Tasauspyörästö

Kohteesta AutoWiki
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tasauspyörästö auton taka-akselilla

Tasauspyörästö (engl. differential) on autoissa ja muissa pyörillä liikkuvissa laitteissa laite, joka koostuu hammasrattaista antaakseen yhtä paljon vääntöä kummallekin vetävälle pyörälle, vaikka ne pyörisivätkin eri nopeutta. Tasauspyörästöä tarvitaan siksi, että auton samalla akselilla olevat pyörät pyörivät eri nopeudella, kun autolla kaarretaan. Tavanomaisen tasauspyörästön heikkous on mahdollisuus toisen pyörän sutimiseen, jolloin vastakkainen pyörä ei pyöri. Autoissa, joissa sutimisen välttäminen on tärkeää, kuten kilpa-autoissa, käytetään tasauspyörästön lukkoa.

Tasauspyörästö koostuu yleensä hammasratasmekanismista, jossa rengasratas saa nivelakselilta pyörimisvoimaa, joka siiretään sivurattaille yleensä kahden vastakkaisen pienen hammaspyörän kautta. Pienet vastakkaiset hammasrattaat on kiinnitetty kehikkoon, joka on kiinni rengasrattaassa. Kun rengasratas ja kehikko pyörivät, pienet hammasrattaat pyörittävät sivurattaita. Pienet rattaat pyörivät vapaasti oman akselinsa ympäri, kun jompikumpi sivurattaista kohtaa vastusta.

Tasauspyörästön lukon mekanismi[muokkaa]

Joissain ajoneuvoissa, kuten mikroautoissa, vääntö jaetaan yksinkertaisesti tasan molemmille pyörille käyttäen yhtenäistä vetoakselia tai autoissa tasauspyörästön lukkoa. Tällainen järjestely toimii tarpeeksi hyvin, kun ajetaan suoraan eteenpäin, mutta käännyttäessä ulomman pyörän täytyy kulkea pidempi matka kuin sisemmän pyörän. Yksinkertaisessa ratkaisussa sisempi pyörä sutii. Yleisessä käytössä tällainen ratkaisu vahingoittaisi liikaa sekä rengasta, voimansiirtoa että tietä.

Tämän takia on kehitetty erilaisia kitkalukkoja, jotka toimivat joko kartioiden tai levyjen avulla, pyrkien estämään vain toisen renkaan pyörimistä. Tällaisiä ratkaisuja käytetään monissa takavetoisissa henkilöautoissa ja pakettiautoissa. On myös olemassa mekaanisesti toimivia, joissa on lukitus, joka kytkeytyy keskipakovoiman avulla, kun tietty pyörintänopeusero syntyy. Vaativampaan käyttöön on myös monia ali-/ylipaineella tai mekaanisesti kytkettäviä lukkoja, maasturit, kuorma-autot.

Akselin tasauspyörästö voi myös olla Torsen-tyyppinen, joka jakaa enemmän vääntöä pyörälle, jolla on enemmän pitoa, tämä vastakohtana tavalliseen tasauspyörästöön, joka jakaa väännön nopeammalle ts. sutivalle pyörälle. Mm. Alfa Romeo ja Porsche ovat tarjonneet Torsen-tasauspyörästöä lisävarusteena kaksivetoisissa malleissaan, ja Audi V8-mallissa keskitasauspyörästön lisäksi myös taka-akselin tasauspyörästö on Torsen-mallinen.

Lähde[muokkaa]