Nestejäähdytys

Kohteesta AutoWiki
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Jaahdytysnesteen lampomittari.jpg

Nestejäähdytys on eniten käytetty jäähdytystapa henkilöautoissa. Jäähdytysneste kiertää moottorin sisällä suljetussa järjestelmässä paineistettuna. Jäähdytysnesteen lämpötilaa säädetään jäähdyttimen ja termostaatin avulla. Termostaatti avautuu tietyssä lämpötilassa, jolloin jäähdytysneste pääsee virtaamaan jäähdyttimen kautta.

Kun termostaatti on viallinen, moottori ei joko saavuta oikeaa käyntilämpötilaa, tai käy liian kuumana. Liian kuumana käymisen huomaa siitä että moottori saattaa "keittää". Liian kylmänä käymisen huomaa siitä ettei jäähdytinnesteen lämpötila nouse, eli lämpömittarin viisari pysyy lämpöasteikon alapäässä.

Liian kylmänä tai kuumana käyvä moottori ei toimi optimaalisesti, jolloin kulutus kasvaa ja pahimmassa tapauksessa moottori voi vaurioitua; esimerkiksi liian kuumana käyvä moottori voi leikata kiinni. Samanlainen ylikuumeneminen syntyy, jos moottori vuotaa jäähdytysnesteen ulos esimerkiksi kannentiivisteen hajotessa, silloin myös vesipumppu voi rikkoutua.

Jäähdytysjärjestelmän huolto[muokkaa]

Jäähdytysneste suositellaan vaihdettavan 2-3 vuoden välein. Ajan saatossa neste likaantuu ja siitä haihtuu vettä, jolloin jäähdytysteho laskee, eikä järjestelmä toimi halutulla tavalla. Mikäli termostaatin epäillään olevan viallinen, kannattaa se vaihtaa nesteen vaihdon yhteydessä.

Jäähdytysneste vaihdetaan irrottamalla alavesiletku jäähdyttimen kennolta ja valuttamalla järjestelmä tyhjäksi nesteestä. Moottorin tulee tällöin olla kylmä. Kun järjestelmä on tyhjennetty, irrotetaan myös ylävesiletku sekä sisälämmittimen kennolle menevä letku tai letkut. Tämän jälkeen moottoriin, jäähdyttimeen ja lämmittimen kennolle johdetaan puhdasta vesijohtovettä sekä meno- että tulosuuntaan mahdollisten epäpuhtauksien poistamiseksi. Kun ulostuleva vesi on puhdasta, voidaan letkut kiinnittää takaisin paikoilleen ja järjestelmä täyttää puhtaalla vesi-glykoliseoksella autonvalmistajan ohjeen mukaisesti.

Huollon jälkeen järjestelmä pitää aina ilmata. Tämä tapahtuu yleensä ensin ilmausruuveilla alimmaisesta aloittaen, ja sen jälkeen käyttämällä autoa korotetuilla kierroksilla (3000 rpm) paisuntasäiliön korkki auki välillä nestettä lisäten. Kun neste säiliössä ei enää vaju täytön jälkeen, on järjestelmä ilmattu.