Fisker

Kohteesta AutoWiki
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Fisker
Yrityksen perustusmaa ja paikka Flag of the United States.svg.png Yhdysvallat, {{{perustuspaikka}}}
Tuotannon aloitus 2009
Autokonserni Wanxiang
Vuotuinen valmistusmäärä
Sijainti Suomen rekisteröintitilastossa
Suomen maahantuoja
Suosituin malli


Fisker Karma

Fisker on amerikkalaisen Fisker Automotiven valmistama automerkki. Kyseessä on Fisker Coachbuild -yhtiön ja Quantum Technologiesin yhdessä omistama yritys. Kaikissa Fiskerin malleissa käytetään Quantum Drive -hybriditekniikkaa, jonka Quantum Technologies on kehittänyt nimenomaisesti Fiskeriä varten. Nimensä Fisker on saanut osakkaansa ja toimitusjohtajansa, tanskalaissyntyisen Henrik Fiskerin mukaan.

Fisker Automotive oli aikaisemmin julkisuudessa keväällä 2008 riidellessään toisen amerikkalaisen sähköautovalmistajan, Tesla Motorsin, kanssa. Fisker toimi aiemmin Teslan alihankkijana, ja Tesla väitti Fiskerin toimittaneen sille kelvotonta tekniikkaa kehittäessään samalla omaa autoaan. Teslan mukaan Fisker Karma -mallissa käytetään Teslan omistamien immateriaalioikeuksien alaisuuteen kuuluvaa tekniikkaa. Kesäkuussa 2008 tuomioistuin antoi asiaan ratkaisunsa, joka oli Fiskerille suosiollinen. Marraskuussa 2008 ilmoitettiin, että Fiskeriin kohdistuvat kanteet on hylätty.

Mallisto[muokkaa]

Fiskerin ensimmäinen malli on Karma-urheiluauto, joka esiteltiin Detroitissa tammikuussa 2008. Heinäkuussa 2008 Valmet Automotive ja Fisker Automotive julkistivat aiesopimuksen, jonka mukaan ensiksi mainittu alkaa valmistaa Karmaa Uudessakaupungissa vuoden 2009 lopulla. Ensimmäiset autot toimitetaan Pohjois-Amerikkaan vielä ennen vuoden 2009 loppua.

Aiheesta muualla[muokkaa]

Lähde[muokkaa]

Tietyo.gif Tätä artikkelia tai artikkelin osaa on pyydetty parannettavaksi.
Syy: logon lisäys. Ks. tarkempia tietoja: AutoWiki:Huomiota kaipaavat sivut.