G-ahdin

Kohteesta AutoWiki
(Ohjattu sivulta G60-ahdin)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

G-ahdin eli ns. kierukka-ahdin on mm. Volkswagenin käyttämä mekaaninen ahdin. G-ahtimessa on epäkeskeisesti laakeroitu puristuskierukka, joka tekee oskilloivaa kiertoliikettä. G-ahtimen hyötysuhde on mekaaniseksi ahtimeksi korkea ja lisäksi ahtopaine pysyy melko vakaana läpi koko kierrosalueen.

G-ahdin on saanut hieman huonoa mainetta kestävyytensä suhteen ja mikäli sen hihnat eivät ole kunnossa, saattaa se hajota voimakkaassa moottorijarrutuksessa, vaihdemissauksessa tai rajoittajalle ajamisessa. Ahdinta kannattaakin huollattaa säännöllisesti. Pääosin hajoamiset johtuvat huonosta huollosta, eli ahtimessa oleva jakohihna on kulunut tai öljyinen, jolloin hihna pääsee hyppäämään. Huoltoväliksi voitaneen suositella vähintään 100 000 kilometriä, viritetyssä moottorissa useammin. Normaalissa ajossa G-ahdin kestää hyvin, eikä G-ahtimella varustetun auton ostamista kannata jättää väliin vain ahtimen huonon maineen takia.

G-ahtimen historia[muokkaa]

  • G-ahdin on patentoitu jo vuonna 1905.
  • Volkswagen ottaa 1980-luvun loppupuolella käyttöön G-ahtimen. Volkswagenilla on kaksi G-ahdinta, G60 sekä G40.
  • G-ahdin asennettiin ensimmäisenä VW Poloon jo 80-luvun puolivälissä. Näitä tehtiin tuolloin 500 kpl sarja.

Volkswagenin G60[muokkaa]

G60-ahdin löytyy mm. Golf G60, Corrado G60 sekä Passat G60 autoista. Vakio G60-koneen ahtopaine on noin 0,6-0,7 bar ja sitä voidaan nostaa melko turvallisesti hitusen yli baariin. Lue lisää G60:n virittämisestä VAG:n PG-moottorin sivulta.

Volkswagenin G40[muokkaa]

G40-ahdin löytyy Polo G40 autosta. G40-ahtimessa kierukan säde ahtimen sisällä on 20 mm pienempi kuin G60-ahtimessa.