Ford EcoBoost 1.0 R3 -moottori

Kohteesta AutoWiki
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Ford EcoBoost "Fox"
[[Tiedosto:|250px]]
Automerkit ja mallit, joissa käytetty Ford Focus (DYB)
Ford C-Max (C344)
Ford B-Max (B232)
Ford Fiesta (JA8)
Ford EcoSport (BK)
Ford Transit Courier
Ford Focus (DEH)
Käyttöaika 2012
Tyyppi R3 DOHC
Sylinterimitat Poraus: 71,9 mm
Iskunpituus: 82 mm
Iskutilavuus 995 cm3
Venttiilien lukumäärä 8
Puristussuhde 10,0:1
Teho 74–103 kW (101–140 hv)
Vääntömomentti 170–210 Nm
Materiaali Sylinterikansi kevytmetallia ja lohko valurautaa
Polttoaineensyöttö- järjestelmä Bosch MG1CS016, CAN-väylä, sylinterikohtainen nakutuksenesto, FGEC software, suorasuihkutus
Öljytilavuus
Sytytysjärjestys

Alkuvuonna 2012 Ford toi Euroopan markkinoille kaksi versiota 1,0-litraisesta Focuksesta kahdella eri tehoversiolla, 74- (100 hv) ja 88 kW (120 hv). Seuraavaksi uuden moottorin saivat C-MAX B-MAX. Valikoima on sittemmin kasvanut 92 kW (125 hv), 103 kW (140 hv) ja 63 kW (85 hv) versioilla.

EcoBoost-moottori on kehitetty Fordin teknisessä keskuksessa Duntonissa Isossa-Britanniassa. Siinä on uusi kompakti, korkean suorituskyvyn turboahdin. Nopeasti reagoiva turboahdin saavuttaa jopa 250 000 kierroksen pyörintänopeuden viiveettä. 120-hevosvoimaisen version huippuvääntömomentti on 170 Nm kierrosnopeudella 1 300-4 500 kierr./min.

Upouudessa EcoBoost-moottorissa pakosarja on samaa valua sylinterikannen kanssa. Yksiosaisena kokonaisuutena se laskee pakokaasun lämpötilaa. Tämä mahdollistaa moottorin käynnin laajemmalla kierroslukualueella optimaalisella ilma-polttoainesuhteella.

Edistyksellinen “split cooling” Fordin itsensä suunnittelema jaettu jäähdytysjärjestelmä alentaa polttoaineen kulutusta lämmittämällä moottorin nopeammin. Sylinteriryhmä on teräksinen, mikä vähentää lämmittämiseen käytettävän energian tarvetta 50 prosenttia alumiiniin verrattuna.

Älykkäät apulaitteet, kuten muuttuva tilavuuksinen ilmastointikompressori ja öljypumppu, vähentävät myös moottoriin kohdistuvaa rasitusta. Tämä parantaa ajamisen kustannustehokkuutta ja madaltaa päästöjä. Lisäksi moottorinosien erikoispinnoite ja moottorin monisyinen suunnittelu minimoivat kitkahäviöt.

Focuksen ja C-MAXin 1.0-litraiseen EcoBoost-pakettiin on myös saatavilla Auto-Start-Stop -järjestelmä, aktiivinen etusäleikönsulkija ja älykäs latausjärjestelmä jarrutusenergian talteenotolla.

Kuten suuremman sylinteritilavuuden malleissa, 1.0-litraisessa EcoBoost-moottorissa nokka-akselit ovat muuttuva-ajoituksisia. Näin on voitu parantaa suorituskykyä ja taloudellisuutta entisestään. Ford on ottanut käyttöön uuden tyyppisen ajoituksen käyttölaitteen, joka vähentää kitkaa nopeuttaakseen reagointiaikoja kestävyyttä uhraamatta.

Uudessa moottorissa on tarkoituksellisesti hyödynnetty vauhtipyörän ja kampiakselin hihnapyörän tasapainotusta käynnin tasoittamiseen ennemmin kuin käytetty tasapainotusakseleita. [1]

Ford lanseerasi sylinterin lepuutusteknologian 1.0 litran EcoBoost-moottorille alkuvuonna 2018. Uusi kaksoismassainen vauhtipyörä ja tärinää vaimentava kytkinlevy auttavat neutraloimaan moottorin värähtelyä, kun moottoria käytetään kahdella sylinterillä, erityisesti matalammilla kierrosluvuilla, mahdollistaen laajemman toiminta-alueen. Imuventtiilit ja pakoventtiilit ovat suljettuina, kun järjestelmä on käytössä, jolloin sisään jäävät kaasut synnyttävät jousiefektin. Se auttaa tasapainottamaan voimaa kolmen sylinterin kesken tuottaen hienostuneemman ajokokemuksen, ja samalla se säilyttää sylinterinsisäisen lämpötilan tasolla, joka pitää yllä polttoainetehokkuutta, kun järjestelmä taas käynnistetään.

Uudet moottorin kiinnitykset, vetoakselit ja jousituksen puslat on myös viritetty erityisesti hienostuneisuutta silmällä pitäen. 1.0 litran EcoBoostin kestävyyttä on parannettu, jotta se sietää sylinterin lepuutuksesta johtuvat erilaiset kuormitusvoimat. Siinä on mm. uusi nokka-akselin ketju sekä edistyneellä ruiskuvalutekniikalla tehdyt venttiilinnostimet.[2]

Lähteet[muokkaa]

  1. Ford Frankfurtin autonäyttelyssä: Upouusi polttoainetaloudellinen 1.0 litran Ford EcoBoost – Ford Suomi, Lehdistötiedote, 13. syyskuu 2011. Viitattu: 9. elokuu 2020.
  2. Ford tuo polttoainetta säästävän sylinterinlepuutustekniikan 1.0-litraiseen EcoBoostiin ensimmäisenä maailmassa kolmisylinteriselle moottorille – Ford Suomi, Lehdistötiedote, 29. marraskuu 2016. Viitattu: 9. elokuu 2020.