Durant Motors

Kohteesta AutoWiki
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Durant Motors Inc.
Yrityksen perustuspaikka
Flag of the United States.svg.png Yhdysvallat
Toiminnassa 19211931
Yhtiön kohtalo
Kokonais valmistusmäärä
Suosituin malli
Seuraaja


Durant Motors Inc. oli vuosina 1921 – 1931 toiminut amerikkalainen ajoneuvoja valmistanut yhtiö. Durant Motors toimi emoyhtiönä, jonka alaisuudessa oli eri merkeillä autoja valmistaneita tytäryhtiöitä, sekä Yhdysvalloissa että Kanadassa. Durant Motorsin perusti aiemmin General Motors Corporationin pääjohtajana (CEO) toiminut William C. Durant.

Yhtiön rakenne[muokkaa]

Durant Motorsin eri merkkien logoja
1927 rugby durant motors.jpg
Star Six.JPG

Durant Motors rakennettiin William Durantin oppien mukaisesti yhtiöksi, jolla olisi General Motorsin tavoin tarjota auto useaan eri hintaluokkaan. Yhtiön merkkeinä olivat Flint, Durant, Star, Rugby, Locomobile ja kuorma-automerkki Mason.

Star-nimellä valmistetut autot saivat vientiversioina nimen Rugby. Rugby-nimi oli käytössä myös Pohjois-Amerikan markkina-alueella Rugby Trucks -kuorma-autoissa, joita valmistettiin vuosina 1928-1931. Merkeistä Rugby oli suunnattu vientimarkkinoille. Rugby oli mallimerkintöjä lukuun ottamatta täysin samanlainen kuin Star-auto. Jotkut Rugbyt valmistettiin oikealta ohjattavina vietäväksi vasemmanpuoleisen liikenteen maihin kuten Englantiin. Vuonna 1928 loppui sekä Star- että Rugby-autojen tuotanto, jonka jälkeen autot myytiin Durant-merkkisinä.

Näillä yhtiö kilpaili GM:n Buickia, Oldsmobilea, Oaklandia ja Chevroletia vastaan. William Durant hankki yhtiölleen Connecticutin Bridgeportista kotoisin olevan, loistoautoja valmistaneen Locomobile Company of American konkurssipesän. Tämä hankinta loi Durant Motorsille mahdollisuuden kilpailla eksklusiivisten loistoautojen markkinoilla, Rolls-Roycen ja Pierce-Arrown kanssa. Durant Motorsilla oli läheiset suhteet Dort-, Frontenac- ja De Vaux-automerkkeihin. Lisäksi yhtiöllä oli suunnitelmat Princeton-nimellä valmistettavasta autosta, joka kilpailisi Packardia ja Cadillacia vastaan, sekä Eagle-merkistä, joka sijoittuisi halvimman Starin ja Durantin väliin. Kumpaakaan merkkiä ei kuitenkaan laitettu tuotantoon.

Muutokset tuotannossa[muokkaa]

William Durant oli yhtenä sijoittajana perustamassa kuorma-autoja valmistanutta Mason Truck-yhtiötä, joka oli Durant Motorsin kanssa yhteistyössä. Lisäksi hän perusti lukuisia apuyhtiöitä tukemaan varsinaista emoyhtiötä. Vuonna 1927 yhtiön linjastossa tehtiin suuria muutoksia. Durantin tuotantolinja suljettiin uusien mallien vaatimien työkalujen asennusta varten ja vuodelle 1928 se alkoi tuottaman täysin uudistunutta Durantia. Locomobilen ja Rugbyn valmistus jatkui ennallaan kun taas Mason Truckin, Flintin sekä hyvin myyneen Starin valmistus lopetettiin huhtikuussa 1928. Locomobilen valmistus päättyi vuonna 1929.

Alkuaan Durant Motors menestyi hyvin, kiitos siitä kuuluu William Durantin luomalle usean merkin politiikalle ja General Motorsin johdossa hankitulle kokemukselle. Vuoden 1929 pörsiromahdus vähensi kuitenkin autojen myyntiä ja yhtiön taloudellinen tilanne heikkeni nopeasti. Koska autot eivät tehneet kauppaansa, myyntipisteitä jouduttiin sulkemaan ja Durant Motorsin markkinaosuus pieneni, näin kierre oli valmis. Viimeiset yhtiön valmistamat autot, jotka olivat Duranteja, rullasivat linjalta vuonna 1931. Kanadan tytäryhtiö jatkoi vielä toimintaansa nimellä Durant Frontenac, mutta Durant-etuliite poistui käytöstä saman vuoden aikana.

Durant Motorsin perintö[muokkaa]

Durant Motorsin samannimistä autoa valmistanut tehdas, Michiganin Lansingissa, Verlinden Avenuella, avattiin vuonna 1920. Durantin valmistuksen päätyttyä ja yhtiön lakattua olemasta, tehdas pysyi tyhjillään vuoteen 1935 asti, jolloin GM osti sen haltuunsa. Aluksi siellä toimi GM:n autokoreja valmistanut Fisher Body-yksikkö, sittemmin se muutettiin Buick-Oldsmobile-Cadillac-tehtaaksi. Se yhdistettiin hallinnollisesti toisen GM:n Lansingissa sijainneen, Oldsmobilen alkuperäisen tehtaan kanssa Lansing Car Assembly-yksiköksi. Lansing Car Assembly muodostui kahdesta erillisestä laitoksesta: autojen koreja valmistaneesta Lansing Car Assembly - Body Shop-yksiköstä joka oli Durantin peruja sekä Lansing Car Assembly - Main Plant-päätehtaasta, jossa tapahtui autojen kokoonpano. Lansing Car Assemblyn vanhempi osa sai alkunsa vuonna 1901, kun Ransom E. Olds perusti sinne autotehtaan. Kun tehdas toukokuun 6. päivänä vuonna 2005 suljettiin, se oli Yhdysvaltain pisimpään toiminnassa ollut autotehdas. Se oli myös General Motorsin viimeinen tehdas, jossa autojen korit valmistettiin toisessa tehtaassa kuin missä auton loppukokoonpano.

Durant Motorsin entinen New Jerseyn Elizabethissä sijainnut tehdas toimi lopettamisensa jälkeen yhtenä 1930-luvun ensimmäisistä supermarketeista, jonka jälkeen tiloissa toimi leipomo. Tehdastilat olivat varastokäytössä, kun ne tuhoutuivat tulipalossa, joulukuussa 2011.

William Durant kuoli lähes varattomana, 85 vuoden ikäisenä, vuonna 1947. Henry Ford kuoli samana vuonna 83 vuoden ikäisenä.

Aiheesta muualla[muokkaa]

Lähteet[muokkaa]