Autovero

Kohteesta AutoWiki
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Autovero on suoritettava ennen ajoneuvon rekisteröintiä tai käyttöönottoa Suomessa. Eräissä tapauksissa autovero on suoritettava ajoneuvon rekisteröinnin jälkeenkin, jos ajoneuvon rakennetta, käyttötarkoitusta tai omistusta muutetaan verotukseen vaikuttavalla tavalla. Tällöin autoveron kantaa yleensä AKE (Ajoneuvohallintokeskus). Suomessa suoritetaan tullilaitokselle sekä Suomeen maahantuotavista että Suomessa valmistetuista ajoneuvoista autovero seuraavista ajoneuvoista:

  • henkilöautosta (M1-luokka)
  • pakettiautosta (N1-luokka)
  • sellaisesta muusta autosta, jonka omamassa on alle 1 875 kilogrammaa
  • moottoripyörästä (L3e-luokka ja L4e-luokka)
  • muusta L-luokkaan kuuluvasta ajoneuvosta

On myös autoja, joista veroa ei tarvitse maksaa. Tällaisia ovat jotkin M1-luokan matkailuautot, pelastusautot, sairasautot ja ruumisautot, N1-luokan eläinlääkintäautot ja pelastusautot sekä L-luokan ajoneuvoista mopot ja kevyet nelipyörät.

Autovero tuottaa vuodessa Suomen valtiolle noin 1,5 miljardia euroa. Suomessa on noin 2,5 miljoonaa ajoneuvoveronalaista henkilöautoa.

Autoveron arvonlisävero[muokkaa]

Autoverosta maksetaan autoverolain viidennen pykälän mukaan arvonlisäveroa. Tätä veroa kutsutaan myös ei-arvonlisäveroksi eli elv:ksi tai ei-alv:ksi. Suomen kannan mukaan vero on arvonlisävero ja siten arvonlisäverotuksessa vähennyskelpoinen.

Oikeuskäytäntö asiasta on kesken, mutta tehtyjen verotuspäätösten mukaan Suomessa ostettu auto ei sisällä lainkaan autoverosta perittävää arvonlisäveroa, vaan ainoastaan tavallista arvonlisäveroa. Veropäätösten perusteella autoverosta perittävän autoverolain viidennen pykälän mukaisen arvonlisäveron määrä olisi suomessa ensirekisteröidyissä autoissa 0%:ia ja veron perintää sovellettaisiin vain käytettyinä maahantuoduihin autoihin.

Veron erityisluonne on tullut esille ensimmäisen kerran Antti Siilinin tekemän autoverovalituksen yhteydessä, joka koski Saksasta käytettynä tuodun Mercedes-Benz -auton maahantuonnin yhteydessä tehtyä verotusta. Valtiovarainministeriö perusteli autoverosta perittävää arvonlisäveroa sillä, ettei kyseessä ole arvonlisävero, vaan autoverosta perittävä arvonlisävero, joka on ei-arvonlisävero eli elv.

Euroopan komissio on kiinnittänyt huomion siihen, että yritysten oikeus vähentää autoverosta perittävä ei-arvonlisävero tavallisesta arvonlisäverosta on vastoin kuudetta arvonlisäverodirektiiviä, jonka mukaan arvonlisäverosta voidaan vähentää ainoastaan arvonlisäveroa. Asiaa pidetään yksityisiä autontuojia syrjivänä, mutta Valtiovarainministeriön tulkinnan mukaan vero ei ole syrjivä. Asiasta on käynnissä oikeudenkäynti Suomen valtiota vastaan, joka on kesken.

Autoverouudistus 2008[muokkaa]

1. marraskuuta 2007 hallitus ilmoitti autoverotuksen kokonaisuudistuksesta. Uusien kulkuneuvojen autovero porrastetaan polttoaineenkulutuksen ja päästöjen mukaan, ja ajoneuvovero, eli kansanomaisesti käyttömaksu, sidotaan ajoneuvon hiilidioksidipäästöihin. Autovero nousee niillä autoilla, jotka kuluttavat yli 9,4 litraa bensiiniä tai 8,5 litraa dieseliä sadalla Helsingin Sanomat 1.11.2007, haettu 2.11.2007. Uusi autovero lasketaan 1. tammikuuta 2008 alkaen käyttöönotetuista ajoneuvoista, ja ajoneuvovero muuttuu 2010. Uudistuksen tarkoituksena on suosia ympäristöystävällisempiä ja vähän kuluttavia autoja ja nopeuttaa Suomen autokannan uusiutumista. Muutoksen odotetaan lisäävän merkittävästi dieselmoottoreilla varustettujen autojen suosiota Helsingin Sanomat 1.11.2007, haettu 2.11.2007, kun taas suurilla bensiinimoottoreilla varustetut autot olisivat entistä kalliimpia hankkia ja käyttää. Keskimäärin autoveron alennus olisi noin kuudesosa nykyisestä ja vero olisi 10–40 prosenttia verotusarvosta Helsingin Sanomat 1.11.2007, haettu 2.11.2007.

Lähde[muokkaa]