Carrozzeria Ghia

Kohteesta AutoWiki
(Ohjattu sivulta Ghia)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Ghia
Ghia logo.gif
Yrityksen perustusmaa ja paikka Flag of Italy.svg.png Italia, {{{perustuspaikka}}}
Tuotannon aloitus 1921
Autokonserni Ford Motor Company
Vuotuinen valmistusmäärä
Sijainti Suomen rekisteröintitilastossa
Suomen maahantuoja
Suosituin malli


Ghia (Carrozzeria Ghia SpA) on yksi kuuluisimmista italialaisista autojen muotoilijoista ja korinvalmistajista. Sen perusti Giacinto Ghia vuonna 1921 Torinoon, Italiaan. Maailmansotien välissä se suunnitteli erikoiskoreja Alfa Romeolle, Fiatille ja Lancialle. Toisen maailmansodan jälkeen monet ulkomaalaiset yhtiöt käyttivät Ghian palveluita, esim. Ford (Lincoln Futura), Chrysler (Norseman) ja Volkswagen (Karmann Ghia). Ghia muotoili jopa Ferrareita.

1950-luvulla alkoi Ghian yhteistyö Pietro Fruan kanssa ja 1957 Fruan yritys Carrozzeria Frua myytiin Ghialle.

Ghian oma tuotanto oli aina melko pientä, joka teki sen tuotteista yksillöllisempiä verrattuna muiden korivalmistajien tuotteisiin. (Karmann Ghian valmistuksesta vastasi itseasiassa Karmann.)

1960-luvulla kilpaileva suunnitteluyhtiö Alejandro de Tomaso otti yhtiön haltuunsa, mutta sillä oli vaikeuksia johtaa Ghiaa kannattavasti. 1970 Alejandro de Tomaso myi yhtiön Fordille. Yhtiön myynnin aikoina, Ghia oli osittain myös mukana myös De Tomaso Panteran kehittelyssä. Ghian arvokkaasta nimestä johtuen, Ford alkoi pian käyttää sitä jopa liioitellun paljon. Vuodesta 1973 eteenpäin, Fordin erilaiset huippumallit kantoivat Ghian merkkiä. Trendi alkoi Euroopasta (Granada Ghia, Capri Ghia, Cortina Ghia, Escort Ghia, Fiesta Ghia) ja sen käyttö levisi pian maailmanlaajuiseksi, erityisesti Yhdysvaltojen ja Australian markkinoilla.

Nykyään Ghian studiot tuottavat erilaisia konseptiautoja Ford nimen alla. Myös huippumallit kantavat Ghia merkkiä edelleen.

Ulkoiset linkit[muokkaa]

Lähde[muokkaa]

  • Artikkeli käyttää sisältöä englanninkielisen Wikipedian Ghia-artikkelista. Wikipediasta voi ottaa tekstiä tietyin ehdoin, koska Wikipedia on GFDL-lisenssillä.