GM Epsilon -pohjalevy

Kohteesta AutoWiki
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Epsilon-pohjalevy on General Motorsin keskikokoisten autojen pohjalevy. Se esiteltiin ensimmäisen kerran vuonna 2002 ja vuonna 2008 aiotaan esitellä uudelle Epsilon 2 -pohjalevylle rakennettuja malleja.

Epsilon (2002–)[muokkaa]

Epsilon on General Motorsin keskikokoisten etuvetoautojen pohjalevy. Tämä rakenne esiintyi ensi kertaa vuoden 2002 Opel Vectra C:ssä ja vuonna 2003 Saab 9-3:ssa. Pohjalevy kuuluu suurivolyymiseen keskiluokkaan ja GM suunnittelee sen käyttöä yli 12 mallissa.

GM/Fiat-yhteistyön hajottua, molemmilla yhtiöillä on oikeus kehittää Epsilon-pohjalevylle tehtäviä automalleja. Se korvasi N-pohjalevyn Yhdysvalloissa ja muualla GM2900-pohjalevyn. Autoissa, jotka käyttävät tätä pohjalevyä on yleensä VIN koodin neljäntenä merkkinä Z-kirjain.

Kun pohjalevy teki debyytin oli suunnitelmissa tehdä "Epsilon Wide" -pohjalevy, jota olisi käytetty Buick LaCrosse- ja Saab 9-5 -malleissa. Suunnitelma kuitenkin kariutui ja LaCrosse tehtiin W-pohjalevylle ja 9-5:selle tehtiin vain pieni kasvojenkohotus vuodelle 2006.

Monet Epsilon-perustaisista autoista käyttää Ecotec Family II R4, High Value sekä High Feature V6-moottoreita.

Epsilon-pohjalevyn hallinta on annettiin vuonna 2005 GM Europelle, joka pitää päämajaa Opelilla Rüsselsheimissa, Saksassa. GM Europe on vastuussa kaikista tulevista Epsilon-malleista, lukuunottamatta Saabin ja Cadillacin malleja.

Malleja[muokkaa]

Saab 9-3 SportSedan
Opel Signum

Perus[muokkaa]

Laajennettu[muokkaa]

Tulevat mallit, joissa pohjalevyä käytetään[muokkaa]

Epsilon 2 (2008–)[muokkaa]

Uusi versio Epsilonista Epsilon 2 tekee ensiesiintymisen vuonna 2008. Tämä versio käy sekä etuvetoisiin että nelivetoisiin autoihin. Jo ensimmäiselle Epsilon-versiolle suunniteltiin crossover SUVeja, niitä ei kuitenkaan ikinä tehty. Epsilon 2:lle on myös suunniteltu tämän tyyppisiä autoja, mutta niissä kuitenkin käytetään todennäköisesti Theta Premium -rakennetta.

Malleja[muokkaa]

Seuraavat mallit oli suunniteltu Epsilon 2:lle, mutta tulevat todennäköisesti käyttämään GM Lambda -pohjalevyä:

Seuraavat mallit oli suunniteltu Epsilon 2:lle, mutta tulevat todennäköisesti käyttämään Theta Premiumia:

Lähde[muokkaa]

  • Artikkeli käyttää sisältöä englanninkielisen Wikipedian GM_Epsilon_platform-artikkelista. Wikipediasta voi ottaa tekstiä tietyin ehdoin, koska Wikipedia on GFDL-lisenssillä.