorinohjauksesta vastasi edistyksellinen Siemens EMS2000 -järjestelmä. Ohjausjärjestelmä pystyi muuttamaan imusarjan geometriaa, näin moottorin ominaisuuksia saatiin mukautettua ulkoisten muuttujien aiheuttamien vaatimusten mukaisesti. Vaikka moottori luetaan Roverin K-sarjaan kuuluvaksi, sillä ei käytännössä ole, moottorinohjausjärjestelmää lukuunottamatta, mitään yhteisiä nimittäjiä K-sarjan nelisylinteristen versioiden kanssa.

Roverin valmistamana yksikkö tuottaa tehoa 175 hv DIN (129 kW) @ 6500 r/min ja vääntöä 240 Nm @ 4000 r/min ja se oli 1990-luvun lopulla luokkansa voimakkain V6-moottori, näin ainakin Rover 800 V6 -mallien mainostekstien mukaan. Automaattivaihteiston ohjaus oli yhdistetty moottorinohjauksen toimintojen kanssa. Tällä järjestelyllä voimalinjan yhteensopivuus oli saatu mahdollisimman hyvälle tasolle.

Tunnettuja tyyppivikoja

Alkusarjan (1996 – 1998) moottori oli herkkä kannentiivisteen palamisen aiheuttamille vaurioille. Tähän vaikutti toisaalta edellämainittu moottorin lyhyys, joka aiheutti ahtaan sylinteriputkien sovituksen. Toinen vaikuttava tekijä oli moottorien viimeistely käsityönä, josta aiheutuvia eroavaisuuksia ei oltu otettu huomioon suunnittelupöydällä, toleransseja laskettaessa. Käsityön laatuvaihtelut aiheuttivat mm. sylinteriputkien asennuskorkeuden vaihtelua, ja tämä puolestaan lisäsi kannentiivisteen vuotamisen riskiä. Moottorin tuotannon uudelleenjärjestelyn yhteydessä tästä ongelmasta päästiin eroon ja Rover 75 -mallissa (1998-2005) ei kannentiivisteen palaminen tai vuotaminen enää ollut ongelma.

Vuoden 1998 uuden moottoriversion yhteydessä KV6:n kevytmetallinen imusarja ja geometriaa muuttavat perhosläpät muutettiin omistajayhtiö BMW:n toimesta Saksassa valmistetuksi, muoviseksi yksiköksi. Myös kevytmetallinen termostaattikotelo muutettiin muoviseksi. Näiden muutosten sivutuotteena saatiin uusia moottoriongelmia. Perhosläpät irtosivat tai rikkoutuivat ja muoviset termostaattikotelot murtuivat, aiheuttaen nestevuotoa. Kolmas yleinen ongelma oli muuttuvageometrisen imusarjan läppämoottoreiden nopea rikkoutuminen.

Aiheesta muualla

http://www.youtube.com/watch?v=YC7i5R6lpEQ Rover Gropupin KV6-moottorin promovideo