Camber-kulma

Kohteesta AutoWiki
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Negatiivisella Camber-kulmalla oleva pyörä

Camber-kulma on auton pyöräntuennassa renkaan pystysuoran akselin ja auton pystysuoran akselin välinen kulma, kun autoa katsotaan edestä tai takaa. Camber-kulmaa käytetään auton pyöräntuennan ja ohjauksen suunnittelussa. Jos pyörän yläreuna on kauempana korista kuin alareuna, kutsutaan sitä positiiviseksi camber-kulmaksi. Jos pyörän alarena on kauempana kuin yläreuna, kutsutaan sitä negatiiviseksi camber-kulmaksi.

Camber-kulma muuttaa auton käsiteltävyyttä tietyissä pyöräntuennan malleissa, tarkkaan ottaen, negatiivinen camber-kulma parantaa renkaiden pitoa mutkissa. Pito paranee sen takia, että se asettaa ulomman pyörän, johon kohdistuu suurin paino mutkassa, optimaaliseen kulmaan tietä vasten, jolloin sen tietä koskettava pinta suurenee ja pito paranee. Toisaalta, äärimmäisen kovaa suoraan eteenpäin kiihdyttäessä, ilmeisen paras pito saavutetaan kun camber-kulma on nolla (rengas on pystysuorassa). Sopivan camber-kulman löytäminen on suuri osatekijä jousituksen suunnittelussa, ja sen täytyy olla sopiva ideaalisten geometristen mallien kanssa, kuten myös käytännössä komponenttien käyttäytymisen kanssa: ne joustavat, vääntyvät, jne. Jousituksen suunnittelu on nykyään tullut enemmän tieteellisemmäksi tietokoneiden astuttua kuvaan. Tietokoneet mahdollistavat kaikkien osatekijöiden huomioon ottamisen sen sijaan, että jousitus suunniteltaisiin suunnittelijan kokemuksen ja näkemyksen mukaan. Sen tuloksena jopa halvimpien autojen ajettavuus on parantunut viimeisten vuosien aikana.

Autoissa, joissa käytetään kahta päällekkäistä kolmiotukivartta, camber-kulma on usein säädettävä, mutta autoissa, joissa on MacPherson-pyöräntuenta, camber-kulma on tavallisesti ennaltamäärätty, ja sitä ei voi säätää. Se vähentää huoltotoimenpiteitä, mutta jos autoa on madallettu lyhyemmillä jousilla, se muuttaa camber-kulmaa ja voi johtaa renkaiden nopeampaan kulumiseen ja huonontuneeseen ohjattavuuteen. Tästä syystä, kun autoa muutetaan muustakin kuin ulkonäöllisistä syistä, voidaan joustintuen yläpään kiinnityskohtaa muuttaa siten, että joustukea voidaan liikuttaa sivuttaissuunnassa auton koriin nähden, parempaa käsiteltävyyttä haettaessa.

Katso myös[muokkaa]

Lähde[muokkaa]

  • Artikkeli käyttää sisältöä englanninkielisen Wikipedian Camber_angle-artikkelista. Wikipediasta voi ottaa tekstiä tietyin ehdoin, koska Wikipedia on GFDL-lisenssillä.