World Touring Car Championship

Kohteesta AutoWiki
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

World Touring Car Championship eli WTCC on kansainvälisen autourheiluliiton FIA:n järjestämä vakioautojen rata-autoilun maailmanmestaruussarja.

WTCC kehittyi jo vuodesta 1963 ajetun ETCC:n (European Touring Car Championship) jatkeeksi vuonna 1987, jolloin mestaruuden voitti Roberto Ravaglia BMW M3:lla. Tuolloin kilpailtiin A-ryhmän autoilla. Sarja ei kuitenkaan ollut missään suhteessa taloudellinen menestys ja se päätettiin lopettaa heti ensimmäisen kautensa jälkeen.

Vuonna 1993 järjestettiin Italian Monzan radalla ensimmäistä kertaa maailmancup-kilpailu Super touring -kalustolla kansallisten vakioautosarjojen voittajille. Tuolloin voiton vei Paul Radisich. Kisa käytiin kahtena seuraavanakin vuonna: 1994 Donington Parkilla, jolloin Radisich uusi voittonsa ja vuonna 1995 Paul Ricardilla, jolloin kilpailun voitti Frank Biela.

Vuonna 2002 ETCC-sarja herätettiin uudelleen henkiin, ja se saikin jonkinmoista suosiota varsinkin Eurosport-kanavan suorien televisiolähetysten ansiosta. Vuonna 2005 sarja laajentui maailmanmestaruussarjaksi ja kautta aikain toiseksi WTCC-mestariksi ajoi Andy Priaulx BMW:llään.

Nykyään WTCC:ssä käytettävä kalusto on Super 2000 -luokituksen mukaista. Nykyään varsinkin BMW:n, Chevrolet Europen, ja SEATin autotehtaiden panostus sarjaan on voimakasta. Myös muut autotehtaat, muun muassa Lada,(1) ovat tulossa mukaan kilpailuihin. Alfa Romeo ei enää ole tehdastallilla mukana.

Kilpailuviikonlopun aikana ajetaan kaksi lähtöä, joista jaetaan MM-pisteet kaavalla 10, 8, 6, 5, 4, 3, 2 ja kahdeksanneksi sijoittuneelle 1. Myös yksityiskuljettajille järjestetään erillinen Yokohama Independents Trophy -kilpailu, jossa jokaisena kilpailuviikonloppuna kahdeksan parasta kuljettajaa jakavat 35 000 euron palkintopotin.

Aiheesta muualla

Lähde

  • Artikkeli käyttää sisältöä Wikipedian World_Touring_Car_Championship-artikkelista. Wikipediasta voi ottaa tekstiä tietyin ehdoin, koska Wikipedia on GFDL-lisenssillä.
  • 1. ↑ Lada valmiina WTCC-sarjaan worldcarfans.com. Viitattu 21.9.2008.