Talja

Kohteesta AutoWiki
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Talja on vuosina 1938-1971 toiminut liikenneturvallisuutta edistänyt yhdistys. Nimi Talja on lyhenne yhdistyksen nimestä Tapaturmantorjunta ry:n liikennejaosto.

Talja esitti 1960-luvulla 90 km/t kattonopeuskokeilua, joka toteutettiin kesällä 1962. Taljan käsityksen mukaan yleinen nopeusrajoitus lisäisi liikenneturvallisuutta.

Kansainväliset 1960-luvun tutkimukset eivät välttämättä tukeneet Taljan väitettä kattonopeuden turvallisuudesta. Päinvastaisia tuloksia saatiin esimerkiksi Englannista, Länsi-Saksasta ja Ranskasta. Näissä maissa ja erityisesti Ranskassa 1960-luvun alun viikonloppujen kattonopeuskokeilut piti lopettaa, koska ne päinvastoin lisäsivät onnettomuuksia ja kuolonuhrien määrää. Syynä tähän oli jonojen lisääntyminen ja siitä johtunut ohitustarve.

Yhdysvalloissa vuoden 1956 Federal Air Highway Actin seurantatutkimus oli hyvin laaja onnettomuustutkimus. Sen seurauksena kattonopeutta joko lisättiin tai poistettiin nopeusrajoitus kokonaan.

Talja ei esittänyt näitä tutkimuksia kattonopeusrajoituksia koskevissa tutkimuksissaan. Vuonna 1965 liikenteessä kuolleista yli tuhannesta uhrista 72 sattui Helsingissä, jossa lähes kaikkialla oli 50 km/t nopeusrajoitus. Erään saksalaisen vakuutusyhtiön tutkimuksen mukaan ylinopeudesta johtui vain 2,2 % liikennekuolemista.

Suomalaisista autoilijoista ja moottoripyöräilijöistä lyhytaikaista kattonopeutta kannatti 55 % ja pitkäaikaista kattonopeutta 48 %.

Talja järjesti liukkaan kelin jäärataharjoittelun yhdessä Suomen Autokoululiiton kanssa Kausalassa helmikuussa 1966. Luiston tapahtuessa pitää painaa kytkin pohjaan, jolloin rengas pyörii mahdollisimman vähän luistaen, sitten ohjauspyörän liike oikeaan suuntaan.

Talja sai rahoitusta toimintaansa esimerkiksi liikennevakuutuksista. Vuonna 1965 liikennevakuutuksista annettiin Taljalle 1.935.000 markkaa. Talja oli aikoinaan kiistelty järjestö eivätkä kaikki liikennevakuutuksen maksajat välttämättä arvostaneet Taljan työtä ja esityksiä.

Taljan seuraaja vuodesta 1971 on ollut Liikenneturva.

Lähteet

  • Tekniikan Maailma 4/1966, sivut 18-21, kirjoittanut Kari Ruutu
  • Tekniikan Maailma 5/1966, sivut 20-21, kirjoittanut Kari Ruutu

Aiheesta muualla