Dubonnet-pyöräntuenta

Kohteesta AutoWiki
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Dubonnet-1934-knee-action-crop.jpg
Dubonet-01.jpg

Pääartikkeli: Jousitus

Dubonnet-pyöräntuenta oli erillisjousitus- ja ohjausjärjestelmä joka oli käytössä erityisesti 1930- ja 40-luvuilla, mutta esimerkiksi Cadillac käytti kyseistä järjestelmää vielä 1950-luvun puolivälin jälkeen.

Järjestelmässä yhdistyi nerokkaalla tavalla toteutettu jousitukseen yhdistetty iskunvaimennus, joka huonollakin pinnalla imi itseensä iskut ja piti pyöränkulmat joustoliikkeen aikana muuttumattomina. Haittapuolena oli, yksinkertaisempiin pyöräntuentoihin verrattuna, korkeammat valmistuskustannukset sekä järjestelmän vaatima säännöllinen huolto. Tämän vuoksi Dubonnet-tuenta jäi pois edullisempien autojen varustuksesta, mikäli sitä niihin edes asennettiin. Vuonna 1934 General Motors otti Dubonnet-tuennan käyttöön mm. Cadillaceissa kun taas Chevroletit joutivat olemaan ilman.

Dubonnet-tuenta rakentui joustoyksiköstä, joka oli kiinnitetty jäykän säteisakselin päihin olkatappi-tyyppisellä kiinnityksellä ja kääntyi autoa ohjattaessa raidetangon välittämällä voimalla. Pyörät on kiinnitetty vipuvarren päässä sijainneille olka-akseleille. Yksikön sisällä on kierrejousi sekä öljyvaimennettu heilahduksenvaimennin sekä öljyn virtausta säätelevät venttiilit. Järjestelmä vaatii toimiakseen riittävän määrän öljyä ja tässä piilee sen heikkous, koska vajaatäytöllä heilahduksenvaimennuksen teho heikkenee ja joustoliike tapahtuu pelkän jousen varassa, jolloin meno on todella keinuvaa ja pomppivaa. Etenkin aikana ennen nykyisenkaltaisia stefoja, järjestelmän tiiviys ei ollut paras mahdollinen.

Système Dubonnet:n kehitti ranskalainen lentäjä, keksijä ja kilpa-ajaja André Dubonnet, ensimmäinen versio asennettiin hänen suunnittelemaansa Hispano-Suiza Xeniaan vuonna 1933. Hän myi järjestelmän valmistusoikeudet monille autoja valmistaneille yhtiöille kuten Fiat, Alfa Romeo ja Simca. General Motors käytti Dubonnet-tuentaa kalleimmissa malleissaan, kuten Buickissa ja Cadillacissa, nimellä Knee-Action.

Suomenkielisessä autoilusanastossa pelkkä vaimenninyksikkö, ilman kierrejousta, tunnetaan nimellä "sammakkoiskari". Nimitys tulee vaimentimen vivuston rakenteesta, joka määrätyssä asennossa muistuttaa sammakon takajalan muotoa.