BMW M GmbH

Kohteesta AutoWiki
(Ohjattu sivulta BMW Motorsport GmbH)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
BMW M GmbH
BMW M -logo.png
Yhtiön kotipaikka Flag of Germany.svg.png Saksa, München
Perustamisvuosi 1972
Yhtiömuoto Tytäryhtiö
Pääomistaja BMW Group
Yhtiön web-sivu https://www.bmw-m.com/de/index.html

BMW M GmbH (aikaisemmin: BMW Motorsport GmbH) on saksalaisen autovalmistaja BMW AG:n tytäryhtiö. BMW Motorsport oli nimensä mukaisesti organisaatio, jonka toiminta keskittyi BMW:n moottoriurheilun ympärille. Vuonna 1992 liiketoimintayksikkö BMW Individual liitettiin BMW Motorsport GmbH:n organisaatioon ja vuonna 1993 yhtiön nimeksi muutettiin BMW M GmbH. Uuden yhtiön päätoimialueeksi muodostui korkeatasoisten ja suorituskykyisten erikoisversioiden kehittäminen BMW:n vakiomalleista.[1]

BMW M GmbH:lla on itsenäisen autonvalmistajan status, mutta yhtiön kuluttajamarkkinoille suunnatut M-mallit valmistetaan samoilla tuotantolinjoilla kuin emoyhtiön vakiomallit.

Historia[muokkaa]

BMW E9 3.0 CSL
Chris Amon ja BMW 3.0 CSL vakioautojen 6-tunnin kilpailussa Nürnburgringillä 8.7.1973.

Eräs ensimmäisistä tulevan M GmbH:n virittämistä malleista oli BMW 3.0 CSL, joka oli BMW E9 -mallin kevennetty rataversio. M ei tuolloin ollut vielä oma yhtiönsä vaan BMW:n organisaatioon kuulunut osasto. Alpina oli apuna mallin kehitystyössä.

Vuonna 1972 BMW:llä heräsi ajatus kehittää BMW Turbo X1 -konseptiauton pohjalta urheiluauto, joka toimisi sekä radalla että tieliikenteessä. Näihin aikoihin italialaismerkit olivat merkittävissä ratakilpailuissa dominoivassa asemassa ja BMW:lläkin oli alkuun ajatuksena käyttää mallinsa suunnittelun ja valmistuksen apuna Lamborghinia. Hanke ei kuitenkaan edennyt pidemmälle ja BMW:llä tehtiin päätös suunnitella auto täysin omin voimin. Tätä tarkoitusta varten perustettiin tytäryhtiö BMW Motorsport GmbH vuonna 1972.

Yhtiön käynnistämisvaiheessa sen toimitusjohtajaksi nimettiin entinen huippukuljettaja Jochen Neerpasch, joka oli kilpailu-uransa jälkeen toiminut mm. European Touring Car Championship- sekä Deutsche Rennsport Meisterschaft -sarjojen organisaatioiden johdossa. Neerspach toimi BMW Motorsport GmbH:n johdossa vuodesta 1973 vuoteen 1979. Yhtiön teknisenä johtajana toimi vuosina 1972–1979 Martin Braungart. Hän oli vetovastuussa projektissa, jonka pohjalta syntyi urheiluauto BMW M1.

Moottoriurheilu[muokkaa]

BMW Motorsport aloitti toimintansa vuonna 1972, kehittämällä BMW 2002:sta versiot rata- ja rallikäyttöön. Varsinainen läpimurto tapahtui vuotta myöhemmin, kun Hans-Joachim Stuck ja Chris Amon ottivat BMW 3.0 CSL -mallilla voiton Nürburgringin 6 tunnin ajon vakioautoluokassa. Pian tämän jälkeen seurasi Le Mansin 24 tunnin ajon vakioautoluokan voitto. BMW 3.0 CSL voitti kaikkiaan kuusi Euroopanmestaruutta vakioautoluokissa, mikä tekee siitä yhden menestyksekkäimmistä kilpa-autoista 1970-luvulla. Mallilla ajaneista suomalaisista kuljettajista nimekkäin lienee Tuisku Urpiala.

BMW Motorsportin ensimmäinen, omaa suunnittelua edustanut urheiluauto saatiin valmiiksi vihdoin vuonna 1978. M1 oli suunniteltu osallistumaan DRM-sarjan kilpailuihin, mutta mallin viivästyminen ja FIA:n tekemät sääntömuutokset aiheuttivat sen, että M1 oli vanhentunut jo ennen kuin se pääsi kilpakentille. BMW:n johdossa ei oltu tilanteeseen lainkaan tyytyväisiä, mutta ratkaisuksi löytyi Neerspachin, Bernie Ecclestonen ja Max Mosleyn nopeasti ideoima Procar-sarja. Sarjaa ajettiin kahden vuoden ajan Formula 1 -sarjan tukikilpailuna. BMW M1.tä valmistettiin 453 autoa, joista 399 kappaletta katulaillisia luokittelumalleja.[2]

Yksi syy BMW motorsportin päätökselle lopettaa Procar-sarja, oli yhtiön päätös panostaa Formula 1 -moottoreiden kehittämiseen. BMW:n turboahdettu M12/13-moottori teki kisadebyyttinsä vuonna 1982, Brabhamin F1-auton voimanlähteenä. Kaudella 1983 Nelson Piquet voitti kuljettajien maailmanmestaruuden Brabhamilla ja BMW:n turboahdetulla moottorilla.

BMW M GmbH on edelleen menstyksekäs kilpa-autojen suunnittelija ja valmistaja. Yksi yhtiön suosituimmista malleista eri kilpasarjoissa ympäri maailman on koko historiansa ajan ollut BMW M3.

Tumman- ja vaalean sinisen sekä punaisen värin yhdistelmä on autourheilun lisäksi löydettävissä moottoripyörien maailmasta. BMW M GmbH:n toimintoihin kuuluu emoyhtiön pyörien kilpamodifikaatioiden suunnittelu Superbike-MM-sarjaa sekä Dakar-rallia varten.

M-paketit[muokkaa]

BMW M suunnittelee ja valmistaa erilaisia osapaketteja, joilla voidaan muuttaa auton luonnetta haluttuun suuntaan. Osa paketeista on valittava autoa uutena ostettaessa, osa voidaan asentaa jälkeenpäin.

  • M Competition -paketti on tarkoitettu BMW M-autoihin ja sen avulla auton ominaisuuksissa painotetaan kilpailukäyttöä. Competition-paketissa on myös auton ulkonäköön vaikuttavia tekijöitä.
  • M Driver's -paketti on myös tarkoitettu BMW M -autoihin. Tällä paketilla varustettujen mallien huippunopeus on huomattavasti suurempi kuin vakio M-mallien. Pakettiin kuuluu yhtenä osana ajokoulutus,
  • M Sport -paketti on vakiomalleihin tarkoitettu paketti, jolla parannetaan auton ajettavuutta ja nostetaan sen varustetasoa. Paketti sisältää myös auton ulkonäköön vaikuttavia tekijöitä. Tämän paketin yhteydessä auton mallitunnuksen yhteyteen lisätään M-logo (esim. M530d). Kyse ei ole kuitenkaan "oikeasta" BMW M -autosta, jonka mallitunnus on paria poikkeusta lukuunottamatta M-tunnus ja korisarjan numero (esim M5).[3][4]

Varsinaiset M-mallit[muokkaa]

M-viritteiset mallit[muokkaa]

Lähteet[muokkaa]